A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Maradék tojásfehérje felhasználása

2007.06.13. 14:01   t3v, az okostojas

Na, már megint megelőztek :) A klasszikus habcsók nálunk nem gyerebe, a fehér piskótát is ritkán vállaljuk be, ezt a bejegyzést tehát a hasonló ízlésűek figyelmébe ajánlom.

Először is, a blog szellemiségéhez híven itt olvasható néhány tojásos adat, de a tojásinfón is találunk érdekességeket. Vagy tudtátok például, hogy egy 1,8 kg tömegű, évi 300 tojást termelő tyúk szervezete foszforkészletének több mint háromszorosát, kalciumkészletének pedig több mint 25-szörösét üríti ki a megtermelt tojással? Vagy hogy egy 60 g-os tojás "előállítása" 670 kJ energiát emészt fel? (forrás, .pdf) Hja kérem, nehéz a tyúkok élete :)

Az ugye alap, hogy a maradék fehérjét mihamarabb lefagyasztjuk (ebben a formában Frank Júlia szerint - Éléstár/Fagyasztható finom falatok - 10 hónapig tartható el), aztán a normál hűtőtérben felengedtetve simán felverhető, és ugyanúgy használható, mint a friss. Ha nem tudjuk, mennyi került az adott edénybe, nem árt megjegyezni, hogy egy átlagos tojásfehérje a Konyhamester szerint 3-3,5 dkg tömegű.

Ez nagyjából így igaz: én 25 dkg-os, üres vajkrémes dobozokba gyűjtöm őket, amikbe mindig 8 db M-L fehérje fér (a doboz pedig éppen beleillik a fagyasztóm ajtajába, és egyszerre ennyit simán el tudok fogyasztani egy madártejhez). Van, aki egyenként, kefires pohárban fagyasztja le, és aztán a kemény korongokat zacskóba gyűjti, de már olyat is olvastam, hogy alufóliából hengert kell kialakítani, és a fehérjéket abba öntve, jól lezárva megfőzni, majd szeletelve szendvicsbe adagolni.

Wise Lady bölcsességei a tojásfehérjéből vert habról. Receptek utolsó frissítése: 2010.01.04.

Személyes kedvencek

Édes felhasználási módok:

Kókuszos

Citromos

Mandulás

Diós

Mogyorós

Csokis/kakaós

Gyümölcsös

Hideg

Püspökkenyér fehérjéből

Minden más

Sós: ez a részleg egyelőre erősen hiányos.

Egyéb ötlet?

U. I. E-társi nyomásra létesítek egy habos szakaszt is, kinek a papné alapon.

Máglyarakás változatok

Pavlova-torta

Habcsókvariációk

25 komment

Címkék: tojásfehérje

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr366507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemisbeka 2007.06.13. 14:42:27

Tessen csak bőszen bővíteni a gyűjteményt, a népeket felkértem segítségre a bloGasztron.

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.06.13. 14:58:01

Vasárnap én egy almáshabos kelt pitét gyártottam, csak nem lesz belőle poszt, mert egyrészt nem fotüztam le, másrészt a tojáshabba nem raktam anyám (cukorbeteg) miatt elég cukrot, és összeesett. Amolyan máglyarakás jellege lett különben, amit eredetileg is akartam :)

Chiliesvanilia 2007.06.13. 19:06:10

egyértelmű. financier (chiliesvanilia.blogspot.com/2007/02/francia-des-financier.html)
+macaron, ezzel reeengeteget lehet felhasználni, hiszen néhányszor úgysem sikerül:)
PS. neveztelek a Goldenblog-ra.

fakanal · http://fakanal.freeblog.hu 2007.06.13. 19:40:52

tényleg, loriennek igaza van, a máglyarakás remek fehérje-temető:)

ribizli 2007.06.13. 21:53:56

Aktuálisan málnahab: tojásfehérjét kemény habbá verni, pici cukor meg ételkeményítő mehet bele, aztán málna. A habverő eléggé felaprítja a málnát, ráadásul kevés málnából sok embernek lehet így varázsolni (vaníliakrém jó hozzá).
Ősszel-télen ún.boszorkányhab: összetört sült almát (külön felhívom a figyelmet a sült birsre itt!!) a tojásfehérjékkel meg némi porcukorral fakanállal addig keverni, míg habos lesz.

