A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Restancia 2008: GBT, PIF, kördés, blogmém

2009.12.27. 20:11   t3v, az okostojas

Kapuzárási pánikként tört rám a felismerés, hogy az idei naptárnak mindjárt vége, és a tengernyi posztkezdemény között még mindig ott lapít a tavalyi angyalkás gasztrotalálkozó beszámolója is.

Akkor tehát röviden. Mivel 2008-ban egész évben jól viselkedtem, My Secret Santa Substitute a jobb oldalon látható finomságokat hozta nekem (a bögre csak illusztráció). A pakk viszontagságos úton jutott el hozzám, és a célba érkezéséig egy része, konkrétan a full extrás parmezán 95%-ban amortizálódott, ezt körbefaragással igyekeztünk többé-kevésbé sikeresen orvosolni.

A másik egység viszont maradéktalanul felidézte a régi szép, esős hollandiai időket. Aki nem ismerné, ez egy vajas-karamellszirupos ostyaszendvics. Fogyasztási javaslat: forró csokin átgőzölve meglangyosítani, így felpuhul, a tölteléke megolvad és ragacsossá válik, nyam-nyam. A magyar változat (kicsi, vajmentes, de a mienk!) Ziegler termék, a HerbaHázban és az Ázsia boltban biztosan kapni szirupos ostya néven, de ahogy a hollandusok írják, az eredetihez semmi nem fogható.

Ahogy a holland mogyoróvajnak sem ér a nyomába a többi - persze csak a férjem szerint, nálam ugyanis a pb&j egyenesen Marmite kategória. A mogyoróvaj egyébként a zsírpárnák gyarapításán kívül tényleg nem sok mindenre jó: nálunk Maci indonéz mogyorószósza csípős csirkéhez és az ultimate mogyoróvajas keksz szerepel rendszeresen az étlapon, de azokhoz - szigorú tiltás okán - nem ezt a de luxe változatot használom.

PIF

Szintén tavaly ilyentájt jutottam hozzá a Pay It Forward batyumhoz (bal oldalt) phzs jóvoltából. A hajlott korú és korának megfelelő emlékezőtehetséggel bíró szomszéd néni ugyan átmenetileg túszul ejtette a képet, de aztán a keresztszemes gasztroszamóca elnyerte méltó helyét, és feldobja az amúgy eléggé steril munkakörnyezetemet. Még egyszer minden tiszteletem a babramunkáé, nekem ehhez sosem lett volna türelmem.

Kördések

Ajánlott és felejtős szakácskönyvek Dokitól via Gabojsza: Egyszámjegyű receptfüzettel és szakácskönyvvel rendelkező asszonykaként nem hiszem, hogy ezzel kapcsolatban olyan tudás birtokában lennék, ami másoknak is hasznára válhat, pláne, hogy az összesített kiadványlistán szereplő könyvek nagy része a szememben amolyan úri huncutságnak tűnik a mindennapokhoz (bár tény, a gyűjtők nem azért gyűjtenek). Annyit azért mondhatok, hogy az Ízvarázs szép, de nem jó, részemről pedig Stahl és Váncsa mellett Frank Júlia régi-új hozzávalókat és ötleteket felvonultató, gyakorlatilag képmentes Éléstár CD-je biztos befutó, nem utolsósorban a felhasználóbarát kulcsszavas kereső miatt.

A másik kördést véletlenül vettem észre, hiába a feed, ha itt nem várt rám üzenet. Limara érdeklődik öt jó dologról (még mindig 2008-ban járunk). Hát legyen: a férjem, felmondtam (tulajdonképpen ő is), lett állásom (neki is), a mostani állásom jó (nagyon jó), és még mindig megvan. Bővebben, majd ha egoblogot indítok :)

Wikipedia names your band

A végére egy kép: az én egyetlen CD-m március végéről - végül is a mémek terjedése nem határidős. Fotó: Jumpin' jack flash, le cerisier en fleurs et le vol Air France AF5169; Wikipedia címszó: Boyle, County Roscommon; idézet: Small opportunities are often the beginning of great enterprises. Egy klikkért nagyban is megtekinthető.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr471626831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása