A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Narancsos meggyzselé

2007.06.24. 16:43   t3v, az okostojas

Amíg a nagyszüleimnek volt kertje, anyukám rengeteg gyümölcskocsonyát készített mindenféle idénygyümölcsből. Azt hiszem, a narancsos Alsa porból készült változat volt a kedvencünk - olyannyira, hogy egy második szett őzgerincet kellett vásárolnia, mert sosem jutott elég mindenkinek. Ez itt már megint/még mindig meggy, és ismét a hagyományos fűszerezés, de mit tegyek, ha ez nekem túlságosan is ízlik, és hát kár lett volna a felbontott portóiért :) Plusz lapzselatin-porzselatin ekvivalencia táblázat.

Hozzávalók:

  • 50 dkg meggy
  • 10 dkg cukor (kóstolni!)
  • 2 dl narancslé
  • 1 dl édes vörösbor
  • 2 ek rum (kifelejtettem)
  • késhegynyi őrölt szegfűszeg
  • csipet só
  • 1 tk őrölt fahéj (kevesebb)
  • 2 ek por- vagy 4 levél lapzselatin

A kimagozott meggyet 1 dl vörösborral leturmixolni. A zselatin kivételével az összes többi hozzávalót a tűzre tenni (egy edényben persze :), 5 percig forralni, ha nem porokat tettünk, a darabos dolgokat eltávolítani. A zselatinra 0,5 dl vizet önteni, melegíteni, a boros cucchoz önteni. Bele a meggypépet, kever, kihűt, formá(k)ba önt. Tálaláskor kiborít, tejszínhab, meggyszemek. Mondá Frank Júlia, aki jelen pillanatban kicsit túlteng a repertoáromban.

Fele ennyi készült, amivel 1 salátástálka és 2 muffinkosárka telt meg, tehát nem nagy mennyiség. Részben nosztalgiából, részben mivel szerintem a pép nem túl esztétikus látvány, nem turmixoltam. Így lassabban lehet vele haladni, mert meg kell várni, amíg az alsó réteg kicsit megdermed, különben úszkálnának a meggyszemek - lehet akár fehér zselével váltakozva csíkosra is.

Mamma hatására felcseréltem a narancslé-vörösbor arányt (eredetileg vörösboros meggyzselé névre hallgatott), tényleg jó együtt a kettő, a bor akár teljes egészében is narancslére cserélhető. Viszont problémás volt a porfűszerek használata: mind lesüllyedt a dermedőfélben lévő kocsonya aljára, és ott összegyűlve nagyon tömény ízt eredményezett. Megkockáztatom, hogy sima narancslében feloldott zselatinnal, mindenféle fűszer nélkül is kiváló lenne. Az üvegtálkából csak forró vizes ráhatással tudtam kivarázsolni a kocsonyát, a szilikonos kosárkákból viszont gond nélkül ki lehetett nyomogatni.

És a mai napra rendelt okosság :) Nem csak a szaga miatt nem rajongok az állati eredetű zselatinért, de amilyen ritkán használom, elmegy. (Vegák és életmódtudatosak pektinnel vagy agaragarral helyettesíthetik; a keményítő szintén jó megoldás, de abból átlátszatlan kocsonya - puding - lesz.) Ami másoknak is fontos lehet, az átváltási arány: 1 levél lapzselatin megfelel 4 g porzselatinnak, de mindig a folyadék mennyisége és az elérni kívánt szilárdság számít. A porzselatinom zacskóján az áll, hogy gyümölcskocsonyánál 1 dl folyadékhoz 2 csapott tk zselatint adagoljunk, a lapzselatinon (Dr. Oetker) pedig az olvasható, hogy fél liter folyadékhoz 6 levél (1 zacskó) kell. A Mindmegettén a Chefválaszban pedig Varga István egyszer azt írta, hogy (tejszín alapú) tortakrémnél a tejszínhab mennyisége számít, és 2 dl tejszínhabonként 1 dl oldott zselatint kell számolni (ahol 1 dl vízhez 10 g port teszünk).

Update: A Nagy Keményítős Kísérlet ribizli jóvoltából.

És mivel helyettesíthető a zselatin? (2008. június 1.)

