A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Grillázs

2008.02.27. 23:35   t3v, az okostojas

Az édes íz iránti erős vágyat evolúciós okokra szokás visszavezetni, ti. az édes az ősembernél valószínűleg egyet jelentett a több/könnyebben hasznosítható energiával. Manapság viszont ez már nem a környezethez való alkalmazkodást szolgálja, és macskává kellene válni, ha ilyen irányú addikciónktól meg szeretnénk szabadulni, a macskák ugyanis jó eséllyel nem érzékelik az édes ízt.

Nekem mindegy, hogyan ideologizáljuk meg :), de a szimpla cukornál sokkal jobb a pörkölt cukor, pláne olajos magvakkal vegyítve. Amióta megy nekem ez a karamell dolog, rákaptunk az ilyesmire. Marha bonyolult: a cukrot viszonylag nagy lángon megpörköljük, úgy félidőben rádobjuk a tetszőleges, durvára darabolt olajos magvakat, és teljesen sötétre karamellizáljuk (én nem várom meg, amíg az összes cukorból karamell lesz, mert úgy valahogy nagyobb arányban kristályosodott ki újra a magvak beleszórásakor). A végén vajazott/olajozott alufóliára/tányérra/tepsire öntjük, nem is nagyon kell simogatni, elterül magától. Szerintem egy rész mag, két rész cukor aránnyal jó, lehet kevéske vízzel kezdeni a karamellizálást. A fazékba ragadt karamellre tejet kell önteni, így lesz nekünk fincsi karamellás tejünk, és nem kell súrolni az edényt. Az előállítás folyamata képekkel illusztrálva.

Az én képemen részben kandírozott, részben karamellel bevont mandula látható (amikor fotóztam, még tetszettek a tányéron uralkodó fény-árnyék viszonyok). (Barna) cukor helyett lehet mézből is (állítólag lágyabb és alkalmasabb tölteléknek), akár ízesítve is (pl. narancshéjjal). Szamos Miklós cukrászmester (a következő oldalon is) tortákhoz kockacukorból készült grillázst ír, 10 rész cukorhoz 8 rész olajos mag őrleménnyel.

Ínycsiklandó fotók mindenféle olajos magvakról. Világrekorder grillázsdombormű. Akinek bejön a galambocskás dizájn, az esküvőjére is készíttethet grillázstortát.

No, és persze nem is feltétlenül a grillázs a lényeg, hanem hogy mit lehet belőle készíteni, ha marad. Két másodpercnyi turmixolás után mehet például a mandulagrillázsos trüffelbe vagy a tortába, amit mindjárt részletezek. Egyéb karamelles dolgok (Mamma folyamatosan bővülő gyűjteménye). És szenült, karamelles féldiók ellenfényben (kisebb darabokra hasogatva egyenletesebben eloszlanak).

2008.05.04. Közben lett egy szebb fotóm is, de a posztot utólag nem írom át, csak elrejtettem a csúnyákat :)

3 komment

Címkék: dió mandula mogyoró

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr89343269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bali Jánosné · http://www.grillazstorta.hu 2008.11.10. 10:33:30

Nagyon jól néz ki, ilyet nem szoktam készíteni, de kipróbálom. Gesztusosan néz ki.

florentine 2008.11.14. 14:03:04

Hú, ez jó karamellás! A hét elején 1:1 arányban csináltam mogyoróval, így nem tömbösödik, hanem gurulnak a mogyorók és nagyon könnyen lehet aprítani az Ízbolygó által közzétett mogyorós kekszbe. 12 dkg mogyoróból kb. 25 nagyon mogyorós kekszet sütöttem, és lesz diós próba is, mert finom.

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.11.15. 19:37:40

Hűha, maga a grillázsmesternő tette tiszteletét nálam :) Öcsém lakodalmára készült grillázstorta, valóban teljesen más jellegű, mint ez a karamelles dió. Én még a manduladarabos grillázst szeretem nagyon, de héjatlanul (főzve, aztán pörkölve).
süti beállítások módosítása