A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Fekete-erdő torta

2007.09.13. 21:12   t3v, az okostojas

Ha annak alapján tartanám számon az életkoromat, ahány születésnapi tortát eddig sütöttem magamnak, lazán letagadhatnám az éveim számának legalább felét :) Ez a recept annak idején elsőre telitalálatnak bizonyult a kis könyvecskémből, és minimális módosításokkal ma is a desszertrepertoárom szerves részét képezi. Az eredmény cukrászdai külcsín és annál sokkal finomabb belbecs, pedig csak egy egyszerű Wiener-féle kakaós piskóta meggypudinggal és tejszínhabbal. Mivel a legutóbbi születésnapomra megkaptam az egyetlen konyhai kütyüvágyamat, egy állítható rozsdamentes tortagyűrűt (a nagyobb konyhán kívül, persze), magától értetődő volt, hogy ezzel próbáljam ki. Az eddigi kartonos-alufóliás szerencsétlenkedéssel sosem sikerült ilyen tökéletesen szabályos hengert létrehoznom, úgyhogy most örül az én kicsiny lelkem, és mostantól végre süthetek kisebbecske kerekecske tortácskákat is.

Hozzávalók a tésztához:

  • 8 tojás
  • 20 dkg sötét nádcukor
  • 3,5 dkg vaj
  • 15 dkg liszt
  • 5 dkg keményítő
  • 2,5 dkg holland kakaó

A töltelékhez:

  • ízlés szerint csipet fahéj
  • 3 dkg keményítő vagy vaníliás/tejszínes pudingpor
  • cseresznyepálinka vagy rum (sok :)
  • 4 dl tejszín
  • 1 ek porcukor
  • 2 tk vaníliakivonat

A díszítéshez:

  • min. 2 dl tejszín
  • porcukor, vaníliakivonat
  • étcsoki és egyéb díszítőelemek

A tojások fehérjét egy nagy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgájákat nyolc evőkanál meleg vízzel és a cukorral legalább 10 percig robotoljuk. Ez fontos - akkor jó, ha az egész jól feljön és világos tejeskávé színű. Ekkor belekeverjük az olvasztott vajat, mire összébb esik, de nem baj. Jön óvatosan a fehérjehab, aztán a liszt, keményítő, kakaó. Méretre szabott zsírpapírt fektetünk egy 24 cm-es tortaforma aljába (ezt a szilikonos formámmal is meglépem), beleöntjük a masszát. Előmelegített sütőben nekem 180 fok plusz légkeverésen 35 perc alatt sül meg, amiből az utolsó 10 percben résnyire nyitom a sütő ajtaját, hogy kimenjen az esetleges gőz. (Lehet végig kitámasztott sütőajtónál sütni.) Ha nagyon alaposan sikerült kirobotolni a sárgájás cukrot, egyenletesen fog feljönni, és még véletlenül sem esik össze.

Amíg kihűl a torta, kivasaljuk az oldalbordánk összes ingjét. Aztán mérőkancsóba vagy mérlegre tett lábosba öntjük a befőttről a levet (nekem 3,65 dl lett). A mennyiségétől függően vesszük a keményítőt: fél liter folyadékhoz 4 dkg kell, én az említett mennyiséghez 3 dkg-t tettem. A keményítőt kevés hideg befőttlében feloldjuk, a többi levet némi fahéjjal felforraljuk, a végén beleküldjük a meggyszemeket (az esetlegesen díszítésre félretett egységek kivételével), és a keményítővel egyet rottyantunk rajta, amíg pudingszerű nem lesz. Kihűtjük, de jól (azért ne kössön betonkeményre).

A tortát egy hosszú cérnaszállal vagy damillal háromba vágjuk, hogy tükörsima vágásfelületet kapjunk (a kezünket letámasztjuk, és egy késsel körben egyforma magasságban bemetsszük, aztán ebbe a vájatba illesztjük a cérnát, és a két végét összehúzzuk). Hja kérem, a kis konyhában csak a cérnaspulni fér el, tortaszeletelő alkalmatosság nem. Az alsó lapot a tálalótányérra tesszük, és tortagyűrűbe fogjuk, vagy kartonból és alufóliából eszkábálunk célszerszámot. Alaposan meglocsoljuk cseresznyepálinkával vagy rummal (kb. 3-4 ek). Erre kerül a hideg, de még meg nem dermedt meggypuding fele.

