A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Óda az univerzális konyhagéphez: Bosch MUM 4625

2007.05.29. 16:16   t3v, az okostojas

Pedig nem is ilyet akartam :) Két hónapja birtoklom a masinát, egy hónapja érkeztek meg a megrendelt kiegészítők, így most már nem csak az első benyomásokról, hanem a tapasztalatokról is be tudok számolni, bár a tartósságáról értelemszerűen nem tudok nyilatkozni. Nem reklámnak szánom, de a neten alig találtam vásárlói véleményt (kivéve az amazon.de-t és a Stiftung Wahrentest oldalát), így utólag is köszönet illeti az nlcafés fórumozókat, akiket egy kölcsönkért nickkel faggattam a kiszemelt gépről. Szándékom szerint ez a bejegyzés olyan kérdésekre is választ ad, amelyeket más leírásokból nem lehet megtudni. Remélem, a Bosch sem veszi rossz néven - főleg, hogy a véleményem egyértelműen pozitív: a gép nagyon hamar a konyhai mindennapok részévé vált. Vigyázat, nagyon hosszú!

A vásárláshoz vezető út

A kenyérsütőgépem üstje két év után nem nagyon, de éppen eléggé ereszteni kezdett ahhoz, hogy sasszemem minden harmadik dagasztásnál felfedezze a tésztán a tengelytömítés mentén kiszivárgó egyetlen csepp gépolajat. Mivel emberemlékezet óta nem sütöttem benne kenyeret, és csak dagasztásra használtam, utánpótlás gyanánt a dagasztógép mellett döntöttem. Mivel ez nem kis kiadás, megpróbáltam körüljárni a témát. Igaziból már három éve felmértem a hazai háztartási dagasztógép piacot, de akkor úgy esett, hogy az ölembe hullott a kenyérsütő, ami hosszabb időre megoldotta a problémát.

Szóval a kínálat. Ezzel a kijelentéssel bizonyára David Lebovitz lelkébe tiprok, de nekem nem tetszik a KitchenAid dizájnja (na, nem mintha itthon lehetne kapni), jobban bejön a robusztus, szögletes, erőt sugárzó Kenwood Chef (Major). Végig is böngésztem a katalógust, de amit kinéztem, az nálunk nem kapható - a kiegészítőkről nem is beszélve. Talán jobb is, amennyibe itthon kerülne... Majdnem ugyanez az árkategória a Krups Prep Expert KA 8017. 10 év motorgarancia, szuperhalk működés, dagaszt, aprít, őröl, szeletel, kever (.pdf). Zéró vásárlói vélemény (a régi modellről - Powermix Premium - sem találtam semmit). Új termék a piacon, de még ahhoz mérten is sokba kerül.

Moulinex, Philips, AEG - ezek nem tűntek elég masszívnak a dagasztáshoz, illetve a tálas mixerekről az ismerősöktől több panaszt hallottam, mint nem (ti., hogy a mostaniak a régiekkel ellentétben nem bírják az igénybevételt, és a kapacitásuk is kisebb a kelleténél). Emberi árban volt még egy jó konstrukciónak ígérkező gép (Braun K3000 Multisystem), de ez nálunk vagy egy kifutott modell, vagy soha nem is lehetett kapni. Még egy Clatronicot találtam, ami a maga 1000 wattjával csak dagaszt és kever, és nem bővíthető - de ekkorra már a zöldségszeletelő utáni vágy is a felszínre tört bennem.

Így jött képbe a Bosch 46xx - illetve igazság szerint innen indult az egész, mert hamar kiderült, hogy ez nálunk a legelterjedtebb (egyben az említett Stiftung Wahrentest győztese) -, de mi tagadás, hosszú távon keveselltem a keverőtál űrtartalmát és az 550 wattot. A szimpatikusabb 7-es és 8-as széria képviselőihez kötelező turmix jár, az áruk hat számjegyű, és a kiegészítők darabja is minimum 10e Ft, azok nélkül meg csak keverni és dagasztani tudnak.

Általában elmondható, hogy külföldön (főleg a németeknél) mindegyik konyhagép nagyságrendekkel olcsóbb, de az nem derült ki számomra egyértelműen, hogy külföldi vásárlás esetén hogyan intézendők az esetleges garanciális problémák. A MUM 4625-öt végül azért vettem meg itthon, mert találtam néhány elfekvő példányt annyi pénzért, amennyibe akkortájt az amazonon és az e-bayen használtan került. A BSH Kft. 2 év garanciát és 8 év alkatrész-utánpótlást vállal erre a terméksorozatára, és nem utolsósorban a kiegészítőket is emberi árban adja hozzá. Vásárlás előtt érdemes minden nagyobb üzletben körülnézni, mert a boltok árképzése között egy tetszőleges modell esetében akár tízezer forintnyi különbség is lehet!

MUM típusok

Áttekintés a Bosch oldalán és egy régebbi katalógus (.pdf). Általában elmondható, hogy érdemes minél nagyobb felszereltségű csomagban beszerezni (természetesen a szükségletek fényében), mert ha a kiegészítőket külön vásároljuk meg, összességében többe fog kerülni. Ha ráér a beszerzés, érdemes kivárni olyan akciókat is, amikor valamelyik egységet (pl. fagyigép) alapárban adják hozzá.

  • 4405: 500 wattos motor, csak dagasztó-keverőgép.
  • 4625: 550 wattos dagasztó-keverőgép zöldségszeletelő feltéttel.
  • 4655: =4625 plusz egy 1 literes turmixfeltét és egy húsdaráló. Ezek nekem nem kellettek, mert van egy 1,75 literes, önálló turmixgépem és egy kézi húsdarálóm (kekszkinyomóval, diódaráló betéttel). Ezekről a kiegészítőkről bővebben vörösvárt érdemes kérdezni. Talán ennek a változatnak van a legjobb ár-érték aránya.
  • 4700: 600 wattos motor, de a boltokban nem nagyon létezik, valószínűleg csak a Bosch Márkaszervizben kapható. Csak dagaszt és kever.
  • 7200, 7400 és 8200: az új generációk. Erősebb motor (700-1400 watt), nagyobb tál és feldolgozókapacitás, hat számjegyű ár. A legolcsóbb kiegészítő is tízezer forintba kerül, az alapgép csak dagaszt, kever és mixerel. Akinek a fórumozók között ilyen van, dicshimnuszt zengett róla.
  • A kompakt robotgépekről (MCM) nem írok, mert nálam a turmix miatt nem jöttek szóba, meg úgy voltam vele, hogy átlátszó műanyagból vannak, a lapátok műanyagok és alulról kevernek, így ránézésre talán inkább aprítónak valók.

Dagasztás

A megkérdezett fórumozók rendszeresen dagasztatnak vele, a gépük átlagos életkora 2,5 év. Elsősorban én is ezért vettem, mire elég tehát 550 watt és a 3,9 literes (persze csurig töltve, a gyakorlatban csak 3 l) keverőtál?

Aki már látott kelt tésztát, tudja, hogy ez a kalácstészta nagyon kemény, ebben a formában a kenyérsütőgépem sem bírt vele, ezért én 75 dkg liszthez teszek 3 dl tejet (sokkal többet is elbírna). Nos, ez a kis MUM most már nem is egyszer szó nélkül megküzdött ezzel a mennyiséggel és keménységgel, és nem is nyöszörgött közben. A használati utasítás a különböző nyelveken következetlen a maximális dagasztási kapacitást illetően - nem meglepő módon különösen az olasz rész kezeli nagyvonalúan a mennyiségeket :) -, szóval, a megbízható nyelveken a maximum feldolgozható mennyiség kelt tésztánál elvileg 75 dkg liszt és a hozzávalók, de egyik fórumozó saját bevallása szerint rendszeresen 1 kg lisztből dagasztat vele lágyabb fajta kalácstésztát, amit a tapasztalataim fényében simán el tudok hinni, de nálunk annyi végképp nem fogyna el.

Hetente egyszer-kétszer dagasztatok vele 50-60 dkg lisztből zsemlének, kenyérnek, kalácsnak valót, és szükség esetén simán eldolgozgat magában 20-25 percig, egyáltalán nem melegszik. Halkabb, mint a kenyérsütőm, tudunk mellette normál hangon beszélgetni - azért is ennyire csendes ilyenkor, mert legfeljebb kettes fokozaton szabad dagasztatni vele. A dagasztókar (a fényképen a középső) körben mozog, közben pedig forog a tengelye körül, és az edény falának csapdossa a tésztát, így mindenhová elér, és szépen összeszedi az anyagot, a végére teljesen tisztára nyalja a keverőtálat. Nem stopperoltam le, de mintha hamarabb hólyagosra dagasztaná a tésztát, mint a kenyérsütőgépem. Az alapgép a keményebb tésztáknál sem vándorol el a helyéről, mert tapadókorongok tartják, de a tálnak van egy holtjátéka. Mivel nem szeretném, hogy esetleg felkarcolja a pultot, biztos, ami biztos, egy kartont tettem a tál mozgó széle alá.

Egyetlen negatívumot említenék, ami a funkcionalitásában nem befolyásolja: a dagasztókar első dagasztáskor (de lehet, hogy később is, ezt nem tudom felmérni) felkarcolta a tál közepét (a tál alja ott dudorszerűen meg van vastagítva, e körül kering a dagasztókar). A dagasztókar fémből van, a felső végén a tésztaterelőnek nevezett műanyag bigyó (ami megakadályozza a tészta feljutását a motorba) az első nap magától leesett, de egy kattintással visszahelyezhető. Szintén csak dagasztáskor (nagyobb erőkifejtés) vettem észre, hogy a tésztaterelő belsejébe egy csepp olaj kerül a forgatórészből. Megkérdeztem a márkaszervizt (igen készségesek!), ahol azt tanácsolták, hogy ha ez nem múlik el, nézessem meg a helyi kirendeltségen a mechanikát, hátha rosszul van beállítva, ha a kar leér a tál aljáig, és a többi ebből következik - szerintem a tál mozgása miatt van mindez, de meglátjuk, majd beszámolok.

Habverés

A habverőszár a fényképen a jobb oldalon látható sűrű drótfonat. Szintén körben mozog, miközben a tengelye körül is forog. A habverést és a tojás-cukor habosítást egészen álomszerűen végzi: az anyag visszafolyik a tál oldaláról, nem kell kézzel tologatni, a habverőszár mindent alaposan átkever és felhabosít.

A használati utasítás szerint tejszínből 1-6 dl, tojásfehérjéből 1-8 db, piskóta max. 4 tojásból fér bele. A hagyományos módon készült piskóta hat tojásból is elfér benne, de a használati utasítás a piskótatésztát alapból nem így javasolja kikeverni, hanem egész tojásokkal. Higgyétek el, hogy működik (persze, nem csak ezzel a géppel), jilk paszta nélkül is; kb. 10-15 percig kell habosítani a cukros tojást. Fehérjéből szerintem tényleg nem fér bele nyolcnál több, mert ennyit a habverés kezdetén felken majdnem a tál pereméig, a végén pedig akkora lesz a hab, hogy a habverőszár tetejéig ér.

A tisztántartása rendkívül egyszerű, gondolok itt a részletmegoldásokra is: a keverőtál peremén lyukak vannak, amin át a fejre állított tálból kifolyik a visszahajló peremben esetlegesen megrekedő víz. A víz amúgy is lepereg a falán, tényleg csak pár mozdulat a mosogatás, és igen hamar meg is szárad. Egyébként minden alkatrésze mosogatógépben is mosható. Van a tálhoz egy törékenynek tűnő kék fedél, de ezt talán csak a tejszín felverésénél teszem rá, mert működés közben zörög; leginkább a használaton kívüli keverőtálat takarom le vele, hogy ne menjen bele a por.

