A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Penne gombás gorgonzolamártással

2007.08.06. 23:14   t3v, az okostojas

Még mielőtt egy az egyben édességbloggá válnék, egy gyors tésztakaja. Volt egy túlérett gorgonzolánk, amelyet nyers fogyasztásra alkalmatlannak minősítettem (nem mintha amúgy különösebben szeretném; keblemre, Cambozola!). Éppen kapóra jött Jenjen legfrissebb receptje. Ígérem, nem fogom újrapublikálni más néven a fusillis vagy spagettis változatot :)

1 éhes főre kell hozzá:

  • 20 dkg durum tészta (a csöves vagy redős jobb, azon megreked a mártás)
  • 1 ek olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg csiperkegomba
  • 1 tk szárított (vagy friss) kakukkfű
  • 10 dkg márványsajt vagy valamelyik rokona
  • kb. 1 dl tejszín
  • sok bors
  • késhegynyi szerecsendió
  • só (kóstolás után)

A tésztának vizet forralunk, a zacskóra vésett idő alapján roppanósra (nem teljesen puhára) főzzük. Közben a felforrósított olajba dobjuk a zúzott fokhagymát, aztán a gombát meg a kakukkfüvet is. A se nem növény, se nem állatot puhára főzzük, és zsírjára sütjük (ez a kettő nálam egybeesett, mert a gomba egy ideje már a fagyasztóban tengődött, és ahogy felengedett, rengeteg levet eresztett). Ekkor tejszín, penészes sajt, frissen őrölt bors, szerecsendió, egyet rottyan, és kész.

A szósz a leírásnak megfelelően viszonylag híg lett, ezért a tésztát az al dente állapot elérésének pillanatában leszűrtem, és a mártásba forgattam, amiben állt egy kicsit, közben a nagy részét a tészta felszívta, de a főkóstolnok szerint így lett jó. Igen, egyedül befalta az egészet.

Szólj hozzá!

Címkék: gomba sajt tejszín fokhagyma tészta

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr38133964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása