A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Hagyományos töltött gomba

2007.05.28. 12:10   t3v, az okostojas

A termesztett csiperke barna színű változata ízre nem sokban különbözik az olcsóbb fehérétől, de a legkisebb példány kalapja is elég nagy ahhoz, hogy emberesen meg lehessen tölteni, még kivájni sem kell (mondjuk nem is nagyon lehet).

Kell hozzá:

  • 50 dkg barna kalapos csiperkegomba (angolul portobello)
  • 10 dkg szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg darált sertéshús
  • sok bors
  • löttyenet vörösbor
  • egy csokor petrezselyemzöld
  • reszelt sajt

A töltelék a hagyományos módon készül: a szalonna kiolvasztott zsírján átpirítjuk a felkockázott hagymát, rádobjuk húst, megfűszerezzük, ha kifehéredett, felöntjük némi borral, és sokáig rotyogtatjuk. A gombák tönkjét kitörjük, feldaraboljuk, a főzés vége előtt úgy tíz perccel a darált húsos elegyhez keverjük. A végén a töltelék maradék levét elmenetjük, a húsra rászórjuk a petrezselyemzöldet, és átforgatjuk.

A tölteléket a picit megsózott, olajozott tepsire sorakoztatott, olajjal megcsepegtetett kalapokba halmozzuk (nem meghámozni, csak megmosni!), reszelt sajttal meghintjük (sajt a töltelékbe is mehet, hogy összefogja). Fél óra a sütőben (meglepetésemre az egész kevesebb, mint egy teáskanálnyi levet eresztett), rizsköret, idénysaláta az asztalon. Igaziból négy fős adag.

Fotó: 2010.08.26. Kisebb gomba, nagyobb meló.

2 komment

Címkék: gomba fokhagyma vörösbor coca szalonna

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr1488006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2008.05.09. 14:53:09

A barna csiperke aromásabb, mint a fehér. Sztem.
Persze egyik sem ér fel a vad gombához, (pl. galamb), ami kiváló rántani, de tölteni is.

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.05.09. 20:52:18

Igazad lehet, nagypapi, de tudjuk, hogy te helyzeti előnyben vagy, és a nyelved ezer és egy kitintartalmú élőlényt tud megkülönböztetni :)
dr. o.t., a vargányabarát
süti beállítások módosítása