Kevert tészta

A muffin-, cookie- stb. tésztához való keverőszár a fényképen a reszelőkorongok előtt a bal oldalon látható (a fém kar végén lévő műanyagba ágyazott pár szál drót). Ezt szerintem nem fogom sűrűn használni, mert nem hatékony. Csak négyes fokozaton működik többé-kevésbé megfelelően, de így sem ér le a tál aljáig, és néha le kell állítani, hogy az edény aljáról és oldaláról manuálisan, egy kanállal felszedjük és levakarjuk a tésztába bele nem keveredett alkotóelemeket. Szerencsére kiváltható a habverőszárral: a vajat, a cukrot és az egész tojást azzal kell kikeverni, aztán a kicsi kacsónkkal és egy kanállal belevegyíteni a lisztes szekciót (ezt piskótánál a habverőszár is elbírja).

Alternatíva még, hogy a használati utasítás szerint egyszerre beleöntünk minden kevert tészta hozzávalót, és úgy mixeltetjük pár percig, de én szeretem, ha a cukor feloldódik a vajban és tojásban, valahogy az az érzésem, hogy úgy szellősebb lesz a végeredmény. Esetleg lehet még cserélgetni a keverőszárakat, de én ehhez lusta vagyok. Kevert tésztát max. 1 kg lisztből vagy 8 tojásból lehet benne készíteni.

Omlós tészta (linzer) készítéséhez is a keverőszárat (vagy a dagasztószárat) írja, de puha (szobahőmérsékletű) vajat javasol... A maximum itt fél kiló liszt, de ezt a funkcióját nem próbáltam, mert a keverőszár egyrészt nem ér le az aljáig, másrészt a linzert hűtőhideg vajból szokás készíteni, leginkább késes robotgépben vagy kézzel. Esetleg a dagasztószárral érdemes kísérletezni, hogy az mennyire képes a liszt és a zsiradék elmorzsolgatására.

Zöldségszeletelő

Nem akarok túlzásokba esni, de nem tudom, eddig hogyan élhettem e nélkül :) Első pillantásra gagyi kopogós műanyagnak látszik, de alaposabb tapogatásra elég erősnek tűnik (az enyém kimeneti része nem állítható, mint a képen, hanem fix). Mint a gép összes tartozékát, ezt is két mozdulat összeállítani, a munka végeztével pedig csak el kell öblíteni. A répa színe egy kis étolajjal lejön róla. Az adagolókürtő (felül) akkora, hogy fektetve belefér egy közepes, állítva egy nagy krumpli (a hasábburgonya-szeletelő korong külön tartozék, de valóban nem irrealisztikus, hogy hasábburgonyát gyártsunk vele). Nincs meg az a strukturális hibája, hogy a korongok felett túl nagy a hely, és például egy feldolgozatlan alma- vagy répadarab mindig ott marad a munka végén.

Azt sehol nem írták, melyik 3 szeletelőkorong az alapkészlet része. Nos, van egy egyoldalas, közepes lyukméretű reszelő (középen) az olajos magvakhoz (dió, mogyoró, mandula) és kemény sajtokhoz (parmezán, majdnem fagyott trappista), ezeket szépen viszi. Állítólag a nyers krumplit is ezen kellene átküldeni, de annak csak a levét préseli ki, a kétoldalas reszelőkorong kislyukú oldalán viszont pillanatok alatt át lehet tolni a tócsninak valót, bár így a kelleténél vékonyabb szálakat kapunk. Ez a korong a répából és az almából szintén pépet csinál, ezekhez is a kislyukú reszelőkorong kell. Azt hiszem, csokit is ezzel lehetne reszelni, ami teljesen realisztikus elképzelés. Zsemlemorzsát én nem készítek házilag (1. nem eszünk fehér kenyeret; 2. ahol otthon sütnek, ott nincs száraz kenyér :), de azt is ezzel kellene.

Van egy kétoldalas (vékony, illetve vastag) zöldség- és gyümölcsszeletelő (balra), amellyel pillanatok alatt kész a hajszálvékony uborkasalátának való, vagy a konyhakész, fagyasztható répakarika. A könnyű kezelhetőség és tisztíthatóság miatt már egyetlen uborkához is érdemes elővenni, egyszerűen imádom! (Hangsúlyoznám, hogy a háztartásom erősen alulgépesített, ezért a lelkendezésből a józanabbak nyugodtan vonjanak gyököt.)

Van még egy szintén kétoldalas (kis-, illetve nagylyukú) reszelő (jobbra). A kislyukúval lehet például az említett nyers krumplit, almát, répát és nyers vagy főtt céklát vágni a zöldsalátába (az eredmény hasonló a julienne-hez, csak nem szögletes, hanem félhengeres, és vékonyabb a gyufaszálnál), a nagylyukú a puha sajtok, a tök, a káposzta és hasonlók reszelésére alkalmas. Trappistát csak a nagylyukú felén szabad vágni (a lyukmérete valamivel nagyobb a négyoldalas kézi reszelőkénél), tehát a hagyományos, melegszendvicsre reszelendő sajtot friss sajtból nem tudja, de a sajtlepénykékhez így gyalultam le egy vághatatlanul kenődős példányt, és a célnak teljesen megfelelt. (Ez mondjuk olyan akció volt, ami után kínszenvedés volt elmosni a reszelőkorongot, de kézzel amúgy sem tudtam volna lereszelni.)

Külön téma a hagyma. Nem erre vettem, de ha már megvan, kipróbáltam, mire megyek vele. Csak a nagylyukú reszelőn, 4-es fokozaton vágható, a többihez túl puha, és így is inkább lesz darabos, mint apró, de pörkölthöz, vagy amiben szétfő, teljesen elfogadható. Bár a korong és a kütyü könnyen elmosható, és a műanyag nem marad szagos, egyetlen fej hagymát azért nem érdemes átküldeni rajta, mert ami utána jön (a kiürítési fázis), ahhoz búvárszemüveg kell.

A használati utasítás tök korrekt, pontosan szájba rágja, mit hányas fokozaton javasolt aprítani, ez mind könnyen megjegyezhető, de a gép oldalán a piktogramok is segítenek (a különféle feltétekhez ráadásul más-más hajtókarállás tartozik). Az egyetlen aggasztó momentum számomra a reszelőtárcsát forgató szárny, amely rugalmas műanyagból van, de mivel a gép simán viszi a répát és a nyers krumplit, nem aggódom, csak nem szabad erőltetni tunkoláskor.

Fagylaltkészítő feltét

Fél liter tejneműből főzött fagyialappal dolgozik a legszebben, ezt két fő ebéd utáni desszertként majdnem teljesen fel is falja, tehát alkalmi fagyifogyasztóknak ideális (nagyfogyasztók vegyenek kettő tartályt, vagy egy különálló, nagyobb térfogatú fagyigépet). Kapacitásteszt itt. Tartozik hozzá egy törékenynek tűnő műanyag fedél, amit csak legelső használatkor tettem fel rá, mert eléggé zörgött, de aztán másodszor anélkül is ugyanannyi idő alatt készült el a fagyi (nagy hőségben jobb, ha adunk neki 25-30 percet, pl. ebéd elején elindítjuk, a végén kész a desszert).

A gépet először el kell indítani, aztán a forgó műanyaglapát mellé önteni a fagyialapot, nehogy odakössön az egész. Ez az egyetlen kiegészítő, amelynek a belső pereme alatt mosogatáskor megreked a víz, és papírtörlővel kell leitatgatni, különben odafagy. Van hozzá egy nagyon jó formájú műanyag kanál, amivel az utolsó morzsáig könnyen le lehet kaparni a kész fagyit a tartály belső faláról, és értelemszerűen csak ezzel (vagy más műanyaggal) szabad belenyúlni.

Ami fontos: a duplafalú akku magassága 13 cm, ennek így, állítva be kell férnie a fagyasztótérbe. (A szélessége egyébként 18 cm.) Ha nincs ennyi hely, nincs mese, fagyasztót kell cserélni :) Fagyikészítés előtt legalább 18 órán át kell a fagyasztóban tárolni - azt még ki kell tapasztalnom, mennyi a minimális idő, ami alatt megfagy a hűtőfolyadék. Van még hozzá egy műanyag tartó, ami csak arra szolgál, hogy a gép alá állítva a megfelelő magasságba emelje az akkut - az akku nekem ebbe eléggé beleszorul, de kis erőlködéssel lehet nyomni belőle.

Citrusprés

A látszat csal: az egyszerű, hovatovább primitív szerkezet szenzációs - főleg a kézi facsaráson szocializálódott egyének lelhetik benne örömüket. A neten talált képek alapján nem igazán tudtam belőni, mekkora a facsarókúpja (csak egyféle méretű van hozzá), és amikor először megláttam, megijedtem, hogy túl nagy, de nem: a lime-ot is simán rá lehet fogatni. A legkönnyebb feladat a citrom és a vérnarancs, a legnehezebb szerintem a vastag hártyájú narancs és a grapefruit, de hamar rá lehet érezni.

Egy mozdulat összerakni, aláfér a másfél literes kancsó, és a gép a fehér héjig kinyeri a levet. A szűrőn átmennek a finom rostok, ami szerintem nagyszerű, sőt én a munka végeztével két ujjamat a forgó facsaróba állítva mintegy átpasszírozom a szűrőben fennakadt gyümölcshúst, hogy minél sűrűbb legyen a végeredmény - így tényleg megáll benne a kanál. Ami rost és hártya a szűrő réseiben marad, vízsugárral könnyen eltávolítható - ugyanolyan könnyű tisztítani, mint a többi alkatrészt.

Egyszer követtem el azt a hibát, hogy rögtön a magasabb fokozaton indítottam, na, akkor szanaszét fröcsögött. Szóval ezt csak akkor érdemes meglépni, amikor már kifolyattuk a lé nagy részét, de igaziból végig alacsonyabb fordulatszámon is ki lehet nyerni a gyümölcslevet az utolsó cseppig. Úgy egy kiló narancs után célszerű kiüríteni a szűrőn fennmaradt magokat és hártyákat, mielőtt folytatnánk.

Egyéb tartozékok

A tartozéklista. Ezeket a különféle motorkimenetekre lehet egyetlen csavarintással feltenni. A multi-mixer leánykori nevén az aprító, ez hozzá a legdrágább. A hasábburgonya-szeletelő korongon erősen gondolkodtunk, de aztán elvetettük, mert évi két sültkrumplizáshoz a kezünk is elég. A julienne-szeletelőkorong majdhogynem felesleges, mert az alap kétoldalas reszelőkorong egyik fele szép, vékony kis csíkokat aprít. A durva reszelőkorong a leírás szerint nyers krumplihoz való, ezzel valószínűleg az alapszettnél jobb tócsnieredményt lehet elérni, és talán az almát is viszi. A turmixfeltét csak 1 literes, ekkora mennyiséghez szerintem jobb a botmixer (turmixitalokhoz is).

Egy második keverőtálon gondolkodtam, de aztán a próbaidőszak alatt rájöttem, hogy ha egymás után több dolgot is készítek, akkor először megy a kelt tészta, mert az után ragyogó tiszta marad a tál, de ha két sütit kell készíteni, vagy előbb a fehérjét felverni, akkor is nagyon könnyű elöblíteni, és gyorsan megszárad, törölgetni sem kell. A daráló előtétet szerintem a zöldségszeletelő alapszettjének közepes lyukú reszelőkorongja helyettesíti (nekem meg amúgy is van diódaráló betétem a kézi húsdarálómba). Létezik még hozzá gyümölcspasszírozó (kerteseknek), gabonaőrlő (biomániákusoknak), darálós sütemény készítő (ez szintén van a húsdarálómhoz).

Az áraknak például az e-bolton lehet utánanézni, ezek (és az alapgép ára) a forint erősségének függvényében is változik. A Bosch Márkaszerviztől is beszerezhető minden, kérésre küldenek aktuális árlistát. Ők valamivel olcsóbban adják, de vidékre utánvéttel küldik, és a postai díjszabás a súlytól és értéktől függ. Nekem - mint kiderült - voltak e-tallérjaim :), ezért a tartozékokat végül az e-boltból rendeltem meg.

