Adott volt egy csomag ehető Ikea kosárka (a budapesti gasztrotúráról) és fél doboz kókusztej (egy félresikerült, ergo publikálhatatlan kínai kaja maradéka). A fő feladat (ti. megbecsülni a kosárkák össztérfogatát): mission failed (rajtuk kívül két jégkockatartó is megtelt), és azt sem mondanám, hogy ez a desszertek királynője. Az eredeti Varga Gábor receptje.
Hozzávalók:
- 1 csomag (24 db) Ikea croustades
- 1 db kirakós jégkockatartó :)
- 1 db üveg formájú jégkockatartó :)
- a fentiek hiányában pl. muffintepsi vagy muffinkosárkák
- 5 dl kókusztej (nálam részben kókuszpasztából)
- 1 dl tejszín
- 6 levél lapzselatin (Metro, Cora) vagy 8 g porzselatin vagy valamennyi agaragar
- 1 ek rum
- 2 ek porcukor
- 1 tk vaníliakivonat
- holland kakaópor
Némi kókusztejben feloldjuk a porzselatint (a lapokat kevés vízbe áztatjuk), belekeverjük a rumot és vaníliát. A tejszínt a maradék kókusztejjel és cukorral (gőz felett) felforraljuk. A két folyadék halmazállapotú anyagot összeöntjük (a kinyomkodott lapokat a meleg lötyibe keverjük, és feloldjuk), simára kavircoljuk, kihűtjük, kiadagoljuk.
Tényleg hidegen is folyt (lyukas kosárkák hátrányban...), de amint a hűtőbe tettem, a teteje percek alatt megdermedt, és egy éjszaka alatt az egész megkocsonyásodott, simán ki tudtam tolni a szilikonos jégkockatartókból. Közvetlenül tálalás előtt szabad csak kivenni, mert nagyon remegős marad, és szobahőmérsékleten hagyva rövid idő alatt elkezd elmászni. Mondjuk ez több zselatin vagy agar hozzáadásával orvosolható.
A kosárkák fő vonzereje, a ropogósság persze eltűnt, de ezzel számoltam. A fő probléma, hogy se elég édes, se elég kókuszos nem lett. Az illata persze mennyei, de az ugye nem elég. A puzzle forma egyik részébe kakaóval és plusz cukorral elkevert szmötyit öntöttem, utánérzésként, ez jobban ízlett. Lehet, hogy megtartom a puzliformát is? :)
Diszkusszió