A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Grillezett tonhalsteak csípős gyömbérszósszal és üvegtésztával (VKF! #12)

2008.01.27. 18:34   t3v, az okostojas

Ha Dulifuli törp lennék, azt mondhatnám, utálom a tenger gyümölcseit. Persze akadnak kivételek, még ha nem is sokan. Az apró rákokat még megeszem, ha más pucolja és készíti (bár többnyire alulfűszerezik), tintahalat csak konyhakész karikákban vásárolok (ó, az a bűz!), a tonhalkonzervet viszont kifejezetten szeretem. A férjemre időnként rájön a kagylóehetnék, és amúgy is viszonylag sok konzervhallal él, de az édesvízi statisztikákat ő is velem együtt rontja (mondjuk, mivel nincs tengerünk, ezeken a számokon annyira nem is csodálkozom, a lazac, kaviár és egyéb vízi eredetű állatságok rendszeres fogyasztása meg amúgy is maga lenne az anyagi csőd).

Tonhalpreferenciánk okán ezzel (Anova vörös tonhalsteak by Rozmár) már régóta szemeztünk a Metróban. Ami mindig visszatartott bennünket, az a vele járó kiadás: 2800 Ft-os kilónkénti árért cserébe öt darab, egyesével vákuumfóliázott, bő két centi vastag halszeletet kapunk.

Némi guglizás után kiderült, hogy - minő meglepő - leginkább steakként megsütve ajánlják. A zacskóra tapasztott latin név alapján az is világossá vált, hogy a vörös tonhalsteak sárgaúszójú tonhalból (Thunnus albacares) készül (a névvel egyébként másoknak is akadtak problémái). A következő körben Stahl Juci egyik korai (értsd: bizakodásra okot adó) receptjére bukkantam. Apróbb konyhatechnikai és aránybeli változtatásokkal - az előkészületektől eltekintve röpke 10 perc alatt - ez lett az eredmény:

(A poszt végén lista az ezer alatti iható vörösborokról.)

2 főre kellett hozzá:

  • 2 tonhalsteak
  • két darabka vaj
  • méretes diónyi darab (nettó 2 dkg) reszelt, fás gyömbér
  • 1 zöldcitrom héja, húsa és leve (30 g)
  • 3 nagy ek (30 ml) szójaszósz
  • 1 dl víz
  • 1/2 tk csilipor
  • 3-4 ek méz
  • nettó 2 ek aprított (1 cserép) nyeszlett korianderzöld
  • 25 dkg üvegtészta

A három alkotóelem szimultán készül.

Egy grillserpenyőben felforrósítjuk az egyik vajdarabot, egy kisebb lábosban a másikat. A lábosba dobjuk a gyömbért, gyorsan átpirítjuk, majd a koriander kivételével minden mást beleöntünk, és az egészet végig nagy lángon sziruppá forraljuk.

Amíg a mártás sűrűsödik, szójaszószos vízzel leforrázzuk az üvegtésztát. A kiolvadt, zöldcitrom levével megcsepegtetett, borsozott tonhalszeleteket oldalanként 2-2 percig nagy lángon megsütjük. Az egyik steaket 2 és 2, a másikat 2 és 3 percig sütöttem oldalanként; előbbi a kinézete alapján a leírás szerint a medium-well, utóbbi a jól átsütött kategóriának felel meg, a sütési idő tehát horrorisztikus vágyálmok esetén csökkenthető.

A tésztát leszűrjük, a gyömbérszószba beleszórunk pár csipet korianderzöldet (a többit a fagyasztóba dobjuk, a currys vöröslencseleveshez hervatagon is jó lesz), a halat a tányérra emeljük, némi bűvészkedéssel körítjük, gyorsan elkattintjuk a fotómasinát, reménykedünk, hogy sikerült a fotó, aztán eszünk, mert hamar elhűl.

A mártás még ennél is lehetett volna édesebb, a citrom eléggé a savanykás vonalat emelte ki. Az üvegtészta büdös, mint mindig, de szerencsére az ízén ez nem érződik. A tonhal viszont nagyon durva. Az íze, mint a konzervé, vagyis nem túl halszerű, ami jó, de nem tudtunk megenni belőle fejenként egy szeletet, annyira töményen hús!

Ami a kért borajánlót illeti, én nem nagyon iszom, és aki kétfős családunkban igen, az sem tör a művelt alkoholisták babérjaira. Mindennapi fogyasztásra nem szívesen vásárolunk 1500 Ft-nál drágább piát (ami egyébként szintén zsákbamacska, még Villány esetén is). Az ezer alatti tartomány borait viszont már elég jól feltérképeztük, és hát az ihatóak között nem a magyar borok vannak többségben. Álljanak itt a 600-1000 Ft-os árkategória nálunk többé-kevésbé rendszeresen megforduló borai (ennél olcsóbban már csak műanyag palackos pétisószármazékot kapni). Nem mindről tudom, milyen fajta, de - a Chardonnay kivételével - mind száraz vörös, és az ízük általában semmi különös: nem túl savasak, nem túl jellegzetesek, de szőlőből vannak, és főzni is remekül lehet velük. A dél-amerikaiak nekünk annyira nem jöttek be, de azok vannak még ilyen árban.

  • Hardy's BIN 343 Cabernet Shiraz 2005 - ausztrál (Spar)
  • Montepulciano d'Abruzzo D.O.C. 2006 - olasz (Metro)
  • Bordeaux Jean Degaves 2004 - francia (Metro)
  • J. P. Chenet - Merlot 2005 - francia (Metro)
  • Ribeaupierre - Merlot, Syrah, Chardonnay 2006 - francia (Metro)
  • Beaujolais Villages - francia, csak a nevében újbor (Metro)

Szólj hozzá!

Címkék: hal vörösbor fehérbor gyömbér csili citrom/lime

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr40296246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása