A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Tejszínes krémlikőr fagyi

2007.09.06. 18:54   t3v, az okostojas

A Bailey's és társai utálatával valószínűleg kisebbségben vagyok: el nem tudom képzelni ugyanis, hogy mit esznek (illetve isznak) rajta az emberek, pláne ennyi pénzért. Well, ez a fagyi nem abból készült, hanem még a lagzi után ránk tukmáltak egy üveg hasonszőrű Lidl márkaterméket a megmaradt készletekből. Egy kisebb adaggal elöntöztem ugyan egy somlói galuska utánzatra, de ilyen ütemben még évekig foglalta volna a helyet a hűtőben. A sört megisszuk :), ez a likőr viszont megért egy próbát. A címkéjén több E-számot tüntettek fel, mint a leveskockáén, de ez jelen esetben nem tartott vissza a kísérletezéstől. Mint kiderült, fagyigép nélkül is elkészíthető. Sajnos finom.

Hozzávalók:

  • 5,5 dl tejszínes krémlikőr
  • 12,5 dkg mascarpone
  • 1 egész tojás
  • 15 dkg cukor (ez hiba volt!)
  • csipet só

A kiindulási alap a madártej fagyi volt, mert épp ennyi mascarpone várt hasznosításra - a likőr helyettesítette a tejet és tejszínt. Először megpróbáltam a piából minél több alkoholt elpárologtatni, részben az íze, részben a fagyásgátló hatása miatt. A forralás végére hihetetlenül besűrűsödött, és iszapvulkánt megszégyenítő módon bugyborgott és fröcsögött szanaszét. Ekkor gyorsan beletoltam a mascarponét, feloldottam, aztán a forró lötyit a megszokott módon a cukorral és sóval kikevert tojáshoz adagoltam, besűrítettem, így lett belőle 6 dl pudingszerű fagyialap, ami egy éjszakán át a hűtőben pihent.

A plusz cukortól túl édes lett, legközelebb max. 5 dkg-t tennék bele, és tejjel is hígítanám. Viszont talán ennek köszönhető, hogy a fagyigépben gyakorlatilag nem fagyott meg, csak alaposan lehűlt, és a fagyasztóból kivéve azonnal kanalazható, sűrű, krémes állagú valami lett belőle - talán inkább jeges pudingnak nevezném. Az alkoholtól enyhén csíp, de nagyon eteti magát - szerencsére olyan tömény, hogy egyszerre csak kb. egy gombócnyit lehet enni belőle. Végeredményben arra jutottam, hogy a beforralt likőrt talán önmagában is lehet fagyisítani: csak be kell hajítani a fagyasztóba pár órára.

Vajon hogyan hasznosíthatnék egy üveg Martini rossót? :)

Szólj hozzá!

Címkék: mascarpone

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr59155503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása