Vega töltött patisszon
A patisszonnak legfeljebb utószezonja van, de olyan jól néztek ki a zöldségesnél, hogy muszáj volt vennem két, tenyérnyi példányt. Hajlott korom ellenére :) még sosem volt közelebbről dolgom ezzel a kabakterméssel, de ambícióim magasra törtek: mit nekem holmi primitív, rántott csillagtök, meg fogom tölteni!
A neten fellelt töltelékreceptek azonban vagy májasok voltak, vagy darált húsosak, nekem meg zöldséges kellett, mert az illett a menübe. Ha vega kaja ügyben tanácstalan vagyok, általában Nemisbéka vega részlegét futom át először, mert ugye náluk is van húsevő, akinek tartalmas növényi eledel kell. Na, ott találtam arra a mustáros-fehérboros kukoricás tésztára, aminek a szószát végül a tökökbe terveztem tölteni. Az ötlettel nem is lett volna baj, de hát csak nem fogunk meghagyni fél deci tejszínt meg kétharmad doboz kukoricát - szóval az egész saccra ment, és addig kóstolgattam meg öntözgettem a bort, hogy a végén teáskanálnyi keményítővel be kellett sűrítenem a mártást.
Ami a töltelékhordozót illeti, már ott elakadtam, hogy vajon meg kell-e hámozni. Némi dilemma után túl keménynek ítéltem a héját, és szívtam a fogam, hogy miként is lesz ebből meg mihamarabb az a bizonyos gyors vacsora, de aztán rájöttem, hogy ha megfelelő helyen skalpolom meg, a zöldséghámozóval simán körbe lehet gyalulni.
A két kivájt patisszont két kis jénaiba ültettem, vajdarabkákat nyomkodtam rájuk, megsóztam őket, aztán amíg készült a töltelék, elősütöttem őket. Aztán bele a töltelék, a tetejükre sajt, sütés. Jó lett, na.
Diós pite
Megsütöttem még Maci tutinak mondott pitéjét (45 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, só, 1 púpos tk sütőpor, 1 tojás sárgája, 2-3 ek tejföl, 0,5 dl citromlé, sok citromhéj, behűteni), és igaza volt - én legalábbis ezt az omlós fajta, citromos tésztát kerestem már jó ideje. A tölteléknek nem szabad túl nedvesnek lennie, mert akkor visszapuhul az egész. Az én diótöltelékem egy kis gáztepsibe való tésztához: 3 dl vízből és max. 15 dkg cukorból szirupot főzni, belekeverni 30 dkg darált diót, citromhéjat és elég sok édes morzsát (pl. babapiskóta) vagy grízt.
Aszalt meggyes-zabpelyhes cookie
Amikor a pite elfogyott, jött az aszalt meggyes-zabpelyhes keksz. A zabpelyhes sütik azért jók, mert azzal áltathatjuk magunkat, hogy végső soron egészségesek. Gyorsan meg is vannak - nem véletlen, hogy már a fél belinkelt blogot megsütöttem és bekommenteltem. Ez konkrétan egy placcsantós, de nem önterülő, kifejezetten amorf végeredményt adó recept, ami ízre és állagra olyan, mint az echte amerikáner oatmeal cookie: kívül roppan, belül puha és rugalmas (chewy), és a fahéj dominál benne. Ha nem lenne másik kipróbálásra váró jelöltem, süthetném a következő adagot, mert ebből a mennyiségből csak két közepes tepsinyi lett, ami a fél fogunkra sem elég.
Fotó: 2009.05.10.
Diszkusszió