Az édes íz iránti erős vágyat evolúciós okokra szokás visszavezetni, ti. az édes az ősembernél valószínűleg egyet jelentett a több/könnyebben hasznosítható energiával. Manapság viszont ez már nem a környezethez való alkalmazkodást szolgálja, és macskává kellene válni, ha ilyen irányú addikciónktól meg szeretnénk szabadulni, a macskák ugyanis jó eséllyel nem érzékelik az édes ízt.
Nekem mindegy, hogyan ideologizáljuk meg :), de a szimpla cukornál sokkal jobb a pörkölt cukor, pláne olajos magvakkal vegyítve. Amióta megy nekem ez a karamell dolog, rákaptunk az ilyesmire. Marha bonyolult: a cukrot viszonylag nagy lángon megpörköljük, úgy félidőben rádobjuk a tetszőleges, durvára darabolt olajos magvakat, és teljesen sötétre karamellizáljuk (én nem várom meg, amíg az összes cukorból karamell lesz, mert úgy valahogy nagyobb arányban kristályosodott ki újra a magvak beleszórásakor). A végén vajazott/olajozott alufóliára/tányérra/tepsire öntjük, nem is nagyon kell simogatni, elterül magától. Szerintem egy rész mag, két rész cukor aránnyal jó, lehet kevéske vízzel kezdeni a karamellizálást. A fazékba ragadt karamellre tejet kell önteni, így lesz nekünk fincsi karamellás tejünk, és nem kell súrolni az edényt. Az előállítás folyamata képekkel illusztrálva.
Az én képemen részben kandírozott, részben karamellel bevont mandula látható (amikor fotóztam, még tetszettek a tányéron uralkodó fény-árnyék viszonyok). (Barna) cukor helyett lehet mézből is (állítólag lágyabb és alkalmasabb tölteléknek), akár ízesítve is (pl. narancshéjjal). Szamos Miklós cukrászmester (a következő oldalon is) tortákhoz kockacukorból készült grillázst ír, 10 rész cukorhoz 8 rész olajos mag őrleménnyel.
Ínycsiklandó fotók mindenféle olajos magvakról. Világrekorder grillázsdombormű. Akinek bejön a galambocskás dizájn, az esküvőjére is készíttethet grillázstortát.
No, és persze nem is feltétlenül a grillázs a lényeg, hanem hogy mit lehet belőle készíteni, ha marad. Két másodpercnyi turmixolás után mehet például a mandulagrillázsos trüffelbe vagy a tortába, amit mindjárt részletezek. Egyéb karamelles dolgok (Mamma folyamatosan bővülő gyűjteménye). És szenült, karamelles féldiók ellenfényben (kisebb darabokra hasogatva egyenletesebben eloszlanak).
2008.05.04. Közben lett egy szebb fotóm is, de a posztot utólag nem írom át, csak elrejtettem a csúnyákat :)
Diszkusszió