2009.04.19. Az első tortapróba a mostani sütőmben A Nagy Cérnahadművelet után, tükörsimán, néhány lisztcsomócskával:

Felverünk 4 dl, némi porcukorral és vaníliakivonattal ízesített tejszínt, és a felét a meggypudingra simítjuk. A következő lap alsó felét bealkoholizáljuk, beemeljük a karikába, kicsit rányomkodjuk a tejszínes meggyrétegre, és a tetejét is meglocsoljuk rummal vagy pálinkával. Jön a meggy második fele, aztán a tejszín második fele. Rá a harmadik lap, locsolás, folpack, hűtő.

Másnap kevés porcukorral és vaníliával felverünk legalább 2 dl tejszínt - ez éppen elég arra, hogy bevonjuk a torta tetejét és oldalát, de tejszínhabrózsákra már nem fogja futni. Én most a minimáldizájn felé optoltam, és a kész mű oldalát a rózsaszín tortacakkozómmal kihúztam, a tetejét pedig megszórtam keserű kakaóporral és körben egy sávban tortadarával. A díszítéstől eltekintve az egész úgy néz ki, mint a képen - és mindig így néz ki, egy kivétellel: szerintem csalnak, mert a tejszín mindenképpen összekeni a vágásfelületet.

Változat: a meggy egy részét le lehet turmixolni, és kis ügyeskedéssel a tejszínhabbal felváltva koncentrikus körökben is fel lehet vinni a lapokra, így a szeletek kockásak lesznek.

2009.04.19. Kisebb torta az utolsó simítások előtt. A tetején kakaóbabtörettel elkevert olvasztott csokiból kiszaggatott mini csokiszívek.

28 komment

Címkék: meggy csoki tejszín vanília

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr53164782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mirelle · http://www.mirelle.hu 2007.09.13. 22:19:29

Ez időben jött.
Valami hasonlót szándékozom a lányaim 3. szülinapjára elállítani :)

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.09.14. 08:40:11

Anno a szomjas utazóban láttam feketeerdő tortát, ott aztán öntözték rendesen a cseresznyepálinkát, volt benne vagy 3-4 deci, de lehet több is :))) Ütős lehetett.
Látom, te szolídabban bántál vele

chilii · http://chilii.blogter.hu 2007.09.14. 09:53:18

a Francia kenyér című "gasztroregényben" azt állítják, hogy a túrótortát fogselyemmel szeletelik, hogy tökéletes legyen! (én még nem próbáltam ki ;)

florentine 2007.09.15. 10:20:48

A fogselyem először a csokiforgácsban fog elakadni szerintem, felszántja a habot és a meggy is komoly akadály lesz neki. A túrótortánál viszont az alját nem értem hogy szeli el, ha a krémes rész megy is.
Én a Cassata tortánál döbbentem rá, hogy ez nem lehet (mármint ilyen vágásfelület), abban ráadásul egy csomó (aránylag kemény) kandírozott gyümölcs és csokidarabka van a ricottás, tejszínes krémben, ami vágáskor szépen végigszántja a krémet. Egészben az enyém is lett olyan szép, mint a szakácskönyv fotóján, de hogy a szeletet hogy vágták?
Én fagyasztást hallottam, de szerintem a Cassatánál az sem működik.

gigi a konyhában 2007.09.15. 14:16:58

Milyen kár, hogy a párom nem igazán szereti ezt a tortát a kakaós piskóta miatt... Azért lehet, hogy egyszer majd én is sütök valami hasonló csodát :-).

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.09.15. 15:20:02

Kifelejtettem, hogy a tejszínt vaníliakivonattal szoktam felverni, mindjárt módosítom.

Tavaly kaptam egy kis üveg meggylikőrt, de az már elfogyott, úgyhogy most rummal locsoltam (egyenesen az üvegből, szóval csak tippre írtam a mennyiséget), így sem volt azért rossz. Két főre kitartott majdnem egy hétig :)

Gigi, ez a kombó sima piskótával is jó! A meggypuding linken van egy olyan torta képe-receptje.

Arwen 2007.12.31. 14:09:12

Szia! Nagyon jónak néz ki a recept /már kétszázat végignéztem/ csak egy bajom van, nincs itthon barnacukor, vagyis van, de alig 10 deka. Pótolhatom sima cukorral vagy akkor soha nem sül meg? Köszönöm

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.12.31. 19:45:33

Kicsit más íze lesz, de ennyi. Nyugodtan pótold ki, itt a kakaó adja a karakterét, nem a nádcukor. A sütési idő a sütődtől is függ!