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.06.14. 12:56:13

Há, és még be is kommenteltem, ami annyit tesz, hogy lementettem :) bár vsz. rossz helyre, különben belinkeltem volna. Mindjárt pótolom is!

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.06.14. 14:05:07

Ja igen, ne felejtsük el a csúsztatott palacsintát, ahol is a rétegek között Ghána éves kakaó- és Svájc féléves étcsokoládétermése bújik meg. :)
Persze ez nyílt hadüzenet a diéta általánosan elfogadott szempontjainak :)

nyarikonyha 2007.06.16. 20:21:26

nekem van egy semifreddo recept, 8 t.fhérje kell hozzá, a héten lehet kipróbálom, mert eper/málna kell hozzá

Mamma · http://dallacucina.freeblog.hu 2007.06.16. 23:04:30

Nemcsak téged előztek meg, hanem te is engem:-))) Nekem is volt rá ötletem...

Macilaci 2007.06.18. 09:12:21

Mind jó !!!
De a diákkenyeret hiányolom a felsorolásból !
Chilii&csoki-nál találtam egy püspökkenyér recit, de az ugye tojássárgájás (a püspök mindig gazdagabb volt mint a diák, neki járt a sárgája is a sütibe, azért a csak fehérjés neve diákkenyér - magyarázta nekem a különbséget anno a nagyim).
Pedig jó fehérje temető ez is, mert 6 fehérje kell egy őzgerincformányi adagba. Tegnap sütöttem is két rúddal...

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.06.19. 12:21:20

Beírnád ide a pontos receptet? A konyha-trükkökben van csak fehérjékből püspökkenyér néven valami, lehet, hogy az lenne a te szóhasználatoddal élve a diákkenyér?

Macilaci 2007.06.19. 14:51:13

Persze, beírom. Nagyon egyszerű (persze lehet csűrni csavarni).
6 tojásfehérje, 15 dkg porcukor, 10 dkg liszt, 1 kiskanál sütőpor, 20 dkg mindenféle: dió, mogyoró(félék vegyesen), kandírozott gyümölcs, aszalt gyümölcs, birsalmasajt, zölddió befőtt, zselécukor, dinnyehéj cukorszirupban eltéve, stb., 5 dkg fekete csoki, 1 kanál liszt a 20 dkg mindeféle megszórásához, vaj (margarin, zsír) és liszt a forma kikenéséhez, csipet só. Esetleg reszelt citrom illetve narancshéj.
A mindenfélét és a csokit durvára vagy kisebb darabokra vágjuk (ízlés szerint), összekeverjük és beleforgatjuk az 1 kanál lisztbe.
Kenjük ki az őzgerinc formát a vajjal és lisztezzük ki, a sütőt melegítsük elő 180-200 fokra.
A tojásfehérjét a sóval kemény habbá kell verni, majd hozzáadni a porcukrot és azzal is jól felverni (reszelt citrom illetve narancshéj is ilyenkor kerül bele).
A sütőporral összekevert lisztet is keverjük bele (nem kell óvatoskodni, én ezt is géppel szoktam).
Mehet bele a csokival kevert mindenféle, ezt már nem géppel szoktam, csak a habverő két szárát kézbefogva és azzal elkeverve.
Bele a formába és mehet is sülni. Óvatosan, hogy ne égjen meg a teteje (lehet papírral takarni), szép világos aranybarna legyen a teteje, ha valaki a szemében nem bízik, akkor lehet tűpróbával ellenőrizni.
Én a mindenféle keverék nagy részét a kilós kiszerelésű metros diákcsemegéből szoktam venni (kesudió, paradió, mandula, mogyorófélék, mazsola van benne nagyjából).

