A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Jin-jang mousse (VKF! #6)

2007.06.30. 13:56   t3v, az okostojas

A kiírás olvastán először olyan, mára már közhelyszerűvé vált ízpárok jutottak eszembe, mint csili és csoki, gyömbér és csoki, narancs és csoki, levendula és csoki, menta és csoki (brr!) - mert azt rögtön tudtam, hogy csakis édesség jöhet szóba :) Végül tétékás énem kerekedett felül, és azt mondta, vegyünk az öt alapízből mondjuk kettőt. Mivel a keserű az étcsoki miatt adott volt, a kutatómunkát a Sugar High Friday étcsokis fordulójának összegzésénél kezdtem, ahol is megpillantottam ezt a lenyűgöző tea- és csokihab csodát.

Ekkor már tudtam, hogy a csokihabhoz valamilyen savanyú citrust fogok pászintani. A rostán végül Beatbull citromos habkrémje mellett Kaldeneker György zöldcitrom mousse-a akadt fent. A képek alapján a zöld szín mellett döntöttem. Persze kiderült, hogy a szakács bácsi tutira ételfestéket használt, mert ez olyan sárga lett, mint annak a rendje.

Mivel ez zselatinos-tejszínes recept, a kompozíció csokis felének is hasonló jellegűt kerestem. A kiindulópontra végül Tartelette blogjában bukkantam rá. A kész krémköltemény természetesen édes is, és persze is van benne - már csak az umami hiányzik a totális komplementaritáshoz :)

Ez utóbbi jegyében mindezt jin-jang dizájnnal koronáztam meg (igen, a jénai teljes mélységében jin és jang). Sőt, megpróbáltam hozzá ehető tálalóformát előállítani, de csúfos kudarcot vallottam (fényképes bizonyíték, csak erős idegzetűeknek!). És mivel elfogyott a zselatinom, a lime-os fele kicsit elmászott (a foltok a fotón citromhéjdarabkák).

Ennyi rizsa után jöjjenek a meglepően egyszerű receptek.

Zöldcitrom mousse

  • 3 tojás
  • csipet só
  • 15 dkg cukor (kicsit kevesebb is elég)
  • 1 ek zselatinpor vagy 3 zselatinlap
  • 2 lime (a pici fajta)
  • 4 dl tejszín

Az egész tojásokat a cukorral gőz felett felhabosítjuk, és sűrűre főzzük. Belekeverjük a beáztatott zselatint, és a két zöldcitrom levét és lereszelt héját (a szuper citromkapirgálóm ismét jó szolgálatot tett). Ha valamennyire lehűlt, óvatosan belekeverjük a habbá vert tejszínt, végül a krémet formákba öntjük, behűtjük.

Csokis habkrém

  • 2 tk zselatinpor
  • 20 dkg jóféle étcsoki (Plus Xocriolata 72%)
  • csipet só
  • 4 dl tejszín

A zselatint áztassuk be néhány evőkanál vízbe, a csokit kevés tejszínnel olvasszuk fel, még melegen keverjük bele a zselatint, és a maradék, habbá vert tejszínt. Kiadagolni, behűteni.

Tanulság:

  • Ez így brutális adag. Könnyű, habos, finom, eteti magát, meg minden, de a tálból kimaradt adag elfogyasztása után órákig csak nyögtünk.
  • A tejszín nagyon letompítja az ízeket. A lime-hoz kellett, de a csokinak egyáltalán nem tett jót (összehasonlítási alapom a Chili&vanília-féle tökéletesség).
  • A tetszetős lyukacsosság biztos a tojásfehérjétől van. A tejszínes változat is habos, de valamivel tömörebb.
  • A krémből néhány szilikonos muffinkosárkába is rétegeztem, illetve ismét megkíséreltem reprodukálni Nemisbéka kétszínű puzliját, de egyiket sem lehetett károsodás nélkül kiborítani.

További mousse receptek:

11 komment

Címkék: csoki tejszín citrom/lime

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr20108427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ana · http://hedonism.freeblog.hu/ 2007.06.30. 15:31:53

Leborulok nagyságod előtt. Bravó, bravó, bravó.

marmalade · http://marmalade.blog.nlcafe.hu 2007.07.01. 13:37:16

Haj, de egyre járt az agyunk!
De ez a megoldás csodálatos!

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.07.01. 15:08:58

Hát van, aki az étcsokit nem szereti? :)

cserke · http://cseresznyekert.blog.hu 2007.07.01. 18:11:46

Tudod, ki hiszi el, hogy alja is olyan??!! :)))
Csak a kölcsönkenyér jegyében :))
Hogy csináltad, valami műanyag lapot hajlítottál bele??
Kész vagyok..., állati jól néz ki.

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.07.01. 18:23:43

:-D Egy kartonnal, amit felülről szigszalaggal leszorítottam. Szerencsére hamar megkötött, a koncepció kidolgozása tovább tartott a megvalósításnál :)

cserke · http://cseresznyekert.blog.hu 2007.07.01. 19:46:56

Hiába, aki tudományos, az tudományos!! :))
Nekem biztos átszomszédoltak volna egymáshoz.

zsuzska 2007.07.01. 23:21:37

elveszett az előbb:(
Szóval az imént azt írtam:
hogy szép, okos, ötletes és elegáns (mivel nem ismerlek, ezért ezek természetesen a desszertre vonatkoznak:)
meg lobbiztam is egy kicsit a tejszín-csokoládé párosításért, mert lehet, hogy a fenti arány sok, de azért valamennyit nem lehetne meghagyni? naaa, légyszilégyszi!

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.07.02. 00:32:44

Küld fény post - csak ne felejtsd el kinyitni az ablakot :) A csokis fele tortakrémnek pl. kiváló lenne, végül is nem más, mint egy kis dermesztővel dúsított párizsi krém vagy trüffelkrém vagy miafene.

Beatbull · http://kiserletikonyha.blogspot.com/ 2007.07.02. 09:00:47

Uhh, majd egy liter tejszín... gondolom utána kellett 1-2 szétcsapató ;) Nagyon mutatós lett - s gondolom isteni finom is a hozzávalókat olvasva!
ui: www.vox.de/39249_41411.php?rez_id=2632&sendung=

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.07.02. 13:14:44

Egy részét muszáj volt a szomszédnak adni, nem bírtunk vele :) Azt sejtettem, hogy ami a dizájnt illeti, nem én találtam fel a spanyolviaszt :) Ez a málnás sem kutya azért.

Chiliesvanilia 2007.07.06. 20:30:55

Ó, Ó, micsoda csodálatos design!!
süti beállítások módosítása