A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Pillecukorral töltött kakaós keksz (VKF! #39)

2011.01.04. 21:57   t3v, az okostojas

A pillecukor zselés* jellegére hivatkozva nevezem szerény pályaművem az édesség kategóriába. A recept (chocolade-kokoskoekjes) a holland csokis könyvemből származik, ami azóta többek örömére magyarul is megjelent.

Két tepsi (kb. 70 db) kekszhez kell:

  • 25 dkg puha vaj
  • 17 dkg porcukor
  • 25 dkg liszt
  • 4 ek holland kakaópor
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 2 tk vaníliakivonat

A töltelékhez:

  • 10 dkg pillecukor**
  • 2,5 dkg vaj
  • 2,5 dkg kókuszreszelék

Elkészítése, akár a többi kekszé: a vajat a cukorral kikeverjük, bele a többi hozzávalót, a masszát kiskanállal tepsire placcsantgatjuk (önterülő), 175 fokon kb. 14 perc alatt majdnem szilárdra sütjük (hűlve is keményedik, nem szabad csontszárazra sütni, hacsak nem az idő előtti műfogsorszerzés a cél).

A dizájnelemhez a pillecukrot a vajjal összeolvasztjuk, belekeverjük a kókuszreszeléket, és a ragacsot sebesen a kekszek tetejére kanalazzuk. Szerintem ez a lépés elhagyható: az olvasztás ugyan mikrohullámú sütőben pillanatok alatt megoldható, de a trutyi kezelhetetlenül forró, ha viszont kicsit is várunk, megdermed. Végül két kiskanállal sikerült rászerencsétlenkedni a kekszekre (szerencsére nem jutott mindre, az már károsította volna az idegrendszeremet). A tetejére mehet egy másik keksz vagy csokireszelék.

A keksz egyébként magában is finom, omlós - olyasmi, mint a világot járt szuperkeksz, csak kókusszal kiegészítve. És egy nem zselés, de töltött keksz: jégkrémszendvics.

*A pillecukor ugyan a kolloidok közé tartozik, valójában azonban nem zselé (gél), hanem szilárd hab.
**Csakis fehér. Vagy házi. Én rózsaszín-vegyeset (Chamellows) olvasztottam, ami folyékonyabb halmazállapotban határozottan takonyzöld lett, használatát legfeljebb Halloweenre ajánlom.

1 komment

Címkék: csoki kókusz vanília pillecukor

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr812561181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.02.10. 21:05:36

nem vagyok édesszájú, de ez felkeltette az érdeklődésemet:)
süti beállítások módosítása