Bekövetkezett a Hivatalos Esemény, Amit Már Nagyon Vártunk (nem, nem egy újabb lakodalom), és azt a feladatot kaptam, hogy süssek hat kiló süteményt. Nem tepsit, hanem kilót. Ezzel a mértékegységgel nem nagyon tudtam mit kezdeni, de természettudományos módszerrel (a.k.a. abdominális becslés) teljesen jól sikerült belőnöm a mennyiséget. Ezzel a poszttal azoknak kívánok segíteni, akik esetleg hasonló kihívással találják magukat szembe. Természetesen szállítható és elálló, tehát nem krémes sütikre volt szükség. Készült két édes (zabpelyhes "ronda, de finom" fahéjas keksz és dupla csokis keksz) és két sós (füstölt sajtos, szemi-túrós pogácsa és sajtos rúd). A sajtosaknál kipróbáltam Ana ajánlását, a tejföllel kenést, és milyen igaza volt! Fény derült a Nagy Fornetti Összeesküvésre is: ezek tuti vasmagot sütnek a pogácsákba, mert hogy hat szem normális pogácsa nem 15 deka, az is ziher.
Az alábbiakban vajat írok, de a költséghatékonyság jegyében most teljes egészében (SPAR) margarinnal dolgoztam - mások hízzanak csak transz-zsírsavakon :) Ez esetben nem is elsősorban egészséges életmódbeli megfontolások vezérelnek: én személy szerint különösen a kelt tésztákból érzem ki a margarin műízét, de a pénztárcám nem feneketlen, ezért általában a kombó felé optolok. Mint sütemény nagyfogyasztót, különösen rosszul érint, hogy a vaj és margarin árának aránya kb. 1000+ vs. 300 HUF/kg, mióta az egyik albérletürítés során a hűtő egyik elhagyatott fakkjában egy hónapok óta lejárt példányra bukkantam, amelynek sem állagra, szagra, sem pedig ízre az égadta egy világon semmi "baja" nem volt. Nem véletlen, hogy a legjobb sarokvaskenő, ajtónyikorgás elleni szer a margarin :) A receptek előtt még egy kis ismeretterjesztő propaganda: egy pro-vaj oldal rövid leírása a margaringyártás folyamatáról (angolul). Bűvös szakácsék libabefőttje. És "az egér nem nyúl a margarinhoz" mint lehetséges városi legenda (Snopes.com).
Hagyományos sajtos pogácsa és nonstandard túrós pogácsa: 50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 25 dkg sajt (részben füstölt), 1/2 kocka élesztő, 2 tk só, 1 tojás sárgája, 3-4 ek krémsajt. A túrós pogácsát nem tudom reprodukálni: általában tojásmenteset sütök nagyjából Horváth Ilona alapján, de most 50 dkg liszthez csak 25 dkg erjedőfélben lévő túróm volt, ezeken kívül biztos ment bele 25 dkg vaj és 1/2 kocka élesztő, 1 tojás, valószínűleg némi (füstölt) sajt és annyi krémsajt vagy tejföl, amennyitől összeáll. A tetejére is sajt. 180 fok plusz légkeverésen több tepsi egyszerre 20 perc = összesen 2 kg. 1 tepsi (kb. 40 db) pogi 25-30 dkg - anyátok, Fornetti!
A tejföllel kenésről: jó zsíros tejfölt tejjel hígítottam, kicsit hagytam állni, hogy krémes legyen. Ugyanolyan gyönyörű fényes, aranybarna színt adott a tetejének, mint a tojás (amit én az íze és a tepsihez való ragaszkodása miatt nem használok), a rászórmány is alaposan beleragadt, és az újragyúrásnál sem ártott a tésztának. A pogácsa egyébként hat napot élt, és csak az utolsón mondhatom, hogy kicsit kiszáradt. A keményebb, szétmorzsolódó "nagymamapogácsák" alapján azt gondolom, sokan egyszerűen túlsütik - én kiveszem, amint rózsaszín az alja.
Bevált sajtos rúd (nagynéném receptje): 60 dkg liszt, 50 dkg vaj, 20 dkg sajt, 2 tk só, 2 tojás sárgája, 2-4 ek tejföl vagy krémsajt, a hűtőben éjszakázik. Nagyon vékonyra kell nyújtani, kenni, szórni (kömény, szezám). 180 fok plusz légkeverésen több tepsi egyszerre 20 perc = 1,2 kg
A másik fajtát csak azért sütöttem, mert ez túl vastagra sikerült, és a darabszámot kevésnek ítéltem (tömegre előzetes kalkulációim szerint teljesíteni tudtam volna az előirányzatot). Rizikós volt, mert ezt a receptet még nem próbáltam, de ízben végül nem sokban maradt alul a sajátomhoz képest.
Sajtos rúd (Mogyi receptje): 60 dkg liszt, 50 dkg vaj, 20 dkg füstölt trappista, 20 dkg trappista, 2 tk só, 2 tk sütőpor, 2 tojás sárgája, 4 ek víz. Rögtön nyújt, ken, szór, süt (180 fok plusz légkeverésen több tepsi egyszerre 20 perc) = 1,2 kg.
Tuti oatmeal cookie: A férjem kívánsága volt, de előkóstolnokként a szomszédomnak és anyukámnak is nagyon bejött. 1/2 cs cukor, 1 cs sötét nádcukor, 2 tojás (én ezeket géppel homogénre kevertem, biztos, ami biztos), 4 ek tej, 1 cs olaj, 2 tk vanília; 2 cs liszt, 1 tk sütőpor, 1 tk só, 1/2 tk szerecsendió, 2 tk fahéj, 25 dkg SPAR mazsola, 4 cs Plus puha zabpehely. 180 fok plusz légkeverésen több tepsi egyszerre 16 perc = 1,35 kg.
A tál tartalmát meglátva ismét elgondolkodtam, hogyan fog ez a kávébarna maszat valamiféle keksszé átlényegülni, de nem kell aggódni: ha kicsit áll, a zabpehely megszívja magát, és placcsantáskor nem ragad annyira, még formázni is lehet egy kicsit.
Dupla csokis keksz: Többszörösen bevált, nagy kedvenc. 1,5 cs sötét nádcukor, 1,5 cs cukor, 45 dkg vaj, 2 tk vanília, 4 tojás, 4,5 cs liszt, 2/3 cs kakaópor, 1 tk só, 2 tk sütőpor, 3 cs csokilencse, 1 cs vágott dió. Min. 1 óra hűtő, diónyi(!) golyók kicsit ellapítva 180 fok plusz légkeverésen több tepsi egyszerre 12-14 perc = 1,35 kg.
Fotó: 2009.07.05.
Diszkusszió