Arwen 2008.01.01. 22:35:22

OK, köszi! Végülis szimpla kakaós piskótát csináltam, a többit a fentiek szerint. Majd legközelebb veszek barnacukrot. :) Csak azért aggódtam, h nem sül meg, mert ugye a b.cukor magába szívja a nedvességet, nem tudtam itt mekkora szerepe van.

Amúgy gratula a blogodhoz, azt hiszem sűrűn jövök ötletért! :)

BadisKriszta · http://www.amipocakunk.freeblog.hu 2008.01.14. 20:29:49

Jaaaj, és a feketeerdő-tortát a Te recepted alapján készítettem!!! Simán elfelejtem, kinél mit láttam, szégyen-szégyen... K.

turbolya 2008.06.03. 09:16:44

Én is megsütöttem. Nekem kevésnek bizonyult a keményítő aránya, nem szilárdult rendesen a pudingom. Viszont a vágási felületem nem kenődött. Tettem a tejszínhabba egy kevéske tejjel készített zselatint is, lehet, hogy ezért. De lehet, hogy csak mázli.

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.06.03. 18:57:30

Hát, ha a fél liter folyadék-4 dkg keményítő (persze arányítva) nem vált be, akkor nem tudom, mi a bibi, a főzős pudingporok is ennyivel működnek. A másik, hogy csak másnapra szilárdul meg teljes tömegében, akkor díszíthető, de addig marad a tortakarikában.

kuno 2008.06.06. 22:28:58

szia, okostojás:)
hát, bnőmnek akartam csinálni feketeerdő tortát, mer névnapja volt, és hát ráakadtam erre az oldlra:) kezdő ként elég sokszorá átolvastam, pontosan úgy csinátlam midnent mint amit itt leírtál, de nem épp úgy siekrült:( a tészta az nagyon jóó lett, csak hát, a harmadik lap már nem jött ki belöle mer anynira vékoynra "összeesett" vagy nem tudom..és ez a meggyes pudingos se nagyon jött össze:S:( nah mind1, de azért köszi hogy leírtad, legalább megprobáltam:Pmajd egközelebb talán jobban skerülni fog:D

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.06.07. 12:59:26

Ha magamat nem számolom, eddig 2:2 a "sikerült" és "nem sikerült" beszámolók aránya. Látatlanban tök nehéz segíteni, de ez megtöltve nagyon magas torta lesz. A meggyes rész is teljesen ugyanolyan, mintha tejből főznél pudingot, az még a kezdőknek is menni szokott :) Csak azzal lehet elrontani, ha túlfőzi vagy hűlés közben kevergeti az ember, mert akkor elfolyósodik. De legközelebb menni fog, ugye? :)

gné 2008.08.11. 18:42:20

Csak azt szeretném kérdezni, hogy a tésztába nem kell sütőpor? Lehet, hogy hülye a kérdés, de a legtöbb receptben írják. Egyébként pénteken készülök megsütni a férjem és a kisfiam szülinapjára. Remélem sikerül. Gratulálok, nagyon jók a receptek és az egész. Imádom olvasni! Ja és a barnacukor az nádcukor, vagy sima barna?

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.08.12. 20:58:36

Ezt ki fogom javítani mindenhol, nehogy valaki melaszos kristálycukrot tegyen bele: sötét nádcukrot használok (Tate & Lyle vagy ekvivalens termék, sötétbarna, nagyon erős illatú és nedves, elomló).

Nem kell bele sütőpor, csak az elején sokáig kell habosítani az alapanyagokat. Így jól vágható és terhelhető, de ha szellősebbre szeretnéd, tehetsz bele, bár szerintem teljesen jó anélkül.

gné 2008.08.14. 14:49:04

Köszönöm a gyors választ, el is megyek ma venni rendes nádcukrot. Már alig várom, hogy megsüssem, holnap reggel lesz a napja. Még sose sikerült cukrászsütire emlékeztető tortát fabrikálnom.

gné 2008.09.01. 14:32:46

A tortát megsütöttem, egyszerűen gyönyörű lett, és még tökéletes is. Nekem a tejszínhabbal volt problémám, ugyanis összetúrósodott mindegyik, ahánnyal csak próbálkoztam. Ezért kénytelen voltam tejszínhab pótlóval dolgozni. Egy kérdés: Nem tudnál-e esetleg valami torta receptet közölni, ami nem kakaós, de ugyanilyen jól használható. Persze a tésztára gondolok csak.

