A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Nugátkrémes bonbon mogyorótalppal

2009.01.16. 20:55   t3v, az okostojas

Gasztro Secret Santa poszt no. 2. Ugyan sosem bocsátanám meg magamnak, ha Stahl Judit nyomdokaiba lépve minimális módosítással, más-más néven újrapublikálnám a blogra korábban már feltett recepteket, de ez az a bizonyos kivétel. Az első, alapvetően ropogós változattól eltérően most a pörkölt törökmogyoró-darabkákat körülölelő, lágy nugátkrémet kívülről vékony, roppanós csokoládékéreg borítja, így talán jobban megközelíti a Ferrero Rocher-t. Kamrahidegen fogyasztva tökéletes az összhatás, bár végső soron ismét csak egy felturbózott mogyorós csokiról van szó.

Kb. 45 bonbonhoz kell:

  • 30 dkg nugátmassza (Keserédes, Ázsia bolt)
  • 15 dkg étcsoki (Szerencsi szerecsen)
  • 1,5 dl tejszín
  • 15 dkg durvára tört, hántolt, pörkölt törökmogyoró
  • (3,5 dkg zúzott kukoricapehely)
  • 25 dkg étcsoki a bevonathoz

A nylonzacskóban húsklopfolóval vagy egyéb célszerszámmal durvára tört mogyoró egy részét egy rétegben eloszlatjuk a télapótalpakban (a.k.a. praliné öntőforma). A tejszínt felforraljuk, beletördeljük a csokit, beleszórjuk a maradék mogyorónyesedéket, jól elkeverjük, majd ha kihűlt, elegyítjük az elmorzsolt kukoricapehellyel (elhagyható, l. lejjebb).

Gyorsan formákba adagoljuk, a teraszon, konyhaablakban vagy a hűtőben szikkasztjuk. Elég puha ahhoz, hogy ne lehessen deformálódás nélkül felkockázni, úgyhogy ezen a ponton el lehet gondolkodni a fagyasztáson, bár nem tudom, a massza zsíros komponensei mennyire viselnék jól a mínuszokat. Mindenesetre idővel valahogyan kipattintgatjuk a bonbonokat a formából, végül egy hústű segítségével - a talpuk kivételével - a megolvasztott étcsokiban megmártjuk (nem lacafacázni, mert beleolvad!), és zsírpapírra állítva kidermesztjük.

Az Abonett helyett használt kukoricapehely megpuhult benne, a nápolyi-hatáshoz muszáj valami krokantszerűséget keresni hozzá, és szerintem még mindig elbírna több nugátot. Ráadásul most először éreztem, hogy az étcsoki is lehet túl édes: legközelebb tennék a mázba holland kakaóport vagy magasabb kakaótartalmú csokit. Azért pikk-pakk elfogyott :)

Trüffel gyorstalpaló receptekkel

Szólj hozzá!

Címkék: csoki tejszín mogyoró nugát/nutella

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr46882470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása