A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Kávékrémes csokikosárkák

2007.12.10. 20:03   t3v, az okostojas

A pralinésor folytatása következik, teljes egészében ehető kosárkák formájában. E falatkák elkészítését eredeti változatban kizárólag birkatürelmű házitündéreknek ajánlom, de legalábbis néhány csendes meditációval eltöltött óra után szabad csak nekiállni, amikor úgy érezzük, történhet bármi, semmi nem fog kihozni a sodrunkból. A többieknek a könnyített (étcsokis) verziót javaslom, bár a fehér ízben jobban illik a töltelékhez és a látványhoz egyaránt. (GBT 3. update: ha a csokiból egyszerre csak annyit olvasztunk meg a mikróban, amennyit rögtön fel is használunk, nincs ilyen gond - szóval a fehér csokit több lépcsőben kell felhasználni.)

Kell hozzá:

  • kb. 24 mini mignonpapír (az enyémek mérete: 2 cm átmérő, 1,5 cm magasság)
  • a kosárkák kikenéséhez kb. 10 dkg fehér csoki
  • 4 ek tejszín
  • 6 dkg fehér csoki
  • 2 tk kávélikőr
  • 2 tk instant kávé
  • 1 tk víz
  • a díszítéshez mandula, paradió, egyéb olajos magvak, fehér csoki

A tábla fehér csokit felolvasztani - csakis gőz felett, és ott is kell hagyni, miközben dolgozunk. A kosárkákat kétszer kikenjük. Lilahangyának a fecskendő jött be, nekem az ecset (egy kis műanyagnyelű Fackelmann): egyet jobbra, egyet balra kenni alulról felfelé, a mignonpapírokat fejjel lefelé tálcára sorakoztatni, be a hűtőbe, két perc múlva kivenni, másodszor is átkenni. Ha még van be nem takart folt vagy vékonyabb rész, harmadszor is rá lehet menni.

Gyorsan kell dolgozni, különben úgy jártok, mint én: a csoki elkezdett kiszáradni, majd visszadermedt, és soha többet nem tudtam felolvasztani. Étcsokikosárkákat már készítettem, az gyerekjáték, de ez alkalommal mérhetetlenül sok csúnya szó hagyta el a számat, mire némi vajjal és plusz csokival valahogy összeszenvedtem egy sűrűn folyós, de kenhetetlen, vagyis a célra alkalmatlan masszát (végül újrahasznosításra került), így a kosárkák egy része cirmos lett, mert a belső réteget étcsokival vittem fel.

A töltelékhez a tejszínt felforralni, lehúzni, bele a csokit, ha puha, fényesre keverni, bele a kávéport, vizet, likőrt. A kosárkákba kanalazni, díszíteni, kidermeszteni (ha olvasztott csokival akarunk rájuk mintát rajzolni, az első a dermesztés). Moes csomagjában az egyik ilyen kosárkára egy vigyori pofi került (ott több fehér csoki ment a töltelékbe, nehogy szétnyomódjon az úton), de volt, amit berácsoztam, vagy fél szem hántolt mandulát nyomtam a tetejére.

Én a papírt első körben már a kosárkák elkészítése után lehúztam, mert nem voltam biztos benne, hogy később le fog jönni - de le fog (a fóliakosárka biztos), és sokkal jobb, ha a töltés és teljes kidermedés után hántjuk le őket, különben a roppanékony csokiréteg miatt a megtöltendő kosárkák számát tekintve kb. 50%-os selejtarányra számíthatunk. A könyv szerint hűtve egy hétig tartható el, de nem fog megromlani, ha véletlenül marad.

U.I. Kimaradt, hogy további tippek a trüffeliskolában (© Mamma :)

Szólj hozzá!

Címkék: kávé csoki tejszín

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr38259488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása