A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Madártej maradék tojásfehérjéből

2007.07.17. 16:46   t3v, az okostojas

Amíg nem jutnak el hozzám a lakodalmi fotók, a tojásfehérje-kollekció csökkentéséhez járulnék hozzá egy konkrét leírással és a hozzá kapcsolódó konyha-trükkel.

Kell hozzá:

  • 6 tojásfehérje
  • 3 púpos ek kristálycukor
  • 3 liter tej
  • 2 zacskó vaníliás pudingpor vagy 8-10 dkg étkezési keményítő
  • még cukor a szószhoz
  • vaníliakivonat szükség szerint
  • igény esetén cukorból és tejszínből főzött sk. karamellöntet

A pudingport egy bilibe szórjuk, ráöntünk kb. két deci tejet, csomómentesen elkeverjük. Egy nagy fazékba kb. négyujjnyi vizet töltünk, az edény szájára egy ráillő, bazi nagy (kb. 5-6 literes), lapos fémtálat teszünk, beletöltjük a tejet, és lefedve felforraljuk. Minél nagyobb tejfelületet kapunk, annál jobb, mert annál hamarabb készen leszünk. Közben a fehérjéket a cukorral keményre felverjük, majd a tejben kifőzzük (a forró tejbe mártott evőkanállal szaggatjuk, a galuskák úgyis jócskán megdagadnak).

Azért jó gőz fölött csinálni, mert így 1) soha nem fog annyira forrni a tej, hogy szétvesse a galuskákat; 2) soha nem ég le a tej; 3) a vaníliás szószt minimális kevergetéssel és melóval el lehet készíteni.

Van nekem egy Sparból beszerzett, pár száz forintos kelesztőtálam, ez a legnagyobb űrtartalmú (5,5 l) fedett edényem (elárulok egy titkot: a kelesztőtál márkától függetlenül attól kelesztőtál, hogy légmentesen záró fedele van, szóval egy szimpla, méretes műanyag doboz is megteszi). Ebbe szedegetem a habdarabokat, aztán ha mind megvan, a beáztatott pudingport a forró tejbe küldöm, kézi habverővel elkeverem, kóstolgatva cukrozom, pár perc alatt besűrítem. Legelőször három zacskó pudingporból főztem, az szerintem túl sűrű lett - az igazán jó arány ennyi tejhez kb. 10 dkg keményítő lehet.

A vaníliás mártást a galuskákra kanalazom, de nem a tetejükre, hanem lehetőleg melléjük - ennél a fajta "sodónál" nem számít, hogy a kifőzött fehérjékről elég sok tej lecsöpög, mert a forró, híg pudingba kis ügyeskedéssel bele lehet keverni a galuskák összetörése nélkül. Nálam legalábbis a mínusz egy edény is szempont a mosogatásnál :) Behűtés után fogyasztandó, két édesszájú főre két napi adag.

2 komment

Címkék: tejszín tojásfehérje vanília

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr10119188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

florentine 2007.07.18. 07:09:56

Ez a karamelles trükk nagyon jól hangzik, feltétlenül ki fogom próbálni valamikor a távoli jövőben. Ha egyszer lesz hat tojásfehérjém. Mióta feltetted a tojásfehérje felhasználási ötleteket, azóta óriási hiányom van belőle. Azért igyekszem, és fél adag csak lesz hamarosan. :-))

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.07.18. 12:26:48

:)) Van, aki vaníliamártás helyett karamellszósszal készíti az egészet, nekem az túl tömény. De egy kicsi kifejezetten jót tesz neki :)

És ne feledjük, hogy az eredeti madártejbe kell a sárgája is, szóval nem muszáj várni a fehérjékre :) Ez mondjuk kalóriaszegényebb változat, direkt a nyárra (hát persze :))
süti beállítások módosítása