A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Ami a csokimaratonból kimaradt

2008.05.14. 21:54   t3v, az okostojas

Nekem is lett vendégmunkásom! ribizli e-társnő a Nagy Keményítőteszttel már kiérdemelte méltó helyét az okosságok között :) Ez a pár recept annak idején kiszorult a Keserédes csokipályázatából, de a t. szerző most rám ruházta az utánközlés jogát, úgyhogy tessék, íme az ötletek a kakaóbab felhasználására (uncut & uncensored).

Kakaóbabtörmelék volt a vágyam, estére már 2 kipróbáláson voltam túl. :) Kíváncsi voltam, hogy viselkedik, ha "párolom", ezért tejben lassan felforraltam (mikroban). Megpuhult olyan "pont jó" állagúra, így nyugodt lélekkel fogtam az igazi ötlet megvalósításához. (A tejnek kakaóíze lett, a színe viszont épp egy picit változott, szóval jó móka lehet "fehér" kakaónak is így.)

Tejberizshez használtam, szuper finom!! Kb. 10 dkg rizsből főztem, ehhez 2-3 ek kakaóbab jó - én 1 ek-t tettem, ez kevésnek bizonyult. Rizs+tej+kakaóbab ment a fazékba, és mire a rizs megpuhult, a kakaóbab is pont jó lett. Nagyon tetszik ez a kicsit puhított változat nekem, krémes ételben pont jó ropogtatni.

Picit sajnálom, hogy nyáron nem volt még ilyen "játékom", kipróbáltam volna lekvárhoz, de majd még birsalmához azért keverek. (Héjastól vékony szeletekre vágom, annyi vízben, amennyi épp ellepi, puhára párolom, majd turmix, fűszerek, cukor, kész. Ehhez fogom a főzés elején tenni a kakaóbabot.)

Birskompót kakaóbab-törettel

A birset kisebb kockákra daraboljuk (nem muszáj hámozni), a hibás részeket kivágjuk, megmossuk, majd puhára pároljuk (annyi vízben, amennyi ellepi) fűszerezve szegfűszeggel és a kakaóbab-törettel. Javasolt arányok: 2 birsalmához 3-4 db szegfűszeg és 2 ek kakaóbab-töret. Amikor már langyosra hűlt, ízlés szerint édesítjük mézzel vagy cukorral, és fogyasztjuk is mindjárt. (Ne forrón édesítsük, mert csal az ízérzékelésünk.) Ismét az omlós puha és ropogós állag-ellentét az izgalmas ebben a kompótban, plusz melegen fogyasztva kellemesen melenget egy hűvös estén. Aki nagyon ráér, készítheti úgy, hogy a fűszereket teatojásban teszi hozzá, majd a puha gyümölcsöt turmixolja, utána keveri hozzá a kakaóbab-töretet, mert a birskrém is nagyon finom dolog.

Ezen kívül a Tesóm születésnapi csemegéjéhez használtam még (csoki-gesztenye-meggy réteges krém) a csokipudingba főzve. A tejet a kakaóbabbal tettem fel forrni, aztán ment bele a keményítő+kakaó+cukor elegy. Szerintem így lett a legjobbabb :)

Szólj hozzá!

Címkék: csoki kakaóbab

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr42468993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása