Lementettem egyszer egy receptet a fagyasztóban sorsára váró sok-sok darált mandula felhasználására. Persze most, amikor kellett volna, nem találtam meg, viszont a kezembe akadt helyette egy mogyorós (3-4. kép). Gondoltam, mogyoró helyett jó lesz a mandula is, hisz a csoki és a mandula nyerő páros.
Így gyártottam le rövid időn belül két nagy tepsi puha háztartási kekszet. Szerencsére hamar a nyakára hágtunk, ezért aztán mogyoróval is megsütöttem, mert csészés recept lévén nem kell pontosan méricskélni, tényleg csak 15 perc munka van vele, és gyorsan meg is sül. Bal oldalt az echte háztartási keksz ízű változat, jobb oldalt az eredeti mogyorós recept, amely hozza az elvárt mogyorós aprósütemény ízt.
Hozzávalók:
- 20 dkg vaj / 22,5 dkg vaj
- 2/3 csésze kristálycukor
- 1 egész tojás / 1 tojás sárgája
- 2 tk vaníliakivonat
- 1 ek citromhéj
- 1,5 csésze darált mandula / mogyoró
- 2,5 csésze liszt
- kb. 10 dkg olvasztott étcsoki / kevéske Nutella
- 80 szem pörkölt mogyoró
Nekem nincs cupkészletem, egy 2,4 dl-es csészével mérek. A szokásos módon készül: vaj, cukor, tojás robottal kikever, a többit kanállal belekever. A végére gyúrható, nem ragadós, nagyon jól formázható tészta lesz. Két zsírozatlan tepsire diónyi gömböket gurigatni (nem fog megduzzadni, lehet közel). Mutatóujjal a közepükbe döfni, a mélyedésbe olvasztott csoki vagy Nutella, rá egy szem mogyoró. 170 fok plusz légkeverésen 14 perc, közben a mogyoró még finomabbra pörkölődik. A mogyoró használata erősen ajánlott, a nélkül ugyanis a látvány leginkább cs?cs?kre emlékeztet :)
Diszkusszió