Még mielőtt egy az egyben édességbloggá válnék, egy gyors tésztakaja. Volt egy túlérett gorgonzolánk, amelyet nyers fogyasztásra alkalmatlannak minősítettem (nem mintha amúgy különösebben szeretném; keblemre, Cambozola!). Éppen kapóra jött Jenjen legfrissebb receptje. Ígérem, nem fogom újrapublikálni más néven a fusillis vagy spagettis változatot :)
1 éhes főre kell hozzá:
- 20 dkg durum tészta (a csöves vagy redős jobb, azon megreked a mártás)
- 1 ek olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 dkg csiperkegomba
- 1 tk szárított (vagy friss) kakukkfű
- 10 dkg márványsajt vagy valamelyik rokona
- kb. 1 dl tejszín
- sok bors
- késhegynyi szerecsendió
- só (kóstolás után)
A tésztának vizet forralunk, a zacskóra vésett idő alapján roppanósra (nem teljesen puhára) főzzük. Közben a felforrósított olajba dobjuk a zúzott fokhagymát, aztán a gombát meg a kakukkfüvet is. A se nem növény, se nem állatot puhára főzzük, és zsírjára sütjük (ez a kettő nálam egybeesett, mert a gomba egy ideje már a fagyasztóban tengődött, és ahogy felengedett, rengeteg levet eresztett). Ekkor tejszín, penészes sajt, frissen őrölt bors, szerecsendió, egyet rottyan, és kész.
A szósz a leírásnak megfelelően viszonylag híg lett, ezért a tésztát az al dente állapot elérésének pillanatában leszűrtem, és a mártásba forgattam, amiben állt egy kicsit, közben a nagy részét a tészta felszívta, de a főkóstolnok szerint így lett jó. Igen, egyedül befalta az egészet.
Diszkusszió