Először egy egyszerűbb, nem kanonikus (ti. tejcsokis) falatka. A rendkívül jó minőségű, szkennelt fotó a könyvből (The Book of Chocolates and Petits Fours) származik. Az eredeti mandulagrillázsos, de mivel addigra már készítettem mogyorógrillázsos trüffelt, ebbe csupasz, darabolt mandulát tettem. Az eredmény így egy jobbfajta mandulás tejcsoki lett, mini méretben.
Hozzávalók 60 darabhoz:
- 9 dkg vaj
- 1,25 dl tejszín
- 31,5 dkg tejcsoki (Boci)
- 2 tojás sárgája (GBT 3.: kihagytam, nem lett rosszabb)
- 12,5 dkg összetört mandulagrillázs (darabolt mandula) (GBT 3.: mandula:cukor=1:2 arányú grillázst turmixoltam darabosra, ez ment a teljesen kihűlt trüffelmasszába; ez így nekem édes lett, de jó ropogós)
- a hempergetéshez keserű kakaópor
A vajat a tejszínnel felforralni, lehúzni a tűzről, beledobni az összetördelt csokit, keverni, amíg felolvad. Egyesével bele a sárgájákat, aztán vissza a tűzre. Takarékon fényesre keverni (a kerámialapot nem kell begyújtani, inkább langyos legyen, mint meleg). Bele a mandulát/grillázst. Formázni, hempergetni, dermeszteni, tálalás előtt egyesével mignonpapírba állítani.
A könyv szerint hűvös helyen 10 napig áll el - ezt nem tudom, mert hamar elosztogattam, de mivel a tojást hőkezeljük, az valószínűleg nem igazán csökkenti az eltarthatóságot. Én alufóliával bélelt tepsire terítettem, és dermedés után téglatestekre :) szeleteltem. A 60 darab csak akkor igaz, ha elég picire vesszük, nekem úgy 40 kocka jött ki belőle. A trüffel gyorstalpalónál (formázás, eltarthatóság, egyéb tippek) szereplő fotón ez a szögletes, kakaóporba hempergetett példány. Még több kipróbált recept ugyanezen a linken található.
Diszkusszió