Ha annak alapján tartanám számon az életkoromat, ahány születésnapi tortát eddig sütöttem magamnak, lazán letagadhatnám az éveim számának legalább felét :) Ez a recept annak idején elsőre telitalálatnak bizonyult a kis könyvecskémből, és minimális módosításokkal ma is a desszertrepertoárom szerves részét képezi. Az eredmény cukrászdai külcsín és annál sokkal finomabb belbecs, pedig csak egy egyszerű Wiener-féle kakaós piskóta meggypudinggal és tejszínhabbal. Mivel a legutóbbi születésnapomra megkaptam az egyetlen konyhai kütyüvágyamat, egy állítható rozsdamentes tortagyűrűt (a nagyobb konyhán kívül, persze), magától értetődő volt, hogy ezzel próbáljam ki. Az eddigi kartonos-alufóliás szerencsétlenkedéssel sosem sikerült ilyen tökéletesen szabályos hengert létrehoznom, úgyhogy most örül az én kicsiny lelkem, és mostantól végre süthetek kisebbecske kerekecske tortácskákat is.
Hozzávalók a tésztához:
-
8 tojás
-
20 dkg sötét nádcukor
-
3,5 dkg vaj
-
15 dkg liszt
-
5 dkg keményítő
-
2,5 dkg holland kakaó
A töltelékhez:
-
1 üveg rumos meggybefőtt
-
ízlés szerint csipet fahéj
-
3 dkg keményítő vagy vaníliás/tejszínes pudingpor
-
cseresznyepálinka vagy rum (sok :)
-
4 dl tejszín
-
1 ek porcukor
-
2 tk vaníliakivonat
A díszítéshez:
-
min. 2 dl tejszín
-
porcukor, vaníliakivonat
-
étcsoki és egyéb díszítőelemek
A tojások fehérjét egy nagy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgájákat nyolc evőkanál meleg vízzel és a cukorral legalább 10 percig robotoljuk. Ez fontos - akkor jó, ha az egész jól feljön és világos tejeskávé színű. Ekkor belekeverjük az olvasztott vajat, mire összébb esik, de nem baj. Jön óvatosan a fehérjehab, aztán a liszt, keményítő, kakaó. Méretre szabott zsírpapírt fektetünk egy 24 cm-es tortaforma aljába (ezt a szilikonos formámmal is meglépem), beleöntjük a masszát. Előmelegített sütőben nekem 180 fok plusz légkeverésen 35 perc alatt sül meg, amiből az utolsó 10 percben résnyire nyitom a sütő ajtaját, hogy kimenjen az esetleges gőz. (Lehet végig kitámasztott sütőajtónál sütni.) Ha nagyon alaposan sikerült kirobotolni a sárgájás cukrot, egyenletesen fog feljönni, és még véletlenül sem esik össze.
Amíg kihűl a torta, kivasaljuk az oldalbordánk összes ingjét. Aztán mérőkancsóba vagy mérlegre tett lábosba öntjük a befőttről a levet (nekem 3,65 dl lett). A mennyiségétől függően vesszük a keményítőt: fél liter folyadékhoz 4 dkg kell, én az említett mennyiséghez 3 dkg-t tettem. A keményítőt kevés hideg befőttlében feloldjuk, a többi levet némi fahéjjal felforraljuk, a végén beleküldjük a meggyszemeket (az esetlegesen díszítésre félretett egységek kivételével), és a keményítővel egyet rottyantunk rajta, amíg pudingszerű nem lesz. Kihűtjük, de jól (azért ne kössön betonkeményre).
A tortát egy hosszú cérnaszállal vagy damillal háromba vágjuk, hogy tükörsima vágásfelületet kapjunk (a kezünket letámasztjuk, és egy késsel körben egyforma magasságban bemetsszük, aztán ebbe a vájatba illesztjük a cérnát, és a két végét összehúzzuk). Hja kérem, a kis konyhában csak a cérnaspulni fér el, tortaszeletelő alkalmatosság nem. Az alsó lapot a tálalótányérra tesszük, és tortagyűrűbe fogjuk, vagy kartonból és alufóliából eszkábálunk célszerszámot. Alaposan meglocsoljuk cseresznyepálinkával vagy rummal (kb. 3-4 ek). Erre kerül a hideg, de még meg nem dermedt meggypuding fele.
2009.04.19. Az első tortapróba a mostani sütőmben A Nagy Cérnahadművelet után, tükörsimán, néhány lisztcsomócskával:
Felverünk 4 dl, némi porcukorral és vaníliakivonattal ízesített tejszínt, és a felét a meggypudingra simítjuk. A következő lap alsó felét bealkoholizáljuk, beemeljük a karikába, kicsit rányomkodjuk a tejszínes meggyrétegre, és a tetejét is meglocsoljuk rummal vagy pálinkával. Jön a meggy második fele, aztán a tejszín második fele. Rá a harmadik lap, locsolás, folpack, hűtő.
Másnap kevés porcukorral és vaníliával felverünk legalább 2 dl tejszínt - ez éppen elég arra, hogy bevonjuk a torta tetejét és oldalát, de tejszínhabrózsákra már nem fogja futni. Én most a minimáldizájn felé optoltam, és a kész mű oldalát a rózsaszín tortacakkozómmal kihúztam, a tetejét pedig megszórtam keserű kakaóporral és körben egy sávban tortadarával. A díszítéstől eltekintve az egész úgy néz ki, mint a képen - és mindig így néz ki, egy kivétellel: szerintem csalnak, mert a tejszín mindenképpen összekeni a vágásfelületet.
Változat: a meggy egy részét le lehet turmixolni, és kis ügyeskedéssel a tejszínhabbal felváltva koncentrikus körökben is fel lehet vinni a lapokra, így a szeletek kockásak lesznek.
2009.04.19. Kisebb torta az utolsó simítások előtt. A tetején kakaóbabtörettel elkevert olvasztott csokiból kiszaggatott mini csokiszívek.
Diszkusszió