Amíg nem jutnak el hozzám a lakodalmi fotók, a tojásfehérje-kollekció csökkentéséhez járulnék hozzá egy konkrét leírással és a hozzá kapcsolódó konyha-trükkel.
Kell hozzá:
- 6 tojásfehérje
- 3 púpos ek kristálycukor
- 3 liter tej
- 2 zacskó vaníliás pudingpor vagy 8-10 dkg étkezési keményítő
- még cukor a szószhoz
- vaníliakivonat szükség szerint
- igény esetén cukorból és tejszínből főzött sk. karamellöntet
A pudingport egy bilibe szórjuk, ráöntünk kb. két deci tejet, csomómentesen elkeverjük. Egy nagy fazékba kb. négyujjnyi vizet töltünk, az edény szájára egy ráillő, bazi nagy (kb. 5-6 literes), lapos fémtálat teszünk, beletöltjük a tejet, és lefedve felforraljuk. Minél nagyobb tejfelületet kapunk, annál jobb, mert annál hamarabb készen leszünk. Közben a fehérjéket a cukorral keményre felverjük, majd a tejben kifőzzük (a forró tejbe mártott evőkanállal szaggatjuk, a galuskák úgyis jócskán megdagadnak).
Azért jó gőz fölött csinálni, mert így 1) soha nem fog annyira forrni a tej, hogy szétvesse a galuskákat; 2) soha nem ég le a tej; 3) a vaníliás szószt minimális kevergetéssel és melóval el lehet készíteni.
Van nekem egy Sparból beszerzett, pár száz forintos kelesztőtálam, ez a legnagyobb űrtartalmú (5,5 l) fedett edényem (elárulok egy titkot: a kelesztőtál márkától függetlenül attól kelesztőtál, hogy légmentesen záró fedele van, szóval egy szimpla, méretes műanyag doboz is megteszi). Ebbe szedegetem a habdarabokat, aztán ha mind megvan, a beáztatott pudingport a forró tejbe küldöm, kézi habverővel elkeverem, kóstolgatva cukrozom, pár perc alatt besűrítem. Legelőször három zacskó pudingporból főztem, az szerintem túl sűrű lett - az igazán jó arány ennyi tejhez kb. 10 dkg keményítő lehet.
A vaníliás mártást a galuskákra kanalazom, de nem a tetejükre, hanem lehetőleg melléjük - ennél a fajta "sodónál" nem számít, hogy a kifőzött fehérjékről elég sok tej lecsöpög, mert a forró, híg pudingba kis ügyeskedéssel bele lehet keverni a galuskák összetörése nélkül. Nálam legalábbis a mínusz egy edény is szempont a mosogatásnál :) Behűtés után fogyasztandó, két édesszájú főre két napi adag.
Diszkusszió