A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Csokis-kókuszos kevert süti narancsos beütéssel

2010.02.14. 16:59   t3v, az okostojas

A muffinrecept gasztroblogon egyértelműen ciki (a fiatalabb korosztálynak: gáz). Amíg be nem gyűrűzött hozzánk a muffinmánia, ugyanazt kevert tészta néven sokkal kisebb hűhóval sütötte minden háziasszony, legfeljebb nem egy spéci formában. Ezen a ponton kihagynám a kognitív disszonancia obligát racionalizálását, és rátérek a tuti receptre :)

Ezt a kevertet annak idején a Rama égisze alatt megjelent Süssünk, süssünk valamit című füzetben fedeztem fel csokoládés sütemény kókusszal fedőnéven. A kiadvány legtöbb receptjével ellentétben - amelyek kétéves gyerekek étvágyára optimalizálva adják meg az arányokat - az eredeti mennyiség brutálisan sok, pedig legalább egy sütemény nagyfogyasztó van a háztartásban. Alább a normál adag hozzávalói, a fotón a legutóbbi eresztés utolsó, kissé megviselt kockája.

Egy kis gáztepsinyihez kell:

  • 12,5 dkg vaj
  • 12,5 dkg cukor
  • 2 nagyobbacska tojás
  • 2 dl tej
  • 25 dkg liszt
  • 2 ek holland kakaópor
  • 1 tk sütőpor
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • 5 dkg tortadara
  • 1 narancs reszelt héja

A vajat, tojást és cukrot kicsit összerobotoljuk, bele a tejet, aztán minden mást. (Valószínűleg az sem rontja el, ha mindent összekeverünk.) Zsírpapírral bélelt tepsibe öntjük, 175 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük. Nagyon jó puha, nedves, nem fojtós tészta, amit a narancshéj tesz ünnepibb jellegűvé, de az állaga miatt anélkül is kapós. (A csokis-tejszínes rátéttel egyszer próbálkoztam, finom, de még véletlenül sem tudtam habbá verni, sütidarabkákkal gazdagított pohárkrém lett belőle.)

4 komment

Címkék: csoki narancs kókusz

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr861757516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tzi 2010.02.14. 19:02:16

Ize, hulye kerdes, de kokszreszelek? Azzal probaltad? Mert nekem itt aztan nincs kokuszom egy gramm se :)
süti beállítások módosítása