Avagy hogyan lakassunk jól négy nagyétkű embert 30 deka csirkemellfiléből, és hogyan állítsunk elő sült krumplit szagtalan úton.
A jobb házból való séfek bizonyára szívszélhűdést kapnának a sütőben csontszárazra aszó csirkétől, pláne, ha nitrites pácsóval átitatott, szalonna jellegű élelmiszeripari készítményt is használunk hozzá - a bacon művésznéven kapható, szeletelt, húsos szalonna (a "bacon szalonna" kifejezésről nyelvészeti fejtegetés itt) az időfaktor szempontjából ideális erre a célra -, de egy időhiányban szenvedő háziasszonyt mindez nem rettenthet el!
A recept a férjem nagymamájától származik, aki pedig a Nők Lapjából vágta ki. A név eredetére nem derült fény, de ez a kaja felfedezése óta - natúr rizskörettel és almás-diós céklasalátával párosítva - a karácsonyi menü szerves része.
Elkészítése rettentő bonyolult: egy közepes tepsibe egymást kissé átfedően kb. 25 dkg vékonyra szelt, húsos szalonnát fektetünk, rá egymás mellé a hosszában négyrét vágott mellfiléket (nem kell szorosan, úgyis összesül), bőven meglocsoljuk konyakkal (vagy fehérborral, de akkor már nem kanadai :) Sózni tilos! A tetejére reszelt sajt megy, és az egész fél órát sül fedő/alufólia alatt, aztán fedő nélkül rá kell pirítani a sajtot. Kockára szelve tálalandó. A ropogós, pörcös szélekért rendszerint ölre mennek egymással a családtagok.
Ami a sült krumplit illeti, imádjuk - enni, mert én ki nem állhatom az olajszagot, meg általában a zsírban tocsogó dolgokat. No de amióta tudjuk, hogy a rántott hús szinte olaj- és szagmentesen is előállítható (a sütőben sült rántott húst azóta Mademoiselle is kipróbálta, pozitív tapasztalatokkal), semmi nem tart vissza bennünket a jó pirosra sütött hasábburgonya élvezetétől.
Elkészítése hasonlóképpen komplikált. A tetszőleges formára vágott krumplit (az újkrumplit megmosva, de hámozatlanul) egy rétegben a tepsibe sorakoztatjuk, megsózzuk, ráöntünk némi olajat (én azért eléggé bőven szoktam mérni, de kb. fél deci mehet két kiló krumplira), és (kézzel) alaposan átforgatjuk, hogy az olaj mindenhol érje. Mehet alá kevés víz is. 200-220 fokos, előmelegített sütőbe toljuk, és várunk 45-60 percet, hogy befalhassuk. Fokhagymával megkenve vagy tetszőleges zöldfűszer-kombinációval megszórva változatos köret.
Adagolás: egy étkezéshez, négy főre: 25 dkg húsos szalonna, 3 fél vagy 2 egész csirkemell lapjában elvágva, pár kanál konyak vagy fehérbor, 15-20 dkg reszelt sajt.
Diszkusszió