10 komment

Címkék: meggy zselatin vörösbor

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr7894633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ana · http://hedonism.freeblog.hu/ 2007.06.24. 19:23:34

Teljesen elleptek az érzelmek. Baromi jó lenne, ha átszaladhatnék hozzád ilyenért. 3 egész napja gyümölcszselét kívánok rettenetest, de nem tudom rávenni magamat, hogy nekiálljak, pedig 10 perc meló lenne csak.
Másik erős érzelem a szilikonokért. Hol? Merre? Mennyiért? Mindig ilyet szerettem volna.

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.06.24. 20:33:31

Ezek szerint látszanak a linkek?

A kosárkákat Sőregiéktől szereztem be egy-két éve, a muffintepsi sok helyet foglalt volna, ez meg egy 7 cm átmérőjű, 15 centi magas kupac. Mivel akkor jöttek be, baromi drága volt (talán 2500-3000 Ft a 12 db!), és én telhetetlen 24-et akartam. Most nem tudom, mennyibe jön, de ott a link jobb oldalt, ha felhívod őket, simán postázzák, ill. azt hiszem, van Pesten valami lerakatuk.

Alkalmanként akciózzák a Rossmannban is, na, az piszok olcsó, de ki kell fogni, gyorsan el szokott fogyni.

Az enyém mind egyforma kék színű, spanyol termék:
www.lekue.es/
Ha jobbra fent angolra váltasz, aztán bal oldalt a narancssárga Kitchen feliratra klikkelsz, középen megjelenik a Products catalogue. Klikk, és legalul a classic muffin cup cake az enyém. Ezt mindig tartják, ez a normál méretű. De minden termék rendelhető, ami ebben a katalógusban van...

Ilyen nagyon színeseket nálunk még nem láttam, de talán Zitka vagy valaki említette, hogy a bécsi Kikában kapható, nagyjából ugyanilyen drágán.

Ana · http://hedonism.freeblog.hu/ 2007.06.24. 20:42:39

javult a helyzet a linkeknél

Köszönöm a sok-sok infót. Végére járok ennek.

ribizli 2007.06.24. 22:09:57

A kukoricakeményítő csak opálosít, ha minden igaz, szóval vegák/finnyásak használhatják zselatin helyett azt is. (Holnap kipróbálom, és referálok.)

t3v · http://okostojas.blog.hu/ 2007.06.24. 22:40:39

Hát, emlékeim szerint eléggé opálos azért, mondjuk látszik a meggy, ha az a kérdés. Szoktam ugye a meggypudingot gesztenyehabbal (recept itt a blogon), meg van egy fantás süti fantázianevű dolog, amihez Fantában (narancslében) kell megfőzni a pudingot. Ezek repedni is szoktak.

Mamma · http://dallacucina.freeblog.hu 2007.07.19. 15:02:41

Olvastam Gabojszánál a kommentedet, és ki is egészítem a sajátomat.
Egy kérdés: meyik méretű lapzselatinnal számoltál? Rövid vagy hosszú?

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.07.19. 15:07:57

Dr. Oetker, egy lap 7,5x12 cm :) 6 lap 500 ml folyadékhoz való. Egyébként nem én számoltam ki, hanem egyszer találtam valahol egy adatot, és azt ellenőriztem, azóta így használom. De jó, hogy mondod: le fogom mérni mérlegen is, nem csak teáskanállal. A tudományért mindent :)

Mamma · http://dallacucina.freeblog.hu 2007.07.19. 15:14:24

Köszi, akkor lelked rajta:-), mert át is vettem így és hozzád irányítottam a tanácstalanokat:-)

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.07.19. 15:16:25

Oh, talán nem omlok össze a felelősség súlya alatt :)

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.07.28. 23:54:04

Még mindig nem bontottam meg a porzselatint, de közben Moha is megadott egy átváltási arányt, ami még véletlenül sem egyezik az enyémmel:
"12 zselatinlap = 20 g zselatin
2 lap zselatin = 1 ekzselatinpor
6 lap zselatin fél liter folyadékhoz elegendő"
A jegyzőkönyv kedvéért: én a porzselatint teáskanállal mérem a fentiek alapján, nem mérlegen, de ha legközelebb zselatinos valamit készítek, lemérem, hogy egy teáskanál hány gramm.
süti beállítások módosítása