A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Kókusztejpuding

2007.06.12. 15:25   t3v, az okostojas

Adott volt egy csomag ehető Ikea kosárka (a budapesti gasztrotúráról) és fél doboz kókusztej (egy félresikerült, ergo publikálhatatlan kínai kaja maradéka). A fő feladat (ti. megbecsülni a kosárkák össztérfogatát): mission failed (rajtuk kívül két jégkockatartó is megtelt), és azt sem mondanám, hogy ez a desszertek királynője. Az eredeti Varga Gábor receptje.

Hozzávalók:

  • 1 csomag (24 db) Ikea croustades
  • 1 db kirakós jégkockatartó :)
  • 1 db üveg formájú jégkockatartó :)
  • a fentiek hiányában pl. muffintepsi vagy muffinkosárkák
  • 5 dl kókusztej (nálam részben kókuszpasztából)
  • 1 dl tejszín
  • 6 levél lapzselatin (Metro, Cora) vagy 8 g porzselatin vagy valamennyi agaragar
  • 1 ek rum
  • 2 ek porcukor
  • 1 tk vaníliakivonat
  • holland kakaópor

Némi kókusztejben feloldjuk a porzselatint (a lapokat kevés vízbe áztatjuk), belekeverjük a rumot és vaníliát. A tejszínt a maradék kókusztejjel és cukorral (gőz felett) felforraljuk. A két folyadék halmazállapotú anyagot összeöntjük (a kinyomkodott lapokat a meleg lötyibe keverjük, és feloldjuk), simára kavircoljuk, kihűtjük, kiadagoljuk.

Tényleg hidegen is folyt (lyukas kosárkák hátrányban...), de amint a hűtőbe tettem, a teteje percek alatt megdermedt, és egy éjszaka alatt az egész megkocsonyásodott, simán ki tudtam tolni a szilikonos jégkockatartókból. Közvetlenül tálalás előtt szabad csak kivenni, mert nagyon remegős marad, és szobahőmérsékleten hagyva rövid idő alatt elkezd elmászni. Mondjuk ez több zselatin vagy agar hozzáadásával orvosolható.

A kosárkák fő vonzereje, a ropogósság persze eltűnt, de ezzel számoltam. A fő probléma, hogy se elég édes, se elég kókuszos nem lett. Az illata persze mennyei, de az ugye nem elég. A puzzle forma egyik részébe kakaóval és plusz cukorral elkevert szmötyit öntöttem, utánérzésként, ez jobban ízlett. Lehet, hogy megtartom a puzliformát is? :)

4 komment

Címkék: tejszín kókusz

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr1696865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Varga Gábor · http://www.desszert.eu 2007.07.07. 16:06:02

Először is köszönöm, hogy szemezgettél oldalamról! :-)
A kommentem. Bár nem túl kókuszos a puding, de nagyon is kókusztejes, márpedig a neve kókusztejes puding. :-) Ha ittál mát magában kókusztejet, hát olyan íze van. Mindettől függetlenül jógós a kritikád, a kész desszert ízének intenzitását illetően, így kicsit módosítottam a recepten, és kókuszlikőrrel felturbóztam. Talán így többek ízlését elégíti ki.

Szupi az oldal!

Üdv!
Varga Gábor - desszert.eu

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.07.07. 16:49:34

Jé, szia! Az oldaladon találtam ám más izgalmakat is, csak nem lehet folyamatosan feneket hizlalni :)

Azért tettem közzé a tapasztalataimat, mert nem volt rendbehozhatatlanul rossz az íze - ha más is kipróbálja, legalább tudja, mit lehet módosítani rajta. És természetesen a linken megtalálja az eredeti, most már felturbózott receptet.

Ana · http://hedonism.freeblog.hu/ 2007.07.07. 18:54:04

Gábor, ha még erre jár, akkor kérem árulja el, hogy azon a képen, középen, Ön van, vagy az egy asszonyetető demó kép?

Varga Gábor · http://desszert.eu 2007.07.26. 22:39:18

Én vagyok. :-)
süti beállítások módosítása