A Bailey's és társai utálatával valószínűleg kisebbségben vagyok: el nem tudom képzelni ugyanis, hogy mit esznek (illetve isznak) rajta az emberek, pláne ennyi pénzért. Well, ez a fagyi nem abból készült, hanem még a lagzi után ránk tukmáltak egy üveg hasonszőrű Lidl márkaterméket a megmaradt készletekből. Egy kisebb adaggal elöntöztem ugyan egy somlói galuska utánzatra, de ilyen ütemben még évekig foglalta volna a helyet a hűtőben. A sört megisszuk :), ez a likőr viszont megért egy próbát. A címkéjén több E-számot tüntettek fel, mint a leveskockáén, de ez jelen esetben nem tartott vissza a kísérletezéstől. Mint kiderült, fagyigép nélkül is elkészíthető. Sajnos finom.
Hozzávalók:
- 5,5 dl tejszínes krémlikőr
- 12,5 dkg mascarpone
- 1 egész tojás
- 15 dkg cukor (ez hiba volt!)
- csipet só
A kiindulási alap a madártej fagyi volt, mert épp ennyi mascarpone várt hasznosításra - a likőr helyettesítette a tejet és tejszínt. Először megpróbáltam a piából minél több alkoholt elpárologtatni, részben az íze, részben a fagyásgátló hatása miatt. A forralás végére hihetetlenül besűrűsödött, és iszapvulkánt megszégyenítő módon bugyborgott és fröcsögött szanaszét. Ekkor gyorsan beletoltam a mascarponét, feloldottam, aztán a forró lötyit a megszokott módon a cukorral és sóval kikevert tojáshoz adagoltam, besűrítettem, így lett belőle 6 dl pudingszerű fagyialap, ami egy éjszakán át a hűtőben pihent.
A plusz cukortól túl édes lett, legközelebb max. 5 dkg-t tennék bele, és tejjel is hígítanám. Viszont talán ennek köszönhető, hogy a fagyigépben gyakorlatilag nem fagyott meg, csak alaposan lehűlt, és a fagyasztóból kivéve azonnal kanalazható, sűrű, krémes állagú valami lett belőle - talán inkább jeges pudingnak nevezném. Az alkoholtól enyhén csíp, de nagyon eteti magát - szerencsére olyan tömény, hogy egyszerre csak kb. egy gombócnyit lehet enni belőle. Végeredményben arra jutottam, hogy a beforralt likőrt talán önmagában is lehet fagyisítani: csak be kell hajítani a fagyasztóba pár órára.
Vajon hogyan hasznosíthatnék egy üveg Martini rossót? :)
Diszkusszió