Megjegyzések

  • Akinek nincs elég pultfelülete, hogy a gépet tálastul mindig elöl tartsa, ne vegyen ilyet, mert akkor lehet hatékonyan kihasználni, ha csak el kell indítani, vagy rá kell illeszteni a kívánt egységet.
  • A bekapcsológomb és a tál/meghajtókar egymáshoz viszonyított helyzete miatt szerintem balkezeseknek macerásabb lehet a gép kezelése.
  • A vaskos német nyelvű receptkönyvből eddig csak egy kenyeret próbáltam ki, amely természetesen németes típusú, de jó lett.
  • Szerintem, ha valaki otthoni (kenyér)sütögető, vagy rendszeresen nagy mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt dolgoz fel, ez a masina legfeljebb négy főt lát el, ennél nagyobb családra érdemes nagyobb kapacitású gépet vásárolni.

Rejtélyek

  1. Hogyan lehet dagasztás után úgy felnyitni a hajtókart, hogy a dagasztószár és a keverőtál a helyén maradjon, és a dagasztókarra tapadó tészta ne húzza maga után az egész tálat, vagy éppen ne húzza ki a gépből a dagasztókart?
  2. Miért van egy mély hangja meg egy magasabb? A gyanúm, hogy az egyik a meghajtómotor, a másik a habverőszárat/dagasztókart forgató motor hangja - de az is lehet, hogy inkognitóban denevér vagyok.
  3. A parkolóállás kapcsolója miért nem az 1-es után található? A 0 után következik, pedig a dagasztás/habverés végén először ide kell forgatni, aztán lehet kikapcsolni. Ha csak simán leállítjuk, a dagasztószár/habverőszár néha olyan helyzetben marad, hogy nem lehet felnyitni a hajtókart, mert a dagasztószár beleütközik a keverőtál falába.
  4. A citruspréshez miért tartozik egy levehető perem? Felesleges mosogatnivaló, elraktam a dobozba, nem használom.

Összegzés

Ha nem lett volna egyértelmű, nagyon elégedett vagyok a géppel, öröm vele a konyhai előkészítés és sütés-főzés. Ha még sok évig így szuperál, önként és dalolva keltem majd a Bosch MUM jó hírét.

96 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr5665816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsuzska · http://triticumaestivum.freeblog.hu 2007.05.29. 19:00:57

nekem pontosan ugyanilyenem van. Imádom és nem tudom, hogy tudtam nélküle élni.
A kérdéseidre a válasz: hát fogalmam sincs, még én sem jöttem rá:)

zsuzska 2007.05.29. 19:02:05

ja, és a törékenynek tűnő kék fedél kifejezetten törékeny. nálam egy métert esett, és letört a széle. Aznap, amikor beállítottam:(

fakanál · http://www.uvegmadar.hu 2007.05.29. 20:46:15

de bizony, hogy lehet Kitchen Aidet kapni Magyarországon! két hete láttam a Média Marktban, úgy 130.000.- Ft körüli áron, még piros is volt.

Zsuzsa · http://habolondneszeddle.blogspot.com/ 2007.05.29. 21:57:38

Hihetetlen leírás a szerkentyűről, csak ámulok, gratulálok. No, én eddig nem igazán tudtam elképzelni, hogy miképp is lehet kihasználni egy ilyen gépet, de most becsülettel elolvastam minden egyes sort. Lehetséges, hogy egy idő után én is vágyni fogok rá?!

Cserke 2007.05.29. 22:26:58

Hű, nem tudom, mi vezette a kezed, de jól tette.Van egy kb. 12-13 éves Philipsem, ami kifogástalan.Lenne, ha nem löktem volna le a napokban, ami miatt sajnos nemsokára való halálozása várható.S nagy a dilemma, mit helyette.KitchenAid nem csak a MM-ban van, de nem vagyok hajlandó a saját sznobságom oltárán ennyit áldozni érte :o)
Pont ilyet néztem én is, a fent említett helyen.Hmm, hm.Meggondolandó. Ha a gép is ilyen jó, mint a leírás...

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.05.29. 23:00:03

Hűha, nem hittem volna, hogy bárki is végigolvassa :)

A KitchenAiddel kapcsolatban a piros színű lázat sem értem, de én földhözragadt vagyok :) Ezek szerint az ára megegyezik egy jobban felszerelt Kenwoodéval. Pécsett egyébként nem láttam az MM-ben, annak idején a gastrocentrum.hu-n volt pár kiállításon használt példány.

Nálunk egyelőre két főre dolgozik, és mindenre ezt használom, amire lehet, részben a garancia miatt, meg azért is, mert ha már van, akkor legyen kihasználva. Szóval gyepálom erősen.

Akinek tapasztalata vagy kérdése van (pl. próbáljak ki valamit), írjon bátran, még én is okulhatok belőle.

Fűszeres Eszter · http://fuszereslelek.blogspot.com/ 2007.05.30. 06:47:25

Alig várom, hogy tönkre menjen a mostani gépem :)
Küldd el a számlaszámod a Bosch-nak! Szuper írás!

Ana · http://hedonism.freeblog.hu/ 2007.05.30. 10:35:44

Én is K.A. fan vagyok, de nem hiszem, hogy venni fogok. Láttam már króm és fekete kivitelben is. Nem csak piros van. A metroban volt a legolcsóbb.

Nagyon tetszik ez a MUM4625, de minket nem szolgálna ki, ahogy olvasom. Szinte minden nap 8-9 főre készül kenyér, sütemény, meleg étel.

A legjobban a gabona örlő érdekel. Az nagyon tetszene nekem, főleg a gomba miatt. Bár most kávédarálóban örlőm és az is jó. Azt hiszem nekem sok mindent el lehet adni :)

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.05.30. 17:44:11

Ana, szerintem nálatok akkor a 6 literes/1000 wattos kategória játszik, az meg így is, úgy is százezer felett van, akár Bosch (aki a 7-es szériát dicsérte, azt írta, egy egész büfét el tudna látni vele), akár KW vagy KA. Esetleg vegyél kettő ilyet, és fele annyiból kijössz :))

Még egy kis info: ma a zöldségesnél ad hoc módon elcsábultam két kis zsenge tökre. Mi más készült volna belőle, mint főzelék. Először átküldtem a nagylyukú reszelőn a hagymát, egyenesen bele a fazékba. Amíg a hagyma párolódott, lereszeltem a tököt is, így megspóroltam egy ürítési-tisztítási szakaszt. Jó ez, nagyon jó :)

Tintaleves/Eszter · http://yawyc.wordpress.com 2007.05.30. 22:54:02

Pl. én is apróra elolvastam, pedig még az ndk levehető ajtóssal semmi gondom, de örül az ember lelke az ilyen körültekintő mélyelemzésnek.

Ana · http://hedonism.freeblog.hu/ 2007.05.30. 23:47:47

Ááá 100-é inkább vágok, reszelek kacsókáimmal. Nagyanyáim bírták, akkor én is :)

de ez a tied mennyibe kerül nagyságrendileg?

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.05.31. 11:17:26

Eszter: a dagasztógép azért jó, mert közben tudsz mást is csinálni - a kenyérsütő elkényeztetett, pedig régen kézzel és az NDK csodával dagasztottam.

Ana: csak kicsit kell számolgatni, de levezetem neked :) Ha 130e a KA, és kettő ilyennel fele annyiból kijönnél, akkor ez nem lehetett több, mint 32500, és így is volt :) Ahol a 4625-öt ennél (ill. konkrétan 30e Ft-nál) sokkal drágábban adják, ott nem szabad megvenni.

Mrinnus · http://marina.mudry.hu 2007.08.28. 12:48:51

Hali, én diplomaosztómra leendő anyósoméktól a 4655ös darabot kaptam meg :) Rá két hétre ugyanezt a fagyigéppel adták - morci volt szegény... Nekem kellett a turmixgép is, mert előtte nem volt. Nagyon bevált, télen rendszeres a banánturmixolás, párom kedvence. Mostanában kevesebbet használom, de egy időben sokat ment - most 3 éves, és csak a turmixgép része ment tönkre. Az nagy csalódás volt, mert nagyon szerettük; egyszer ellenkező irányba akartam szétszedni, és kis feszegetésre eltört! Ahol az átlátszó és a fehér műanyag csatlakozik, a kések mellett. Használható így is, de nagyon instabil, nem biztonságos, fogni kell. :(

Cserke 2007.10.08. 09:53:03

Te szoktál ilyeneket tudni. Azt kibogoztam, hogy tésztakészítő feltét nincs hozzá, (K.A.-é is csak cérna-és szélesmetéltet tud), de tudsz-e esetleg háztartási, nem kézi tésztagépről, amivel többfélét lehet csinálni? Mindenfelé néztem már, de te kószálósabb vagy a neten, nem találkoztál véletlenül ilyesmivel?

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.10.09. 21:54:24

Újabban nem frissíti magától a kommentoszlopot.

Megkerestem, melyik német blogon olvastam elektromos tésztagépről. Ilyesmire gondolsz?
peho.typepad.com/chili_und_ciabatta/2007/03/selbstgemachte_.html

Ez meg Petra bejegyzésének egyik linkje, angolul, receptekkel és teljes használati utasítással (24-féle tésztaforma, de ezek némelyike igencsak hasonló):
www.fantes.com/simac_mx700.htm

Arról persze fogalmam sincs, hogy nálunk ilyesmit lehet-e, de pl. Kátay biztos tud ilyet, ha akar (a valószínűsíthető áráról inkább semmit :) Nálunk anyukámnak van egy ezeréves kézi tekerős, de már emberemlékezet óta nem használtuk.

Cserke · http://cseresznyekert.blog.hu 2007.10.10. 13:34:42

Mire ideértem, már dolgoztál vele. Közben Mammától kaptam jó ötleteket, olyat mosnndott!! Magától csinál mindent...,meg Ristnél találtam elektromosat. Kézihez kellene valaki, aki mindig hajtányolja, amikor tésztát akarok:))
Linkeket megnézem, köszönöm szépen!:))

Cserke 2007.10.10. 13:35:38

Khmm, mondott, nem mosnndott...

Cserke 2007.10.10. 13:37:04

Ezek azok, ezek bizony. Hű, de nagyon jók. Csak az áruk, csak az ne lenne annyi...

Mészáros Lajos · http://okostojas.blog.hu 2007.11.08. 17:00:15

Mielőtt bárki félreértené ,részemről ez itt nem a reklám helye.Azonban aki ennél a kisgépnél jobbat tud ajánlani hasonló áron , az először nekem szóljon.Szerintem nincs ilyen.Éppen alkatrészt keresek hozzá és így kerültem erre az oldalra ,de.... Pontosan három éve hogy úgy mondjam minden létezőt elkövettünk ellene amit csak lehet ,többek között csak az idén több mint 300 kg lisztet dagasztottunk vele pizzatésztává és meg sem kottyant neki ,pedig ez ugye már nem háztartási méret.Szóval eddig minden szemrebbenés nélkül tökéletesen tudta a dolgát ,ám sajnos néha a kapkodás következtében túl keményre sikerült a tészta és a kis műanyag fogaskereke ezt nem igazán tudta leküzdeni.Szóval ha valaki tud un.\\\\\\\\\\\\\\\"robbantott ábráról\\\\\\\\\\\\\\\" vagy alkatrész szaküzletről esetleg szervízről kérem segítsen.Megérdemli ez az ügyes kis gép ,hogy tovább duruzsoljon és segítse a munkánkat.

