A pillecukor zselés* jellegére hivatkozva nevezem szerény pályaművem az édesség kategóriába. A recept (chocolade-kokoskoekjes) a holland csokis könyvemből származik, ami azóta többek örömére magyarul is megjelent.
Két tepsi (kb. 70 db) kekszhez kell:
- 25 dkg puha vaj
- 17 dkg porcukor
- 25 dkg liszt
- 4 ek holland kakaópor
- 10 dkg kókuszreszelék
- 2 tk vaníliakivonat
A töltelékhez:
- 10 dkg pillecukor**
- 2,5 dkg vaj
- 2,5 dkg kókuszreszelék
Elkészítése, akár a többi kekszé: a vajat a cukorral kikeverjük, bele a többi hozzávalót, a masszát kiskanállal tepsire placcsantgatjuk (önterülő), 175 fokon kb. 14 perc alatt majdnem szilárdra sütjük (hűlve is keményedik, nem szabad csontszárazra sütni, hacsak nem az idő előtti műfogsorszerzés a cél).
A dizájnelemhez a pillecukrot a vajjal összeolvasztjuk, belekeverjük a kókuszreszeléket, és a ragacsot sebesen a kekszek tetejére kanalazzuk. Szerintem ez a lépés elhagyható: az olvasztás ugyan mikrohullámú sütőben pillanatok alatt megoldható, de a trutyi kezelhetetlenül forró, ha viszont kicsit is várunk, megdermed. Végül két kiskanállal sikerült rászerencsétlenkedni a kekszekre (szerencsére nem jutott mindre, az már károsította volna az idegrendszeremet). A tetejére mehet egy másik keksz vagy csokireszelék.
A keksz egyébként magában is finom, omlós - olyasmi, mint a világot járt szuperkeksz, csak kókusszal kiegészítve. És egy nem zselés, de töltött keksz: jégkrémszendvics.
*A pillecukor ugyan a kolloidok közé tartozik, valójában azonban nem zselé (gél), hanem szilárd hab.
**Csakis fehér. Vagy házi. Én rózsaszín-vegyeset (Chamellows) olvasztottam, ami folyékonyabb halmazállapotban határozottan takonyzöld lett, használatát legfeljebb Halloweenre ajánlom.
Diszkusszió