Tartozom egy vallomással: nem különösebben rajongok a piskótáért. Amennyire snassz tészta, annyira sok az elkészítésénél a hibalehetőség - már amíg be nem gyakorolja az ember -, akkor már inkább a kevertek (muffin & co.). És ezt nem az irigység mondatja velem: kifejezetten jó piskótákat sütök - mert az, hogy én nem szeretem, a férjemet nem akadályozza meg abban, hogy néha kikövetelje magának. Mivel azonban annyiféle süteményt készítek, nem egyszer közölte már, hogy a piskóta a legtöbbhöz képest tényleg olyan egyszerű, de megidézi a gyerekkora ízeit, ezért végső soron finom.
A jilk pasztát ezzel együtt - és a benne rejlő E-anyagok mennyisége ellenére - ki kellett próbálni (fagyiba még mindig nem tettem). Újabban a sima piskótát is egész tojásokból készítem, ezt meg eleve úgy kellett. Az eredmény: igaz, hogy cseppet sem esett be a piskóta teteje, de pont olyan, mint a cukrászdai - amit én nem szeretek. Olyan szivacsos, kicsit szárazabb a kelleténél, és van egy "poros" mellékíze. Még jó, hogy meggyet puttyogattam bele, különben a somlói galuska lett volna a következő lépés (l. még az újrahasznosítás címszót).
A meggyszemek egyébként rövid időn belül mind egy szálig lesüllyedtek a tepsi aljára, a jelenlétükre mindössze a hullámvonalak és csíkok utalnak (na, ki találja meg a tűpróba nyomát? :) Ezen nagyon meglepődtem, mert nyersen a tészta állaga elég tömörnek tűnt.
Mindent a jilkről
-
Ana remek összefoglalója (márkák, felhasználási arány, tippek cukrászoktól)
-
A palsgaard emulgeálószer összetétele (Anától):
víz, cukor, szorbit (E420), zsírsavak mono- és digliceridjei (E471), propilén-glikol (E1520), zsírsavak poliglicerin észterei (E475) -
Jilkes piskóta alaprecept a Mesetortáról. Van, akinek ízlik...
-
Jilkes piskóta recept (Margit2 fóruma, 174. hozzászólás)
-
Mi az a jilk? (nlc fórum)
-
Cukrászdai piskóta (nlc fórum)
Diszkusszió