Köszönettel Lajosbá

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.11.10. 21:28:31

Lajos, egy ügyes esztergályos nem tudna segíteni? Legközelebb Pécsett tudok ilyen háztartásigép-alkatrész üzletet, de talán hívd fel a Bosch Márkaszervizt, vagy emailben is gyorsan válaszolnak, ha megadod a gép pontos típusát:

Alkatrészrendelés:
Tel.: (+36 1) 48-95-463
Fax: (+36 1) 20-18-786
E-mail: alkatreszrendeles@bsh.hu

Oscar 2007.12.29. 13:52:15

Sziasztok nekem eltörött a husdaráló tengelye tudtok -e valahol alkatrészet segítsetek köszönöm.

Karesz 2008.04.16. 09:45:35

Olvastam itt sok jót és szépet a Bosch MUM gépekről, van 1 Kenwood gépem de nem igazán boldogult a kenyértésztával. Gondoltam, uccu vegyünk MUM-ot (ugye mindenki dícséri). Hát megvettem- de minek, ez is ugyan úgy nyiklik- nyaklik mint a másik, csak ennek az árábol kaptam volna kb. 6db. Kenwood-ot. A habverője az nagyon jó, de a dagasztás.... ennyi pénzért megmondom őszintén többre számítottam. Az 1 kg. liszt már megfogja, pedig nem is dagasztom olyan sűrűre mint szoktam. Nekem nem igazán jött be (sajnos)

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.04.16. 17:17:34

Szia, Karesz! Segítene, ha megírnád, melyik típusról van szó, az itt ismertetett 4625 árából ugyanis egy kisebb Kenwood negyede sem jönne ki. Ez hivatalosan egy kiló lisztből és annak hozzávalóiból már nem tud tésztát dagasztani, benne van a használati utasításában, és annyi anyag nem is férne bele a keverőtáljába.

Lehet, hogy neked egy ipari dagasztó kellene. A Metróban többfélét kapni, a Kenwood Chef major áráért már vannak annál nagyobb teljesítményű, egyfunkciós gépek.

hallohallo · http://britesite.blogspot.com/ 2008.04.26. 10:07:16

megoldás egy rejtélyre:
"A parkolóállás kapcsolója miért nem az 1-es után található? A 0 után következik, pedig a dagasztás/habverés végén először ide kell forgatni, aztán lehet kikapcsolni."

azért, mert ezt a gépet (vagyis részemről a MUM4655-öst :)) pont nekem találták ki, aki a cseppet sem finom mozgásával a habverés után nem ám úgy odafigyelve visszakapcsolja 0-ra, hanem lendületből tövig visszatekeri - így parkolóállásban teker még egyet-kettőt a gép, és magától beugrik 0-ra.
és még egyszer köszi ezt a posztot, imádom a gépem!!!

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.05.05. 20:06:34

Hm, tényleg, elmúlt egy éves, ideje lesz kiegészítenem a bejegyzést a fejleményekkel!

hallohallo · http://britesite.blogspot.com/ 2008.05.07. 11:17:50

az jó lesz :)
viszont a fröccsenésgátlóval lett hasznos tapasztalatom, konkrétan: használtam! és nem csak porfogásra :)
nekiálltam rahát lókumot készíteni (aka turkish delight), ehhez borkősavat kell teljesen elvegyíteni kukoricakeményítővel. na, hát porzik mint a fene, sőt finom szálak is képződnek, mint a vattacukornál. ezt a porfelhőt tökéletesen lefogja a fröccsenésgátló, a beöntőnyíláson meg szépen fokozatosan be lehet csorgatni a vizet hozzá.
(a végeredmény még kétséges, mert két napot állnia kell a cuccnak, hogy fel lehessen darabolni, folyékony formájában finom (persze hogy nem bírtam nem belenyalni :))

kn 2008.06.20. 15:58:32

üdv mindenkinek!
először is köszi ezt a részletes leírást, sokat segített a választásomban!
2 hete sikerült beszereznem ezt a csodás gépet méghozzá szerintem fantasztikus áron (22.000 Ft volt úgymond csomagolássérülten-a 4655-ös dobozában original, garanciával). tényleg nagyon jó, csak ajánlani tudom mindenkinek, aki most gondolkodik, milyen gépet vegyen!
a leírással egy helyen nem értek egyet:" Trappistát csak a nagylyukú felén szabad vágni ...tehát a hagyományos, melegszendvicsre reszelendő sajtot friss sajtból nem tudja" . de bizony, hogy tudja!! én a képen jobb oldali szeletelőkoronggal igen puha trappistát a kislyukú felén is kipróbáltam, az eredmény csodálatos. tehát a daráló előtétet máris megspóroltam (a húsdarálót is, mivel épp volt egy komplett bosch húsdaráló a boltban a feltét áráért).

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.06.20. 22:29:34

Lassan tényleg itt az ideje a robotgép update posztnak :) Levélben is kaptam másoktól tapasztalatokat más típusokkal kapcsolatban is, azt is beledolgozom majd. Remélem, a folyamatosan bővülő Kenwood tábor is hallatja majd a hangját, hogy legyen összehasonlítási alap (bár a Chef árát tudjuk :)

dumika 2008.07.17. 13:46:51

Sziasztok.
Nagyon véletlenül tévedtem ide, de örülök hogy létezik ez a oldal.
Az Én véleményem és tapasztalatom a következő.
(ha valakit érdekel)
Azt szoktam mondania páromnak, hogy azért nem jó ez a gép, mert tovább tart elé venni, s eltenni mint dolgozzni vele.
Amikor megkaptam Gyönyörű karácsonyi ajándékkéént, nem is számítottam rá hogy ennyit, s ilyen sok oldalúan fogom használni.
Az előtt tiszta kínlódás volt afőzés, ha darált hús kelllett, mert a párom feladata volt a daráláls.
Az üzembe helyezés után két év elteltével jutott oda hogy kipróbálja a gépet.
De ezen készítünk zsemlemorzsát, uborkát ezen szeletelünk, tököt a fagyra.
Hogy csak a nagyját említsem a lehetőségek tárházának.
imádom ezt a gépet.
Egy nagy hibát követtem el vele szembe,be tettem a mosogatógépbe a húsdaráló alkatrészeit, s ez miatt matt lett.Pedig csak 35C-on mososgattam.

kn 2008.08.24. 23:18:36

jelentem a következő merényleteket sikerült elkövetnem a robotgépem ellen:
-sajtdarálás előtt elfelejtettem a propeller után betenni a szeletelőkorongot és így indítottam a darálást. eredmény: a propeller két lapátja hatalmas csattanással letörött :-( természetesen van raktáron :-), áfával úgy 4000 környékén, dobtam egy hátast a hír hallatán. ezermester párom pillanatok alatt megragasztotta vagy forrasztotta, nem is tudom, lényeg, h azóta tökéletesen működik, igaz kis szépséghibával.
-dagasztás közben lezuhant a konyhapultról a gép (én hülye nem vettem ki alóla a rongyot, amivel le szoktam takarni, így persze nem tudott megtapadni). esés után a gép rendületlenül dolgozott tovább, fejjel lefelé lógva (a tető rajta volt szerencsére, a zsinórja sem szakadt ki a konnektorból). miután talpra állítottam, folyt a dagasztás tovább, mintha mi sem történt volna.
ezek után azt hiszem, ez a gép tényleg mindent kibír!

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.09.08. 11:02:10

:)) Én pár hete eljutottam addig, hogy ha kiröhögnek is, felhívom a márkaszervizt, mert beragadt a fagyiakku a tartójába, de úgy, hogy két napig anyáztunk lila ujjakkal, kívülről melegítettük, belül fagyasztottuk (csak tudományosan, hőtágulás meg ilyesmi :), mire egy fakanalas vezércsellel sikerült szétfeszegetni a kettőt.

Azóta egyszer csináltam fagyit, de mivel akkorra még nem hevertem ki a megrázkódtatást, csak bedobtam a kész masszát egy dobozban a fagyasztóba. Hiba volt, beton lett, úgyhogy lélekben készülök az ismételt akkuhasználatra :)

florentine 2008.09.09. 16:43:10

A Papírgaluskán van a zacskós fagyi, csak amíg helyreáll a lelki béked - bár biztos láttad. Majdnem kipróbáltam tegnap, mert nagyon ettem volna egy fagyit, de az akku nem volt behűtve. Ma viszont behűtöm!

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.09.11. 20:50:45

Már kihevertem :) A frappuccino fagyinál a Jégkrém hogyan-fu linken is van egy, ötperces fagyi néven. Rázós :)

kn 2008.09.19. 23:40:50

kedves okostojás!
pont most készülök meglepetni magam szülinapomra egy fagylaltkészítő feltéttel, ezért kérdezem, h ez az akkuberagadás, amiről írtál, valami konstrukciós hiba? előfordult többször is? egyáltalán ezek után ajánlod vagy inkább nézzek külön fagyigép után?
köszi a választ!

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.09.20. 17:04:15

Így utólag azt hiszem, kicsit ferdén nyomtuk bele a tartójába. A képen nem látszik, de van az akku két oldalán két bemélyedés, és ha azok nem egyenesen mennek bele a tartóba (párhuzamosan az azon lévő mélyedésekkel), akkor lehet ilyen gond. Bár kevésbé szűkre is szabhatták volna, az tény.

Szempont lehet, hogy az önálló fagyigépnek külön hely kell a pulton/szekrényben. Viszont ilyesmit nem vettem közelebbről szemügyre, nem tudom, strukturálisan mennyire hasonló az akku/tartó rendszer.

hallohallo · http://britesite.blogspot.com/ 2008.09.21. 14:59:19

ha beleszólhatok, nekem egy kenwood fagylaltkészítőgépem van, még a robotgép előtt vettem, azért nem inkább feltét a robotgéphez, és irdatlan nagy helyet foglal el. akkorát, hogy a nappaliban kell tartanom, mert a kicsi konyhámban nem fér el.
viszont maximálisan meg vagyok vele elégedve, és semmi olyan gond nincs vele, hogy beszorul, összeragad, bármi (annyira primitív gép, hogy nem is lehet, semmi kallantyú, pattintás, mélyedés vagy hasonló).

kn 2008.09.22. 01:01:25

köszi a válaszokat! nálam fontos szempont a helytakarékosság. amúgy sem tudom, h milyen minőségű önálló gépet lehetne szerezni annyiból, amennyit szánunk rá (az ebolt-ban 8000-ért van) és ez azért tuti minőség. majd mindig ügyelek a párhuzamos benyomásra, elvégre más kárán tanul az okos :-) ! örülök, h nagyon nem akartál lebeszélni róla!