A vasárnapi dupla adag sütésből délben még megvolt az egyik rúd...
Hideg tejjel szeretem reggelire !

nagypapi · http://www.netgombasz.hu 2007.06.27. 09:47:26

Kipróbált ötlet:
A felvert tojásfehérjébe keverjünk reszelt sajtot (én emmentálit és füstöltet szoktam vegyesen) kiskanál segítségével formázzunk golyókat, hempergessük zsemlemorzsába, és bő, forró olajban süssük ki.
Hagymás krumplisalátával kiváló.

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.06.27. 12:15:10

Nagypapi, szuper, bővült a sós részleg! :)

florentine 2007.10.19. 12:03:51

Az édes kategóriába javaslom a Horváth Ilona-féle fehér piskótát, ami kicsi Vúnál Muffinnak álcázott fehér piskóta néven fut. Szerintem ribizlivel a legjobb. 4 fehérjét nyel el.

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.10.22. 22:09:29

KV ott van a legelején a fehér piskóta linken, de igazad van, besorolom a "rendes" részbe is.

florentine 2007.10.25. 09:58:06

Ó igen, csak figyelmetlen voltam, bocsánat. Most csak a felsorolást néztem, a szövegben a linkeket nem.

cukroskata · http://cukroskata.blogspot.com/ 2008.01.02. 20:25:30

Jók ezek a receptek :-) Az én mandulás kétszersültemhez is csak tojásfehérje kell. cukroskata.blogspot.com/2007/11/manduls-ktszerslt-manduls-ktszerslt.html

cukroskata · http://cukroskata.blogspot.com/ 2008.01.02. 20:28:59

Ha cukorral csináljátok, annyi evőkanál cukor kell hozzá, ahány tojásfehérje van benne.

beatbull · http://www.kiserletikonyha.hu 2009.04.14. 14:57:36

Engedelmeddel még két dologgal kiegészíteném ezt a szép hosszú listát. Maradék fehérjét tökéletesen lehet használni pl. só-ágy készítéséhez. 1-1,5kg tengeri sót 3-4 fehérjével kell elkavarni és ezzel körbe szépen befedni az egész halat. Sütőben sütve a fehérje megkeményedik és minden szaftot a sókérgen belül fog tartani - ezáltal rendkívül szaftos halat eredményezve.
Másik felhasználhatóság fehérjére pl. a levesek tisztítása. A zavaros lébe dobjunk 1-2 fehérjét és hagyjuk szépen kicsapódni s a felszínre úszni. A fehérjébe bele fog ragadni a sok kis úszó darabka és gyönyörű tiszta levet kapunk eredményül. Lehet persze (tisztító)húst ("Klärfleisch") is használni erre a célra.

vezér01 2014.11.23. 16:42:39

Kemény habbá verem a tojásfehérjét,ízlés szerint cukrozom,és házi sárgabarack lekvárt keverek bele.
Egy mély jénai tálba öntöm és mehet a sütőbe. Ha a teteje szép barnára sült ,már ehető is.

szomine 2018.01.27. 22:07:41

A siker hídja mindig építés alatt áll !!!

Emma Nagy 2020.02.05. 15:54:10

Nálunk a kókusz a nyerő. Tetszőleges mennyiségű, tojásfehérje, darabonként 5 dkg cukor, 3-4 tojásfehérjéhez kell 20 dkg kókuszreszelék, és annyi evőkanál szitált zsemlemorzsa, ahány tojásfehérje. Sütőpapírra halmokat kanalazunk, de nyomhatjuk is habzsákkal, és 160-170 fokos sütőben, légkeveréssel megsütjük. Valamikor, valahol, nagyon régen találkoztam ezzel a recepttel, már nem emlékszem hol.
süti beállítások módosítása