A kiírás olvastán először olyan, mára már közhelyszerűvé vált ízpárok jutottak eszembe, mint csili és csoki, gyömbér és csoki, narancs és csoki, levendula és csoki, menta és csoki (brr!) - mert azt rögtön tudtam, hogy csakis édesség jöhet szóba :) Végül tétékás énem kerekedett felül, és azt mondta, vegyünk az öt alapízből mondjuk kettőt. Mivel a keserű az étcsoki miatt adott volt, a kutatómunkát a Sugar High Friday étcsokis fordulójának összegzésénél kezdtem, ahol is megpillantottam ezt a lenyűgöző tea- és csokihab csodát.
Ekkor már tudtam, hogy a csokihabhoz valamilyen savanyú citrust fogok pászintani. A rostán végül Beatbull citromos habkrémje mellett Kaldeneker György zöldcitrom mousse-a akadt fent. A képek alapján a zöld szín mellett döntöttem. Persze kiderült, hogy a szakács bácsi tutira ételfestéket használt, mert ez olyan sárga lett, mint annak a rendje.
Mivel ez zselatinos-tejszínes recept, a kompozíció csokis felének is hasonló jellegűt kerestem. A kiindulópontra végül Tartelette blogjában bukkantam rá. A kész krémköltemény természetesen édes is, és persze só is van benne - már csak az umami hiányzik a totális komplementaritáshoz :)
Ez utóbbi jegyében mindezt jin-jang dizájnnal koronáztam meg (igen, a jénai teljes mélységében jin és jang). Sőt, megpróbáltam hozzá ehető tálalóformát előállítani, de csúfos kudarcot vallottam (fényképes bizonyíték, csak erős idegzetűeknek!). És mivel elfogyott a zselatinom, a lime-os fele kicsit elmászott (a foltok a fotón citromhéjdarabkák).
Ennyi rizsa után jöjjenek a meglepően egyszerű receptek.
Zöldcitrom mousse
- 3 tojás
- csipet só
- 15 dkg cukor (kicsit kevesebb is elég)
- 1 ek zselatinpor vagy 3 zselatinlap
- 2 lime (a pici fajta)
- 4 dl tejszín
Az egész tojásokat a cukorral gőz felett felhabosítjuk, és sűrűre főzzük. Belekeverjük a beáztatott zselatint, és a két zöldcitrom levét és lereszelt héját (a szuper citromkapirgálóm ismét jó szolgálatot tett). Ha valamennyire lehűlt, óvatosan belekeverjük a habbá vert tejszínt, végül a krémet formákba öntjük, behűtjük.
Csokis habkrém
- 2 tk zselatinpor
- 20 dkg jóféle étcsoki (Plus Xocriolata 72%)
- csipet só
- 4 dl tejszín
A zselatint áztassuk be néhány evőkanál vízbe, a csokit kevés tejszínnel olvasszuk fel, még melegen keverjük bele a zselatint, és a maradék, habbá vert tejszínt. Kiadagolni, behűteni.
Tanulság:
- Ez így brutális adag. Könnyű, habos, finom, eteti magát, meg minden, de a tálból kimaradt adag elfogyasztása után órákig csak nyögtünk.
- A tejszín nagyon letompítja az ízeket. A lime-hoz kellett, de a csokinak egyáltalán nem tett jót (összehasonlítási alapom a Chili&vanília-féle tökéletesség).
- A tetszetős lyukacsosság biztos a tojásfehérjétől van. A tejszínes változat is habos, de valamivel tömörebb.
- A krémből néhány szilikonos muffinkosárkába is rétegeztem, illetve ismét megkíséreltem reprodukálni Nemisbéka kétszínű puzliját, de egyiket sem lehetett károsodás nélkül kiborítani.
További mousse receptek:
- Csoki (Chili&vanília)
- Csoki (Fakanál)
- Csoki (JamJarLady)
- Csoki (Ildinkó)
- Csokihabbal töltött torta (Zsuzska / Táplálék)
- Levendulás csokoládé mousse (Varga Gábor)
- Gyömbéres csokihab csokis süti alapon (La Tartine Gourmande, angolul)
- Fehér csoki mousse áfonyával (Tartelette, angolul)
- Earl Grey tea és tejcsoki mousse (Yell.com, angolul)
- Kapucsínó-mousse meggyszósszal (Kaldeneker György)
- Sokféle diabetikus habok és krémek és parfék (Novo Nordisk szakácskönyv cukorbetegeknek)
- Citrom-mousse narancssziruppal (Beatbull / Kísérleti konyha)
- Citromhabos torta (Quellia @ All things edible, angolul)
- Aki eddig legörgetett, annak jutalma 54 újabb mousse (egy nemzetközi gasztroblog-esemény fordulójának összegzése, angolul). Ezt szerencsére csak a főzőcskézés után találtam meg, különben megevett volna a sárga irigység.
Diszkusszió