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.09.28. 22:05:38

Lebeszélni? Ó, dehogy! Ha nem is tartom nélkülözhetetlennek, sok fenékhizlaló finomságtól kíméltem volna meg magunkat, ha nem lenne :) Még jó, hogy csak fél liter fagyit lehet készíteni vele egyszerre, különben már gurulnánk.

kn 2008.09.29. 22:01:23

sajnos nálunk ilyesmiről szó sem lehet. a kisfiam cukorbeteg, neki szeretnék elsősorban diabetikus fagyikat készíteni, a bolti jégkrém iszonyatosan drága és nem is mindig kapni. már "csak" használható recepteket kell beszerezni. ja, meg a készüléket is ;-)

kenwoodos 2008.10.12. 18:10:12

Megszólaltattak a kenwoodosok, bár offtopik, de a tapasztalataimat elmondom, mert nagyon kevés info van róluk.
Engem egy Kenwood KM010 Chef Titanium (1400w) boldogít itthon és azt kell mondanom tökéletes. Angliából rendeltem, így kb 130 volt szállítással és 4 eszközzel (üveg turmix, gyümülcscentrifuga, húsdaráló, aprító), utána még rendeltem hozzá fagyikészítőt és tésztakészítőt (szállítással 40 körülre jött ki). Mondanom sem kell a fenti indulóárból a mediamarktba egy gyengébb típus jött volna ki plusz eszközök nélkül ...
Maga a gép tökéletes, az eszközök átgondoltak, minden szükséges alkatrész fémből van, az embernek tényleg van olyan érzése, hogy ez életre szóló masina (pl. egész gépváz fémből van, a futár nem volt hajlandó felhozni a 4.re :-)
Sokáig gondolkodtam, hogy miért nincs egyenes kapcsolat a robotgépek motor teljesítménye és a feldolgozható tésztemennyiség között, de utólag rájöttem, 1 kiló tészta már eléggé megmozgatja ezt a dögöt is (=pár millimétert arréb mászik), egy fél kilós kis gép el se tudom képzelni mit tud vele kezdeni..
Szóval az ár/érték aránya erősen vitatható, de ha valaki hosszabb távon gondolkodik akkor mindenképpen javaslom (talán sokan ismerik az érzést amiből nekem elegem lett, hogy elsőre mindenből vettem egy olcsó gagyit, aztán 2 év múlva kidobtam és vettem egy rendeset. na ezzel most ezt remélem kivételesen megelőztem :-)

AnyaCicus 2008.10.27. 20:27:25

Hűűűh... Csudaklassz ez a "mélyinterjú". Ezzel még annak is kedvet csinálsz a megvásárlásához, akinek amúgy esze ágában sem lenne effélét venni.És a megjelenése is igen esztétikus. Én épp most szándékozom valami dagasztógépet beszerezni, mert mióta rácuppantam az itthoni kenyér- és kalácssütésre, a kis AEG kézidagasztóm nem tudja mit vétett, és minden alkalommal, amikor munkárafogom, enyhe nyöszörgéssel adja tudtomra, hogy ő ezt a hajszát már nem bírja. Szóval én is kezdtem körbejárni a témát, így keveredtem ide. A kitünő reklámodnak hála, már rohantam is volna megvenni a kis MUM-ot, de győzött a józan ész /értsd: életem párja/, és végiggondoltuk, hogy nekünk ezekből mire is lenne szükségünk..Szeletelők: nem, van kézi. Mixer: nem, van egy 1,75 literes. Magdaráló: nem, van egy kis Philips, ami jó hagymára, sajtra, csokira, zöldfüszerre, stb is. Habverő: nem, van kettő is. Akkor mit is használnánk belőle? A dagasztót és a húsdarálót. Vagyis nekem nem őrá lenne szükségem. Keresgéltem tovább, így találtam egy reklámújságban a CLATRONIC KM3067-es gépre, ami dagaszt, habot ver, és húst darál. 1000 W-os és 30.000-be kerül. Elég masszívnak tűnik, csak egy kicsit bumfordi a külseje, főleg a kecses kis MUM-hoz képest. Próbáltam keresni a neten valami véleményt a fórumokon, de nem találtam. Ismeri valaki ezt a gépet? Tudtok róla valami infót?

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.10.27. 22:40:26

Kenwood: Ó, végre egy ellentábortag :) Nem szégyellem kijelenteni: a kis MUM a csórók Kenwoodja. :) Ebbe nem is fér bele egy kiló liszt, egy kiló tésztaalapanyag viszont igen (pl. túrós pogácsa: 50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 50 dkg túró, ami néha még 15-25 dkg sajtot is kap). Ez relatíve kemény tészta, dagasztás közben a gép karja szépen kileng, de a tapadókorongok a helyén tartják a pulton.

Én annak idején az erőkar áttétele miatt is aggódtam, nem tűnt elég masszívnak, de nem kímélem, és elég jól bírja. Még egy-két illusztratív fotót akarok készíteni, aztán megírom az update-et a másfél éves születésnapja alkalmából.

Clatronic: ha megnézed, a 4. bekezdésben megemlítettem, és sajnos csak ennyit tudok róla. Német oldalakon sincs róla semmi? A külalakja inkább Kenwood koppintás, ami nekem egyébként bejön, valahogy a strapabíróság látszatát kelti - nagyon őszintén, annak idején nekem a MUM fizimiskája nem nagyon tetszett.

Érv a csak dagasztani tudó gép mellett: ha csak egy vagy kevés feladatra alkalmas, azt talán hatékonyabban látja el, és kevesebb a meghibásodási lehetőség, mintha multifunkcionális lenne.

Érv ellene: ennyi pénzért mindentudó gépet lehet kapni (még ha nincs is rá szükség), bár a húsdaráló ebben az árban - amiatt, hogy az alapgépet gyk. nem adják magában - nincs benne. Ha tényleg kihasználnátok, még meg is érheti, főleg, ha fémből van minden csatlakozása és tartozéka; a hús áthajtásához azért kell az erő.

A Metro áruházban talán olcsóbban is megkapod, vagy vaterázz, ott is szokott lenni belőle magánimport jó áron.

kenwoodos 2008.10.28. 17:38:50

AnyaCicus teljesen igazad van szerintem, duplazni az eszkozoket felesleges. Az en tortenetemhez hozzatartozik, hogy szinte 0-rol kell konyhat epitenem, ezert dontottem egy ilyen univerzalis gep mellett. Elotte nem volt se husdaralo se turmix se centrifuga se stb.. ugyhogy mostantol inkabb ehhez veszek alkatreszeket (najo egy plus-ba vett fagyigep volt de azt nem szeretem, illetve egy noname kenyersuto ami elkezdett nagyon csunyan nyikorogni).
Most amugy lehet hogy hulyeseget irok, de en anno arra jutottam, hogy kozepes aru gep hosszabb tavon nem biztos hogy jo nekem. A legjobban az duhitene ha vennek egy gepet 30-40 korul, vennek hozza kulonbozo alkatreszeket plusz penzekert aztan 5 ev mulva ugy ereznem hogy 'kinottem' es mehet az egesz a kukaba. Ezt probaltam megelozni egy eros alapgeppel (megha tudom is hogy hetkoznapi hasznalatra ennyi penzt valoszinuleg nem er meg)

kenwoodos 2008.10.28. 17:45:44

ja amugy nem titok elsore a Bosch MUM 47A1-et neztem ki (szigoruan a szurket), az is nagyon jo gepnek tunik
mar nem is emlekszem ra miert beszeltem le magam rola (mintha az adatlapon irrealisan kevesnek tunt volna a feldolgozhato teszta mennyiseg)

anita771220 2008.11.08. 08:07:24

Szia! Nekem van egy clatronic km3067-es (kiegészítőkkel) és egy kenwood km190-es. Jelenleg meg vagyok elégedve mindkettővel, ha tudnék hozzájuk még plusz keverőtálat venni hozzájuk még elégedettebb lennék. Egyébként cukrász vagyok. Üdv Anita

major rita · http://majorita 2008.11.25. 14:09:35

Kedves Kenwoodos, melyik internetes üzletből vetted a gépet? Én is így szeretnék vásárolni, érdekelne a tapasztalatod!

kenwoodos 2008.12.04. 09:09:29

Kedves Rita!
Ahol en vettem: www.electricshopping.com/shop/
Ketszer rendeltem mar toluk, mindket esetben teljesen jok a tapasztalataim, GB-bol kb 1 het alatt ideernek az eszkozok, csomagkuldo szolgalattal. Ha tobbmindent rendelsz, akkor csak a legnagyobb utan jaro szallitasi koltseget kell fizetni (ez valoszinuleg a gep lesz :) igy celszeru minel tobbet egyszerre.
Gyengult a forint de azert meg igy is nagyok jok az arak, hatalmas a valasztek stbstb, egy dologban kell csak elgondolkodni ez ugye a garancia. Nem neztem utana hogy van-e magyar szerviz, de mivel ilyen tipust nem is arulnak, gondolom nincs, tehat ezt a kockazatot be kell vallalni (mondjuk ugyanitt lehet alkatreszeket is rendelni a gephez, fogaskerekek ilyesmi :)

major rita · http://majorita 2008.12.05. 21:53:06

Kedves Kenwoodos, közben, mire válaszoltál, én is felfedeztem őket, mivel ők voltak szerintem a legolcsóbbak. Meg is rendeltem, és éppen ma szállították le. Minden rendben ment, a font jól váltódott. Viszont valami nagyon meglepett, az alapgépet amikor felemeltem, alul-belül van egy kis cimke, amin a köv.ő van: Made in China.
Idáig úgy tudtam, Angliában gyártják, legalábbis van Mo.on egy kenwood nagykereskedés, ahol a hölgy ezt mondta. Ő felajánlotta, hogy számla nélkül olcsóbban megvehetem náluk, de az ár, amit mondott drágább volt, mint a kinti. De szerinted lehet, hogy ha náluk veszem, az Made in Britannia? A tiedet hol gyártották?
Egyébként van Mo.on márkaszervízük a XIII. kerületben, majd megkeresem a telefonszámukat, és megírom. Én úgy tudom, a garanciát itt lehet érvényesíteni. Jaj, és segítenél, hogy oldottad meg a konnektorba csatlakoztatást? Még kipróbálni sem tudom! Erre bizony nem gondoltam a vásárlásnál!

kenwoodos 2008.12.06. 09:31:07

Szia Rita, remélem nem fogsz csalódni, melyik vetted?
Igen, egy konnektor átalakítóra lesz szükséged, en előre gondoltam rá, úgyhogy együtt jött a csomaggal, de azért beszerezhető,pl.: www.vatera.hu/konnektor_adapter_atalakito_angol_europai_107709643.html
Megneztem, enyem is made in china. Naes? Ettol meg nem fog holnap elromlani (vagy legalabbis ha igen, akkor nem ettol :)

major rita · http://majorita 2008.12.07. 17:38:11

Szia, a KM010-t vettem én is, húsdarálóval, a turmixal, meg a szeletelővel együtt. Köszönöm a linket, megveszem ott.
A Kenwood nagykereskedés címe: III. Kaszásdűlő u.2., Kovács Gyöngyi, 4530816. Ő megmondja a szervíz telefonszámát, ha majd szükség lenne rá.
Remélem hétfőn ki tudom próbálni!

szepcsilla 2009.07.20. 19:09:21

A legjobb gépet vetted meg! Szerintem én is kommenteltem abban az nlc-s fórumban...
szepyke néven...

