Kérdezhetné az kekec nép, hogy miért kell a buktának napokig puhán maradnia, ha még aznap elfogy. Nos, 12 db méretes bukta két főre még nálunk is tovább tart két napnál, pedig. És ez a bukta nem csak frissen jó, és ezt nem csak én mondom (hanem kihelyezett ügynökeim is :)
Egyúttal szeretném bemutatni rendkívül esztétikus bádogtepsimet, amely a smarninak is teret biztosított:
Nincs különösebb trükkje, türelem kérdése az egész. A leírás alapján természetesen bármelyik kelt tészta recept adaptálható. Gyanús, hogy a primér arányok Gesztenye Gusztikától származnak.
Az én verzióm:
-
55 dkg liszt
-
2,5 dl langyos tej
-
2,5 dkg (1/2 kocka) friss élesztő
-
1 ek méz
-
10 dkg cukor
-
1 tojás
-
7 dkg olvasztott vaj
-
csipet só
Töltelék:
-
50 dkg túró
-
4 kis púpú ek porcukor
-
1-2 ek citromlé
-
sok citromhéj
-
kb. 5 dkg aszalt meggy
A tojás és vaj kivételével mindent kicsit elkutyulni, és lefedve legalább 30 percig langyos helyen pihentetni. Ez a lépés a lelke - már amennyiben elfogadjuk a feltételezést, miszerint a tésztának van olyan. (Ugyanígy, a kalács sem szárad ki másnapra, ha kicsit hagyjuk az élesztőt a tejjel meg liszttel kovászolódni.)
Ha habos meg puffadt, bele a tojás és a vaj, alaposan kidagasztani. Duplájára keleszteni, vékonyra nyújtani, 12 darabra vágni, megtölteni (egyenként jó púpos evőkanál töltelék mehet beléjük). Egyszerűen hangzik, de szerintem ez a legmacerásabb rész. A töltelékbe nem szabad tejfölt tenni, mert akkor a sütés végére szublimál, cserébe viszont gríz sem kell bele. Az aszalt meggyet az egyenletes eloszlás érdekében nem érdemes belekeverni, célszerűbb a kiadagolt túróba nyomkodni buktánként négy-hat (nyolc-tíz :) darabot.
A behajtott tésztaszéleket erősen összenyomkodni, a hurkákat sima felükkel felfelé magas falú tepsibe (28x38 cm) sorakoztatni. Ekkor még ilyen kicsik. Csukott ajtajú, fűtetlen sütőbe tolni, megvárni, míg összekel (nálam az időjárástól függően 40-70 perc), aztán ráindítani a sütést. 180 fok alsó-felső sütésen 35 perc alatt készül el. Kihűlés után egészben bezacskózom, és evéskor tépkedjük le a kívánt számú egységet.
Diszkusszió