A termesztett csiperke barna színű változata ízre nem sokban különbözik az olcsóbb fehérétől, de a legkisebb példány kalapja is elég nagy ahhoz, hogy emberesen meg lehessen tölteni, még kivájni sem kell (mondjuk nem is nagyon lehet).
Kell hozzá:
- 50 dkg barna kalapos csiperkegomba (angolul portobello)
- 10 dkg szalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 30 dkg darált sertéshús
- sok bors
- löttyenet vörösbor
- egy csokor petrezselyemzöld
- reszelt sajt
A töltelék a hagyományos módon készül: a szalonna kiolvasztott zsírján átpirítjuk a felkockázott hagymát, rádobjuk húst, megfűszerezzük, ha kifehéredett, felöntjük némi borral, és sokáig rotyogtatjuk. A gombák tönkjét kitörjük, feldaraboljuk, a főzés vége előtt úgy tíz perccel a darált húsos elegyhez keverjük. A végén a töltelék maradék levét elmenetjük, a húsra rászórjuk a petrezselyemzöldet, és átforgatjuk.
A tölteléket a picit megsózott, olajozott tepsire sorakoztatott, olajjal megcsepegtetett kalapokba halmozzuk (nem meghámozni, csak megmosni!), reszelt sajttal meghintjük (sajt a töltelékbe is mehet, hogy összefogja). Fél óra a sütőben (meglepetésemre az egész kevesebb, mint egy teáskanálnyi levet eresztett), rizsköret, idénysaláta az asztalon. Igaziból négy fős adag.
Fotó: 2010.08.26. Kisebb gomba, nagyobb meló.
Diszkusszió