szepsegtar.blogspot.com

Most meg innen jöttem!:D

Nonamekata 2010.03.06. 14:40:52

Egyszerűen imádom. Előtte egy Moulinex hiper-szuper gépem volt vagy 15 évig, aminek egyszer közben leégett a motorja, tönkrement a habverője, eltört a teteje stb. és ezért közben beszereztem 1-2 kisebb önálló gépet,de mindig a Boschra vágytam. A Moulinexnek volt egy nagyon jó paradicsompasszírozója, amit sajnos az alapgép nem működése miatt nem tudtam tovább használni és ezért az idén paradicsomszezonban begurultam és rendeltem a neten egy MUM-ot húsdarálóval és fagyigéppel, az egyik helyi üzletben pedig épp volt egy paradicsompasszírozó feltétjük, amit rögtön meg is vettem. Olyan elven működik, mint a kézi paradicsomdaráló, de sokkal gyorsabb és nem neked kell kínlódni a tekergetésével. Nem árt, ha valaki kezelt már kézit előtte, mert kicsit macerás beállítani a szorosságát és ezt nem is írja rendesen a használati útmutató, de ha már kitapasztalja az ember, akkor gyerekjáték. (Ugyanez egyébként a többi alkatrészre is érvényes: beletelt néhány percbe mire rájöttem hova és hogy kell szerelni pl a húsdarálót, a reszelőt, a gabonaőrlőt). Szóval visszatérve a passzírozóra: több 10 kiló parit lehetett rajta könnyedén átereszteni úgy, hogy közben a héja egy külön tányérba távozott. (Ehhez kell az ügyesség, hogy mennyire legyen a csavarja megszorítva). Egyébként az egyetlen negatívuma, hogy 2 helyre lehet a gépen felszerelni és az egyik túl magasan van, a másik túl alacsonyan és alig találtam olyan tálat ami aláfért, a magas verziónál meg a nagy táltól nem bírtam külön tányért odarakni a héjának, de végül az alacsonynál egy lapos tányérral megoldottam, csak így túl gyakran kell kiöntögetni belőle a levet.
A másik a gabonaőrlő: ezt utólag vettem főleg mákdarálás céljából, ugyanis ez volt az egyedüli elektromos gép a piacon, ami cukor hozzáadása nélkül hajlandó mákot is darálni. Elég drága, de tartósnak tűnik. A daráló része olyan, mint a kézi mákdaráló belseje és fémből van. Nagyon könnyű tisztán tartani, szétszedhető apró alkatrészekre. Szabályozható a szemcseméret és nem dolgozik valami gyorsan, de kit érdekel, ha nem nekem kell tekernem.
Csináltam vele zabpehelyből valami daraszerűt, szerintem lisztet is lehetne, de az már tényleg nagyon sokáig tartana. Azt írják pl. hogy búzából 1 perc alatt 8 dkg-ot őröl finomra.
A reszelőkorongok is sokkal jobbak, mint a Moulinexnél voltak, alig marad egy szelet fölösleg. Ezzel szoktam pl. káposztát reszelni, ami nekem eddig az egyik legmacerásabb tevékenység volt. Mindössze annyit kell kézzel tenni vele, hogy szétvágjuk akkora darabokra, hogy beférjen a lyukon.
Volt szó fentebb a keverőszárról. Nekem kitűnően működik ha a vajat el kell morzsolni a liszttel omlós tésztánál, csak arra kell vigyázni, hogy a teteje rajta legyen és hogy először alacsonyabb fokozaton legyen, mert egyébként száll a liszt mindenfelé.
A fasírtot a dagasztókarral szoktam összegyúrni, nagyon alaposan összekeveri és nem fagy le a kezem, ha a hűtőből szedtem elő a darálthúst. (Parkolópozíció: könnyedén kiemelhető a masszából és a tálból a kar). Ja, a húst is azóta magam darálom. Valaki írta, valahol, hogy neki nem viszi a daráló rendesen a húst. Szerintem a kést fordítva rakhatta bele, mert egyedül úgy tudom elképzelni, hogy beragad és csak trancsírozza a húst.
Habot is ügyesen ver, de ha pl. 1 tojásfehérjét akarok felverni akkor előszedem az AEG kézimixert valami szűk edénnyel, meg akkor is, ha külön kell kutyulászni a sárgáját valamivel, meg a fehérjét külön felverni.
Mindent összevetve nagyon jó kis masina, szerintem elég stabil is, és azt hallottam róla, hogy a 15 évvel ezelőtti modellekhez még mindig lehet alkatrészt kapni. Nekem nincs állandóan a pulton, a konyhában van egy szekrényben, de egy mozdulattal kihajítom a pultra ha használni akarom, szóval ne akadályozzon meg senkit, ha már nincs hely a konyhapulton.
Mindenkinek ajánlom, aki élvezi ha könnyebben mennek a dolgok a konyhában és hosszú távra tervez.

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2010.03.14. 17:34:48

Mily kimerítő társkritika! :) Különösen azért lényeges, mert neked van összehasonlítási alapod is. Ebben a témában kapom a legtöbb emailt is, hogy megvan-e még, hogy bírja - egyszer biztos sikerül megírnom a tartóssági teszt posztomat is...

titania81 2010.04.20. 11:15:46

Szia!

Én is mostmár 2 hete boldog Bosch tulajdonos vagyok! Nagyon vágytam rá és megkaptam. És első látásra szerelem lett! Nagyon jóó gép! A kérdésem a következő lenne! Vett e valaki MUZ4FV1 gyümkölcsprést?
Ha igen, akkor használta e már? Mennyire erős? Csak gyümölcsökhöz lehet használni, vagy esetleg zöldséghez is lehet? Hétvégén ittam frissen készített vegyes zöldség levet és fantasztikus volt! És olyan jóó lenne otthon is inni! Szóval várom a segítségeteket!

A tojást már nem választom szét hanem egyben verem! :)) ÉS a hab amit csinál hát az mennyei! ÉS gyors is. Húsdaráló nagyon jól üzemel. Érdemes megvenni hozzá a külön kapható fejeket? Gondolkoztam még a hasáb burgonya feltéten is. Használta már valaki? Mi a véleményetek róla? A fagyigépét az meg akarom venni!

Sziporka78 2010.04.23. 23:37:01

Köszönöm a részletes leírást, sokat segített. Most készülök vásárolni egy ilyen csodát.
Meg tudná valaki mondani, hogy mi a különbség, persze a 15 ezer Ft árkülönbségen kívül, a MUM 4655 és 4675 között? Érdemes-e a drágábbat megvenni?
Nem a reklám helye, de azért ide írom, hogy az emátrixon olcsóbbak a tartozékok és maga a gép is.

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2010.04.24. 11:30:22

Sziporka, talán a fém keverőtál, de nem nagyon találom, hogy nálunk ezt hivatalosan terítenék, csupa lengyel meg cseh oldal jön föl - talán legalizált magánimport?
Ez a poszt 2007-es, azóta ugyanaz a típus csak olcsóbb lett, mert bejöttek az újak. Az emátrix, bár gyűjtőoldal, de tényleg vannak jónak tűnő ajánlatok.

Titania, csak azt tudom mondani, hogy azt a tartozékot vedd meg, amit használni is fogsz - hogy másoknak mi van, az nem mérvadó. Szerintem a gyümölcscentrifuga általában is hülyeség: egyszerűbb egyben megenni, akkor a rost nem veszik kárba (tudom, hogy azt is lehet hasznosítani, de alapból minek szétszedni?).

wu wei 2010.05.18. 14:56:13

Szia, az 1. és a 3. összefügg, még mielőtt felnyitnád a tetőt kell parkolóállásba forgatni a kart és akkor nem ugrik ki egyik se a helyéről. Azért hívják parkolóállásnak :)

Üdv! :)

1. Hogyan lehet dagasztás után úgy felnyitni a hajtókart, hogy a dagasztószár és a keverőtál a helyén maradjon, és a dagasztókarra tapadó tészta ne húzza maga után az egész tálat, vagy éppen ne húzza ki a gépből a dagasztókart?
3. parkolóállás kapcsolója miért nem az 1-es után található? A 0 után következik, pedig a dagasztás/habverés végén először ide kell forgatni, aztán lehet kikapcsolni. Ha csak simán leállítjuk, a dagasztószár/habverőszár néha olyan helyzetben marad, hogy nem lehet felnyitni a hajtókart, mert a dagasztószár beleütközik a keverőtál falába.

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2010.05.19. 21:59:23

Három év alatt én is rájöttem :) Az 1. pontra viszont érdekes a megoldás: ha a dagasztókar parkolóállásba fordult, a nehezebb fajta tészta a súlyánál fogva kihúzza a helyéből, és a kart a tálból/tésztából kell kivadászni.

keltek 2010.06.21. 13:25:54

Üdv Mindenkinek!!!
Dagasztó-keverőgépet keresek én is,már olyat szeretnék,ami kiszolgál engem .1000w-os lehetőleg. Max1 kg liszt feldolgozására ,spirális keverőszáras.Fém alkatrészekkel.Jó lenne csomagolás sérült is .Sajnos a Bosch MUM 4625 tipust sehol sem találtam meg.A Clatronik márkában pedig csak keverő,és dagasztó nincs.
Aki tud segítsen nekem.Köszönettel Kelti

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2010.07.05. 20:34:05

A MUM4655 fagyigéppel 40e Ft július 8-21. között a Metróban, a 4625-öt pedig két vidéki Intersparban is láttam nemrég az ország két különböző szegletében. Ezzel együtt valamelyik újabb típust keresd, ha 1000 wattosra vágysz. Clatronic szintén a Metróban, érdekes, én csak dagasztó-keverőt láttam, ami mást nem tud.

kingu-s 2010.07.16. 19:51:09

Szia okostojás!
Köszönet ezért a részletes leírásért, Te adtad meg a végső lökést a vásárláshoz, ma boldog tulajdonosa lettem egy ilyen robotgépnek :)
Szinte egyszerre romlott el a tálas mixerem, az aprítógépem, a kenyérsütőm ( ez utóbbit igaz csak dagasztásra használtam, de arra rendszeresen), úgy gondoltam ezeket ki tudom váltani ezzel a csodamasinával és még spóroltam is :)

Egyenlőre még csak a kicsomagolásáig jutottam, holnap kipróbálom, már alig várom....

A fagyit te hogy készíted? Van valami bevált recepted? Ugyanis nem adtak ehhez a részéhez magyar nyelvű használatit, majd az angol részben próbálom kibogarászni hány percig kell kavarni és van valami titka esetleg a fincsi fagyinak?

Ha jól értelmeztem 1/2 kiló liszt+ a hozzávalók a maximális dagasztható mennyiség?
Akkor egy kiló liszt + a pizzatészta hozzávalóival ne is próbálkozzak?

Megköszönök minden jótanácsot :)

Kinga

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2010.07.17. 14:36:18

Remélem, beválik neked is! Egyelőre még mindig csak elméletben létezik ennek a bejegyzésnek a folytatása további részletekkel, abban gondoltam részletezni pár további tudnivalót.

Ha esetleg félreérthető volt a leírás: 75 deka lisztet még kemény tésztánál is simán megeszik, de a lisztmennyiséghez mindig adódnak járulékos hozzávalók (főleg a vaj számít, ami szilárd, így több helyet foglal el), azt is bele kell számítani. Viszont pizzatésztánál ez ugye nem nagyon játszik: liszt, só, kevés olaj és víz - csak mi nem eszünk meg fél kilóból készült tésztánál többet.

Jó példa továbbá Limara hajtoványa:
limarapeksege.blogspot.com/2008/11/hajtovny.html
Ez egy kiló lisztből készülő, lágy kelt tészta, amit ez a gép simán kidagaszt.

Az összes fagyireceptem:
okostojas.blog.hu/tags/r%3Afagylalt
A mi kedvenceink a kávé, a nugát, a narancsos csoki és a madártej, a nem főzöttek (tojásmentes, ami megfagyva keményebb) közül a citromfagyinak van nagyon intenzív íze, és nagyon jól hűsít is ilyenkor. Kb. 20 perc lehet, amíg elkészülnek, ha az akku teljesen átfagyott, és az alapanyagot a hűtőben éjszakáztatod.

bolezso 2010.07.22. 08:31:51

Kedves Okostojás! Némileg a te hatásodra is-megvettük. Imádom!!! Nálunk gluténmentes gép, mivel fiam lisztérzékeny, így neki "Ő" dagaszt, kever, ver... de még ezen kívül mennyi mindent tud! Első nap, mikor az összes zöldséget, ami volt itthon leszeleteltük, reszeltük, dióval is kipróbáltuk(ez is gyönyörű lett) , vettem egy nagy levegőt és előszedtem a fiam szárazkenyereit- a GM kenyér keményebbre szárad, mint a sima, nem olyan laza- de nem jelentett problémát a kicsikének, kb. 10 perc alatt lett több, mint 1/2 kiló zsemlemorzsa (bolti ára 1000 Ft körül). Így hamar visszahozza az árát. Kb. 1 hónapja van meg, de nem rakom el, minden nap van valami dolga.....Valahol írtad, hogy talán balkezesek nehezebben tudják kezelni.... én balkezes vagyok, de szerintem ezt direkt nekünk csinálták! Míg a jobb kezemmel bekapcsolom, beállítom, az ügyesebbikkel tudok érdemi munkát végeni( tálat tartani, belerakni vmit,stb.) Szóval nagyon szeretem ezt a gépet, köszönöm a "cikkedet" róla!

