A pralinésor folytatása következik, teljes egészében ehető kosárkák formájában. E falatkák elkészítését eredeti változatban kizárólag birkatürelmű házitündéreknek ajánlom, de legalábbis néhány csendes meditációval eltöltött óra után szabad csak nekiállni, amikor úgy érezzük, történhet bármi, semmi nem fog kihozni a sodrunkból. A többieknek a könnyített (étcsokis) verziót javaslom, bár a fehér ízben jobban illik a töltelékhez és a látványhoz egyaránt. (GBT 3. update: ha a csokiból egyszerre csak annyit olvasztunk meg a mikróban, amennyit rögtön fel is használunk, nincs ilyen gond - szóval a fehér csokit több lépcsőben kell felhasználni.)
Kell hozzá:
- kb. 24 mini mignonpapír (az enyémek mérete: 2 cm átmérő, 1,5 cm magasság)
- a kosárkák kikenéséhez kb. 10 dkg fehér csoki
- 4 ek tejszín
- 6 dkg fehér csoki
- 2 tk kávélikőr
- 2 tk instant kávé
- 1 tk víz
- a díszítéshez mandula, paradió, egyéb olajos magvak, fehér csoki
A tábla fehér csokit felolvasztani - csakis gőz felett, és ott is kell hagyni, miközben dolgozunk. A kosárkákat kétszer kikenjük. Lilahangyának a fecskendő jött be, nekem az ecset (egy kis műanyagnyelű Fackelmann): egyet jobbra, egyet balra kenni alulról felfelé, a mignonpapírokat fejjel lefelé tálcára sorakoztatni, be a hűtőbe, két perc múlva kivenni, másodszor is átkenni. Ha még van be nem takart folt vagy vékonyabb rész, harmadszor is rá lehet menni.
Gyorsan kell dolgozni, különben úgy jártok, mint én: a csoki elkezdett kiszáradni, majd visszadermedt, és soha többet nem tudtam felolvasztani. Étcsokikosárkákat már készítettem, az gyerekjáték, de ez alkalommal mérhetetlenül sok csúnya szó hagyta el a számat, mire némi vajjal és plusz csokival valahogy összeszenvedtem egy sűrűn folyós, de kenhetetlen, vagyis a célra alkalmatlan masszát (végül újrahasznosításra került), így a kosárkák egy része cirmos lett, mert a belső réteget étcsokival vittem fel.
A töltelékhez a tejszínt felforralni, lehúzni, bele a csokit, ha puha, fényesre keverni, bele a kávéport, vizet, likőrt. A kosárkákba kanalazni, díszíteni, kidermeszteni (ha olvasztott csokival akarunk rájuk mintát rajzolni, az első a dermesztés). Moes csomagjában az egyik ilyen kosárkára egy vigyori pofi került (ott több fehér csoki ment a töltelékbe, nehogy szétnyomódjon az úton), de volt, amit berácsoztam, vagy fél szem hántolt mandulát nyomtam a tetejére.
Én a papírt első körben már a kosárkák elkészítése után lehúztam, mert nem voltam biztos benne, hogy később le fog jönni - de le fog (a fóliakosárka biztos), és sokkal jobb, ha a töltés és teljes kidermedés után hántjuk le őket, különben a roppanékony csokiréteg miatt a megtöltendő kosárkák számát tekintve kb. 50%-os selejtarányra számíthatunk. A könyv szerint hűtve egy hétig tartható el, de nem fog megromlani, ha véletlenül marad.
U.I. Kimaradt, hogy további tippek a trüffeliskolában (© Mamma :)
Diszkusszió