Kérdezhetnétek, hogy mi a fenéért sütök olyasmit ebben a hőségben, amihez egy órán át kell max. fokozaton menetni a sütőt egy pöttömnyi konyhában. Nos, egyfelől a fűszeres kacsazsír fehér kenyérrel az igazi (különösen éjszaka :), másfelől átmenetileg nálam szállásoltak el egy fotoapparatot, úgyhogy a lehetőségekhez mérten sűrítettem a programot, és igyekszem minden konyhai tevékenységem eredményét megörökíteni. Visszamenőleg is tettem fel fotókat (a meggyes joghurtfagyiig bezárólag), és vágódeszkás parasztcsendélet ide vagy oda, úgy érzem, a spenótos nokedlihez képest határozottan fejlődtem :)
A kenyérhez kell:
- egy 2,4 vagy 2,5 dl űrtartalmú csésze (vagy egy cup-evőkanál-teáskanál mérőkészlet)
- 3 csésze finomliszt (a harmada minden változtatás nélkül lehet teljes kiőrlésű liszt)
- 1 1/4 tk só
- 1/8 kocka friss vagy 1/4 tk porélesztő
- szűk 1,5 csésze víz (nyáron hideg, télen langyos)
Ez a harmadik (sikeres) kísérletem, úgyhogy most már gyakorlottan tettem a dolgomat. A hozzávalókat egy legalább 3,5 literes tálban kézzel összekutyuljuk (nem kell dagasztani, csak éppen, hogy elegyíteni), lefedjük, és szobahőmérsékleten legalább 12 órán át hagyjuk állni. Az enyém most csak 11 órát pihent, de a hőség miatt gyönyörűen áterjedt; sűrű kovászszerűségnek kell kinéznie. Aztán erősen lisztezett felületre borítjuk (a nagyobb szemcseméret miatt jobb a rétesliszt), és a négy szélét megpróbáljuk egymásra hajtani. Ha sikerül, a massza tetejét belisztezzük, és az egészet egy alaposan belisztezett folpackra borítjuk (így a hajtott fele kerül alulra), a tetejét ismét belisztezzük. Én kereszt alakban lefektettem két folpackdarabot, erre került hajtott felével lefelé a tészta, majd a kereszt két szárát felhajtottam. Az egészet konyharuhával letakarjuk, és két órán át pihentetjük.
Felfűtjük a sütőt a lehető legforróbbra (nálam 250 fok plusz légkeverés), és felhevítünk benne egy kisebb fajta öntöttvas lábast vagy pyrex edényt. A folpackról belefordítjuk a tésztát, és a kenyeret 30 percig lefedve, aztán 20 percig fedetlenül sütjük, végig maximális hőfokon. Többek zománcos lábasban vagy jénaiban készítették, nekem viszont az egyetlen méretes formám egy szélesebb fajta, szilikonos kenyérforma (ezt értelemszerűen nem melegítettem elő, viszont átforrósítottam a sütőben egy zománctepsit, és arra emeltem rá a formát), amit alufóliával fedtem le. Nekem fedetlenül is 30 percig sült (a 20 perces tűpróbánál még ragadt a belseje). Csak teljes kihűlés után szeleteljük, a legjobb még aznap, frissen.
A héja ropogós, de nem kőkemény, a bélzete szokatlanul fényes, de nem nedves, nagy erjedési lyukakkal. Olyan, akár a békebeli fehér kenyerek, amelyek csücskét még melegen elrágcsáltuk a boltból hazafelé menet.
Az eredeti video (Mark Bittman, New York Times, 2006.11.08.) és az az eredeti recept):
És a mai uzsonnám: fokhagymás zsírral megkent, őszibarackos kenyérke :)
2008.10.13. No-knead bread revisited video.
2010.04.11. Újabban nem hajtogatom és nem fordítom át a tésztát: a teljes áterjedés után két órát kel lefedve közvetelenül a tepsire emelt szilikonformában, aztán megy a sütőbe. Így még kevesebb odafigyelést igényel, és bár kisebbek benne a lyukak, ugyanazt az utolérhetetlen ízt kapjuk. Víz helyett komlóforrázattal is kiváló (szárított komlótoboz pl. a Herbáriában kapható). Lényeges lehet még, hogy újabban Lidl lisztet használok, ebből három csészényi simán felvesz két teli csésze vizet, ehhez 2 csapott tk tengeri sót adok. A mostani sütőmben pedig ezt a mennyiséget 230 fokon, alsó-felső sütéssel 30+25 percet kell sütni. Mindenesetre legfeljebb két próbálkozás után szerintem mindenki be tudja lőni, nála hogyan sikerül megfelelőre a végeredmény. A tészta hajtogatás/tepsibe borítás előtt (lenmagpehellyel):
DNK változatok másoknál, időrendben:
2006: Kakaóscsiga Zsófi
2007: Fűszerkert, Ana (Hedonism), Lilahangya, Dolce Vita, Fakanál, Bio-Blog, Mademoiselle, Gabojsza, Kicsi Vú
2008: Nemisbéka, Merci, Bombadil Toma, Maci, Anett, a vegán
2009: Szegecs, Ancsika, Mamaka (copy tőlem), Szemiramisz
2010: Szepyke, Moha, Tara (copy tőlem), Borzsi, Yasmine, Chef Viki, Debigabi, Gizi, Araniel, Ms. Poppy
A DNK származéka a másfél órás buci (Mademoiselle, Doki, Gigi1976, Chez Christine) és az ötperces kenyér (Cserke). Mindhárom változat egy helyen Futballistafeleségnél.
Bónusz: a barna kenyér színe
Diszkusszió