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2010.07.24. 15:16:24

Itt az ideje jutalékot kérnem a Boschtól :)

mupilla 2011.01.26. 10:05:02

Lenne egy kérdésem, aztán valószínűleg lesz majd több is. Nekem is van otthon egy ilyen gépem, nászajándékba kaptuk:) Mit csinálsz olyankor, ha a kevert süteménybe külön felvert habot kell tenni? Ugye ilyenkor 2 edényre lenne szükségünk, de a géphez csak egy van.
Egyébként a blog zseniális! Gratulálok!

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2011.01.27. 19:50:22

1. A piskóta ezzel a masinával egész tojásokból is szebb és jobb (egyenletesebben likacsos) lesz, mint ha külön vernénk fel a habot. Nemrég Fekete-erdő tortát sütöttem nyolc tojásból, egyenletesen kidagadt a megszokott sütőformámból, ha jól emlékszem, 8,5 cm magas lett.
2. Ha muszáj külön felverni a fehérjét, vehetsz hozzá még egy keverőtálat :) De szerintem felesleges. Míg a többivel dolgozik a gép, a habot kézi robottal könnyen keményre lehet verni némi citromlé vagy ecet hozzáadásával.

könyvbolond_konyhatündér 2011.08.23. 18:43:46

Épp jókor találtam rá erre a részletes leírásra! Működik még a géped? Nekem nemrég ment tönkre x-edik kenyérsütőgépem üstje (most van két működő gépem, de nincs üstöm és lapátom...). Mivel én se sütöttem benne már legalább másfél éve, csak dagasztásra használtam, áttértem a Bosch-ra. Egy kicsit félek, hogy fogja-e bírni a kétnaponta való dagasztást. Az én bosch-om is legalább 4 éves, de én leginkább habverésre, húsdarálásra, zöldségszeletelésre használtam eddig. Nagyon szuper gép, sajnálnám, ha tönkremenne, akkor inkább vennék még egy olcsó kenyérsütőt annyiért, amennyiért üstöt-lapátot vehetnék.

Rita3 2011.10.30. 21:37:27

Már jópár éve vettük meg mi is az ilyen gépünket, de most került napi használatba a sokadik kenyérsütőgép-üst tönkremenetele után. Ezáltal most jött elő a hibája, amit említesz is az írásban. Nekünk is felszántotta a dagasztókar a keverőtál beemelkedését és néha csepeg az olaj is valahonnan a tésztaterelőbe. Ezen kívül azt nem szeretem benne, hogy a kicsit is lágyabb tészták felkúsznak a dagasztókaron a tövéig és a tésztaterelőn is túlmásznak. Ez nem tudom, hogy jobb gépeknél is probléma-e (kitchen aid?). És ha épp csepegett az olaj, akkor a tészta fekete lesz tőle ott fent a tövénél. A dagasztás minőségében azonban szerintem is lepipálja a kenyérsütőt, secperc alatt begyúrja a tésztát.

Valcsika68 2012.01.04. 20:21:39

Sziasztok!

Nagyon tetszik a Bosch gép, az ára is megfelelő. Tönkre ment a kenyérsütőm, és nem akarok még egyet, mert csak dagasztottam vele, erre a célra tökéletesen megfelel a robi is. Viszont abban segítsetek, hogy a hagyományos értelemben vett krumpli reszelést tudja-e, vagy lehet-e olyan feltétet venni rá? Ez lenne nagyon fontos, ugyanis sztrapacska evő népség vagyunk, és sajna egy izületi betegség miatt már nem bírom reszelni kézzel. Ehhez viszont elég finomra kell reszelni a krumplit.
Előre is köszi az infót! Üdv

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2012.01.04. 23:42:28

@könyvbolond_konyhatündér:
Azóta talán már meg is van a válasz: tuti bírni fogja a gyűrődést. Még mindig megvan, kiválóan működik, csak hangosabb lett az eredeti zajszintnél.

@Rita3: Teljesen igaz, a lágyabb tészták bizony gépzsírosak lesznek valamennyire. Ilyenkor, amint kicsit jobban összeállt a tészta (amikor a folyadék már nem külön életet él), jobb híján le szoktam kézzel választani a masszát, hogy ne kerüljön bele több. Nem tudom, el lehetne-e dugítani valahogy a dagasztókar be-, egyben a gépolaj kimeneti nyílását.

Én azt bírom a legjobban, hogy amikor sodrófával nyújtom a tésztát, dagadnak ki belőle a hólyagok :)

@Valcsika68:
Idézetek a fenti szövegemből: (4625 Alapgép)
"Van egy egyoldalas, közepes lyukméretű reszelő (középen) [...] Állítólag a nyers krumplit is ezen kellene átküldeni, de annak csak a levét préseli ki, a kétoldalas reszelőkorong kislyukú oldalán viszont pillanatok alatt át lehet tolni a tócsninak valót, bár így a kelleténél vékonyabb szálakat kapunk."
[...] (az eredmény hasonló a julienne-hez, csak nem szögletes, hanem félhengeres, és vékonyabb a gyufaszálnál)"

"Egyéb tartozékok [...] A durva reszelőkorong a leírás szerint nyers krumplihoz való, ezzel valószínűleg az alapszettnél jobb tócsnieredményt lehet elérni."

Utóbbi egy külön megvásárolható kiegészítő, ilyenem nincsen, nem tudok nyilatkozni róla.

Valcsika68 2012.01.05. 06:20:27

Köszi a gyors válaszodat!
Mielőtt kérdeztem, elolvastam én a fent idézett hozzászólásodat, csak a gyufaszál méretnél kisebb reszelék miatt akadtam egy kicsit meg. Ez nekem nagynak tűnik, de majd meglátjuk. Ha nem találom jónak, majd a külön rendelhető tárcsát megveszem. Erre van pénzem, ár-érték arányban ez tűnik jónak, tehát ez lesz.
Most a madaras Tescóban akciós (29.900 még ingyen hiteles is) a MUM4655-s. Megveszem, és majd referálok róla.

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2012.01.05. 15:39:32

@Valcsika68: Ez kifejezetten jó árnak tűnik. A Metróban január 18-ig a MUM48CR2 akciós, ez első ránézésre 4655, de 600W-tal és acéltállal, az alap turmixfeltét és húsdaráló mellé citrusprést is adnak - nem biztos, hogy megéri az árkülönbséget.

Időközben a folytatásnak szánt tartóssági poszthoz fotóztam reszelékeket (répa, hagyma, káposzta) viszonyítási alappal, de nem emlékszem, hogy neveztem el a képeket, és hirtelen csak a nagylyukún lereszelt hagymát találtam meg, így nem tudom megmutatni, pontosan mire gondolok. A lényeg, hogy szerintem lehet az alapkészlettel tócsninak valót gyalulni - kérdés, hogy ti milyen vastagon/vékonyan szoktátok/szeretitek. Esetleg bontasd ki a dobozt, és nézd meg a szeletelőkorongokat.

Liza24 2012.01.13. 16:18:20

Szükségem lenne egy kézi , vagy egy tálas robotgépre habveréshez és tésztadagasztáshoz.
Kérlek Benneteket , adjatok tanácsot.

KapcsolatAngyal 2012.01.16. 19:41:09

Nagyon tetszik a bejegyzés, most szeretnék ilyet venni ezért lenne egy kérdésem. A turmix elbírja ha répát szeretnék vele turmixolni? Az előző turmixom (Orion) nem bírta és lefulladt, na meg égett a szagot is árasztott (így nem használom). Gondolom ez ezerszer jobb minőség, de azért jobb ha tudom mire számíthatok.
Köszönöm

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2012.01.17. 14:43:03

@Liza24: Nekem nincs tálas mixerem, ebben nem tudok segíteni. Javaslom a Google-t és a Nők Lapja Café fórumait böngészésre. Annyi biztos, hogy dagasztás lesz a szűk keresztmetszet. Egyébként amíg nem volt ez a majdnem mindent tudó robotgépem, kézi mixerrel dagasztottam, most is megvan, de ilyet már nem kapsz :)
okostojas.blog.hu/2007/05/02/aka_komet_rg_25

@KapcsolatAngyal: Kellően sok vízzel mindent le lehet darálni :)

A 4625-höz, ami nekem van, nem tartozik turmixfeltét. Nekem van egy különálló 525 wattos Braun MX2050-es turmixgépem, ami 1,75 literes és üvegkelyhes. Mivel itt a Boschnál az alapgép nagyobb erővel hajt meg kisebb mennyiséget feldolgozni képes turmixot, a teljesítménnyel nem lehet gond.

Amire szerintem figyelj (bontsd ki a dobozt, és nézd meg), az a csatlakozás: az enyémé vékonyka műanyagráccsal illeszkedik a motorrészhez, és már cserélni kellett, mert eltörött (típushiba egyébként, amiről persze előzőleg nem tudtam).

Liza24 2012.01.17. 21:02:29

Köszönöm a tanácsot. Lakóhelyemen egyelőre csak nevenincs termékeket találtam. De kivárok.Ismerőseim a Tefal Prepline 450 wattos kézi mixert ajánlották, nekik bevált. Azt hiszem, ilyent veszek, ha kapok.

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2012.01.17. 22:51:44

@Liza24: Nem szoktál a netről rendelni? Ki sem kell mozdulnod.
www.argep.hu/main.asp?sucheall=Tefal+prepline&page=2
Ezek közül az eBolt, az Extreme Digital és a Bookline/Shopline például teljesen megbízható. Olykor ingyen szállítanak vagy ingyenesen átveheted valahol, érdemes böngészni (csak a második oldalt linkeltem, az elsőn a kézi mixerek voltak, ez a tálas - a pontos típusra érdemes keresni).

KapcsolatAngyal 2012.01.18. 15:30:46

@t3v, az okostojas:
Köszönöm a választ!
Szerintem veszek egy MUM 465-öt, mert se turmixom se másom nincsen, alapgépnek kitűnő lesz.
Köszönöm a bejegyzést, megkönnyítetted a választásomat. Már rengeteg oldalt végigböngésztem, de ez győzött meg igazán. A Bosh-tól igazán kérhetnél jutalékot vagy minimum ingyen kiegészítőket a gépedhez.

Liza24 2012.01.22. 17:42:58

@t3v, az okostojas: Köszi az ötletet, már meg is rendeltem a Tefal Prepline tálas mixert. Remélem, beválik.

KapcsolatAngyal 2012.02.19. 18:47:12

Sajnos megemelték a MUM árát. 27 990 ről 39 000-re áh most megint nem lesz gépem. Most várok egy akcióra esetleg másikon gondolkodom. Igazából nekem olyan gép kéne ami aprít szeletel és nagyon jó turmix van hozzá. Nézegetem a teszteket

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2012.02.19. 20:40:36

Az inkább valamiféle késes robot lenne, nem? Az árukereső.hu márkától függően 12e Ft-tól a csillagos égig, 20-22e Ft körül már vannak szimpatikusak (Kenwood, Moulinex pl.).

Életvidám 2012.02.29. 21:02:08

"Teljesen igaz, a lágyabb tészták bizony gépzsírosak lesznek valamennyire." Ez az elején is így volt? Látom, 5 éves a gép... Nekem ennyi jósággal elég lenne 5 évig is, de gépzsírt nem szeretnék...

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2012.02.29. 23:26:22

Emlékeim szerint nem - csak feltűnt volna, ha így kezdi. De talán mindegy is, ha most meg csinálja. Mindenesetre nem merem beszilikonozni a dagasztókar körüli nyílást :)

Ebből a szempontból a KitchenAid és a Kenwood Chef megoldása szerencsésebb: ahogy néztem, a tésztaterelőnek nevezett körlap fix és jó széles (dough hook kulcsszóra kapsz képeket).

manocskak3an 2012.05.24. 18:21:12

Sziasztok.
Lehet hogy nem árulok el őrületes nagy titkot, d e a héten Mi ,pontosabban a 12 éves fiam jégkását készített a fagyi géppel.
Tök olyan mint a bolti, hogy a az ő szavaival éljek.
A hideg fagyi gépbe, folyamatos keverés mellett szörpöt öntöttünk, a s az előbb idézet mondat hangzott el.
Remélem valakit érdekelt a dolog.
További szép nyarat.

knetta 2012.11.07. 14:07:00

Szia!
Tényleg nagyon összeszedett leírást írtál.
Egy dolog nem világos, de már nincs erőm újra elolvasni :-)
Melyik alaptartozék, és melyik opcionálisan vásárolható?
Nekem konyhai robotgép kell és diódaráló elsősorban.
Ezen kívül jól jönne a zöldség aprításához valami, illetve a dagasztó is.

Pont ilyet néztem ki, de sehol nem találom az opcionálisan rendelhető tartozékok listáját.
Van ötleted?
knetta

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2012.11.07. 21:41:45

A "MUM típusok" szakaszban találod, hogy 2007-ben melyik kódszámú szettekben mit tartalmazott az alapkészlet. Vagyis a doboz tartalma típusfüggő, a szám-betű kombó alapján deríthető ki. A dagasztószár alap, de a diódaráló biztos nem képezi a szériafelszereltség részét egyiknél sem, a zöldségszeletelő (három koronggal) is csak bizonyos típusoknál.

Javaslom, hogy indulj a kályhától, a Bosch háztartási készülékek honlapjáról :) Főleg, mert ez a poszt kicsit régi, egyes linkek már elavultak, illetve már újabb típusokat dobtak piacra (jobbára a teljesítményük nőtt, de a MUM4655 pl. még mindig kapható, és ár-érték arányban verhetetlen:
http://www.bosch-home.com/hu/termékek/kiskészülékek/ételelőkészítés/konyhai-robotgépek.html

Klikk a kiszemeltre, ott a tartozékok fülön látod mi az, amit nem adnak hozzá alapból.

knetta 2012.11.07. 22:31:19

Szia!
Köszi a választ, közben én is eljutottam erre az oldalra.
Más szempontból közelítem a dolgot. A legfontosabb a diódaráló. Melyik típus tud diót darálni.
És akkor oda jutok, hogy az egyetlen a Bosch amihez lehet őrlő fejet kapni. Gabonaőrlőnek nevezik, de kifejezetten kiírták, hogy olajos magvakat is lehet vele őrölni.
Na erre kíváncsi lennék.
Nem hallottál ezzel kapcsolatban valamit? Dió, mandula, mák,kókusz őrlésére használnám a fejet.

Erősen hajlok arra, hogy a 4427-es típust veszem meg a gabonaőrlő fejjel. Ugyan az 500 w lehet hogy kevéskének tűnik, de a mostani 400-assal is elvagyok, ha sütit készítek. Kenyeret nem eszünk, dagasztanom nem kell.
Ha bármit hallottál az őrlőfejről, kérlek oszd meg velem!
köszi
Knetta

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2012.11.11. 21:05:40

Én a diót, mandulát a zöldségszeletelő egyoldalas, közepes lyukméretű korongjával darálom. Ha az adott recepthez nem kell finomra, egyenletesre darálni, és nem baj, ha az olajtartalomtól összecsomósodik, akkor egyszerűen leturmixolom. Ez a korong a kókuszt is tuti viszi, hisz azt is reszelni kell. Ez a korong a fénykép alapján része a 4427-es alapgépnek. A MUM48R1 pl. ugyanaz, mint a 4427, de minden bizonnyal drágább, mert újabb, nagyobb teljesítményű típus.

A dió- meg mákdaráló szerintem nem ugyanazon az elven működik. Turmixgépben például emlékeim szerint cukorral sem tudok mákot darálni, ha nem a bolti száraz fájdalmat akarom előállítani. Van hagyományos, kézi mákdarálóm, ami kisajtolja a mákszemekből az olajat. Szóval én arra hajlok, hogy a diódaráló feltéttel mákot nem lehet darálni - ha megnézel egy kézi diódarálót, tkp. egyszerű reszelőről van szó, a mákdaráló pedig inkább passzírozó.

...
Nna, itt találtam neked egyetlen véleményt, aki nem ajánlja a daráló feltétet:
www.nlcafe.hu/forum/?fid=441&topicid=217487#

Egy kis további guglizás nem árthat, hátha csak pechje volt!

szemirámisz 2012.11.14. 10:39:04

Szia!

De jó, hogy idetaláltam, és még mindig él ez a bejegyzés! :)
Épp robotgép vásárlás elott vagyok, és már hetek óta e korul porgok , nem tudok donteni. Mindenképp a Bosch és a Kenwood márka kozott akartam választani, végul most a Bosch áll nyerésre. Két gépet néztem ki, az egyik a MUM 54240, 900 W, amihez van egy csomó minden,húsdaráló,reszelok,stb, és kb. 65 ezer ft-ért tudom megvenni. A másik pedig pedig a MUM 86R1, ami 1600 W-os, nincs hozzá semmi tartozék, csak a turmixgép, és így kerul kb. 105ezer ft-ba. Tehát nagy árkulonbség van, ráadásul nincs úgy felszerelve,mint az elozo. Viszont tulajdnoképpen nekem azokra nincs is nagy szukségem, kell viszont egy strapabíró gép, mert foleg dagasztásra használnám 1 kg lisztbol is akár, és a lényeg a mézestészta, amibol szintén 1kg lisztet gyúrok be egyszerre, plusz ugye 0,5 kg méz, stb. és ez egy kemény tészta, tehát kell az ero...
De ha elbírna vele a 900 W-os gép, akkor persze feleslegesen nem dobnék ki az ablakon ennyi pénzt...
Mondjuk érdekes,megnéztem a Bosch oldalát, és ez a régebbi gép, amirol te is írsz a bejegyzésben, 500 W-os és azt írják róla, hogy 1 kg liszt+a tobbi anyag. A 900 W-os géphez meg azt írják, hogy 0,75 kg liszt+a tobbi... Akkor most ez hogy van? Az erosebbnek nem tobb alapanyaggal is bírnia kéne?

Egyébként is nehezen donto típus vagyok, és most pláne... Úgy szeretnék gépet választani, hogy bírja a strapát, és ne kelljen 2-3 év múlva megint lecserélnem. Már a második kenyérsutogépemet vágom a szemétre, mert elkezd ereszteni a tengelynél és nyomja az olajat a tésztába, pedig amúgy még semmi baja sem lenne.

Ha tudtok, légyszives segítsetek, elég surgos lenne, a héten már meg kéne vennem, mert nem bírják a kezem a mézestészta gyúrását. :(

Néztem a Kenwood gépet is, az is kb. ennyi, mint a drágább Bosch. A KM10-es annyi, mint a Bosch Mum 86, és éppúgy nincs hozzá semmi. Annyit írok csak a Kenwood javára,hogy a tálnak van fule, amivel szerintem sokkal konnyebb manipulálni. Szerintem a Bosch 5,4 l-es tálján is praktikus lenne egy ilyen fogantyú...

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2012.11.14. 14:09:06

Ebben az árkategóriában vsz. tök mindegy, melyiket választod :)

Az enyémmel (MUM4625, 550 W) tegnap gyúrtam kifőtt házi tésztának valót (1 kg liszt, 11 kisebb tojás, só). Ez kőkemény, bírja. Mennyiségre, ami még belefér a 3 literes keverőtáljába, az másfél kiló szárazanyag, pl. túrós pogácsa 50 dkg liszt + 50 dkg túró + 50 dkg vajból, illetve Limara hajtoványa (1 kg liszt plusz 7 dl folyadék).

A te kiszemelted nagyobb, erősebb, ennél biztos többet bír, de konkrétumot nem tudok. Mindenesetre én nem vennék olyat, amit nem használnék ki, az szimpla ráfizetés.

szemirámisz 2012.11.14. 15:14:16

Azért árban az egyik majdnem a duplája a másiknak, tehát azért nem teljesen tokmindegy. :)

Ezek szerint jó kis gép a tiéd, ha ennyivel elbír! Ilyen van pár ismerosomnek, és mindenki dícsérte, de én valami erosebbet szerettem volna. Aztán ki tudja, lehet, hogy azok sem tudnak , vagy bírnak annyival tobbet, mint amennyivel tobbe kerulnek. Hát emiatt dilemmázok.. :(

könyvbolond_konyhatündér 2013.01.24. 20:48:01

Lassan másfél éve ezzel dagasztom a kenyeret, újabban ezzel gyúrom a főtt tésztának valót is (az pedig jó kemény), és használom szinte naponta húsdarálásra, zöldségszeletelésre, diódarálásra, habverésre. Ott áll a pulton, csak az alkatrészeket kell elővenni hozzá, ha nem épp dagasztok. Ahhoz képest, hogy hihetetlenül olcsó gép még ma is (tulajdonképpen most kerül annyiba a húsdaráló nélküli gép, mint kb 6 éve a húsdarálóval együtt) - nagyon strapabíró. Pedig az enyém már nem is német gyártmány, hanem szlovén.
Örülök, hogy rád találtam annak idején, képes lettem volna még egy(kettő) kenyérsütőt venni dagasztásra, ha nem találkozom ezzel az írásoddal. Azóta bátrabban használom a gépet sok mindenre.

Dorkateo1 2013.06.24. 10:06:10

Csak megerősíteni tudom, h akinek megbízható gép kell, az vegye nyugodtan a Boscht. Annak idején én is nyomoztam (kb 2000-ben vettem!!!), csak akkor még nehezebb volt netelni), és erről a gépről azt írták, h Németországban régóta kedvelt, megbízható gép, amihez mindig lesz alkatrész és kiegészítő. Ezek szerint én mér 13. éve nyúzom, én is kenyerezek/kalácsozok vele, a reszelőkorongokat is szeretem, a citrusdarálót is. A fagyigépnél nekem végleg beleragadt az akku a tartójába, csak nekem fagyasztóládám van, így nem gond a nagyobb méret. Ezt sztem is elszabták.
Eleinte nekem is csöpögött az olaj, de hamar abbahagyta, miután szervizelték. Szetm nem csak a W számít, ez egy jók konstruált gép, bírja teljesítménnyel, én is féltem, h kevés lesz az 500 w, de nem. Csak példának a mai porszívók egyre nagyobb wattal mennek és egyre kevésbé szívnak....
Én 75 dekára átállítottam a receptjeimet és ha kell kettőt csinálok gyors egymásutánban, teljesen jól megvagyunk így vele, pedig alapvetően 5-7 főre főzök általában. Mondjuk én a lassan kelés híve vagyok, általában hűtőben kelesztek, gyors-hólyagos tésztát ritkán csinálok, illetve azokat is lassan kelő módszerrel inkább (www. tunderkamra.blogspot.hu). Szóval vegyetek bátran ilyne gépet, mert olcsó és jó. A Kenwood áráért ezt a gépet már mindennel felszerelheted. Üdv: Dorka

Jovanotti 2013.11.15. 21:07:18

Sziasztok!
Én is most állok vásárlás előtt, és ezzel a típussal van némi javítási tapasztalatom.
Ami biztos, hogy kb 4kg alma lereszelése után feladta a harcot. Igaz, hogy a szervizben mondták, hogy nem lehet maggal együtt reszelni, csak magház nélkül, de ezt nem tudtam. Szóval a meghajtó fogaskerék 4.000,-Ft, a reszelő házban lévő kétkaros műanyag terelő pedig 3.500,-Ft. A szerelése horrorisztikus, három kezes mutatvány. Egy motor van benne, csak műanyag fogaskerekek, de ez a gép amiről írok 10 éves, és ez volt az első hibája, ráadásul okkal.
Mindezek ellenére is azt hiszem magamnak is ilyet fogok venni. Most szinte mindenhol akciós, a 4655 húsdarálóval, turmixxal, 3db tárcsával 35.000,-Ft.

csabakiss 2013.12.05. 11:29:09

most elektropark-ban 29900,a 4655
süti beállítások módosítása