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.09.08. 10:51:03

Nagyon örülök a sikerednek! A habalapokat lehet tejszínnel is keverni, úgy talán kevéséb műízűek. Ritkán sütök tortát, ezeket jobbra a torta kategóriára kattintva találod, de csak egy fehér tészta van köztük, az is mézes (mondjuk finom volt). Az ötleteléshez javaslom még a Rama oldalát, ahonnan ez a recept is származik (link fent a szövegben).

Egyébként tortának kevertet javaslok (egy tetszőleges, egyszerű muffint), azok nagyon jó stabilak, formatartóak, szükség esetén alakíthatóak. Nem ígérem biztosra, hogy a közeljövőben lesz rendes sárga torta is a blogon, mert többnyire linzer alapú krémes sütiket szoktam készíteni, joghurtkrémmel vagy puding alapú töltelékkel, de előfordulhat, esetleg próbáld ki ezt a kakaópor helyett liszttel, hm?

MohaKonyha 2009.10.05. 08:46:00

Megsütöttem, a lap egyszerűen tökéletes lett! Cérnás vágás nem jött össze,de késsel is szép lett. Ha nagyon szöszölni akarok,majd legfeljebb 3 lapot sütök külön..
A tejszínbe tettem egy pici zselatint, így gyönyörű vágásfelületet kaptam, de szerintem habfixálóval is megoldható. Sajnos a gyerekeim miatt nem alkoholos verzió készült, de így is nagyon finom lett. Köszönöm a lapreceptet!

meggyfej 2009.10.07. 21:10:53

a koronás nádcukor ugye megfelel a tésztához???

meggyfej 2009.10.07. 21:19:02

jah és mégvalami :$...ugye nem fog beesni vagy túlzottan kipúposodni a közepe??

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2009.10.09. 19:43:42

Nézz rá Moha blogjára (kicsit feljebb), ő is áradozott a tésztáról. Nem kifejezetten légies típus, nem púposodik, nem gödrösödik. A cukrot feljebb is kérdezték már, és akár sima kristálycukorból is elkészíthető, max. más íze lesz. A Koronás nem-répacukrokat nem ismerem, de ha rá van írva, hogy nádcukor, akkor biztos az.

szilona 2009.12.31. 09:31:05

Én 29-én sütöttem meg szilveszterre először a rama füzetből ugyan az a recept mint a tiéd .Én is tettem zselatint a tejszinhabba de én dr otker habport használtam és nem tortaformába csináltam csak egyszerü tepsibe és nekem is kevés lett a lap csak kettőbe vágtam Kuno irta hogy neki is igy sikerült.De én elosztottam és az egyik szélét ugy vágtam le,hogy csináltam egy harmadik lapot a betöltés ugy ment ahogy te irtad ja és én is rendes cukrot használtam.Tovább nagyon lágy lett mivel a nagyfiam nem birta ki hogy meg ne kóstolja vágtam egy szeletet.kész katasztrófa volt de én njem adtam fel és hűtőbe tettem és másnap csodás kocka tortát csináltam belőle.még egy adag hbport felvertem és kívülről bevontam meggyet raktam rá és csokit"Orosz keserü"reszeltem rá hütőbe tettem és már mára 31-e nincs belőle.Süthetek valami mást.Mindenkinek BOLDOG UJÉVET:

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2010.01.01. 17:27:16

Köszi, neked is! A leírásból ítélve ez már egy másik torta :)

Mondjuk azt azért lehet tudni, hogy 8 tojásból mekkora tepsiben lesz elég magas a piskóta, de legalábbis a sütőformák térfogata alapján ki lehet számolni, így nem érhet meglepetés.

A másik, hogy egy habos-krémes tortát általában előző nap kell elkészíteni, éjszaka kidermeszteni, aztán másnap díszíteni és enni, különben szétcsúszik. Szóval türelem :)

És továbbra is meggyőződésem, hogy a jó tejszínhabba nem kell zselatin, se habfixáló - de kinek hogy.

sz...marika 2014.07.03. 19:59:06

Szia!

Szeretném megkérdezni, hogy ennek a piskótáját a MUM-ival miként készíted? Olvastam az ódádat:-) nekem is van már (ódám is:-) csak még nem vetettem papírra:-)
Viszont az ilyen olajos és/vagy vizes piskóták készítésénél én se merem egyben felverni a géppel a fehérjét és a sárgáját.
Ellenben a csak liszt-cukor- tojás, hagyományos piskóta kitűnően sikerül tojásszétválasztás nélkül is.

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2014.07.05. 00:09:15

Épp a napokban készült zsíros piskóta a MUM-ban gyümölcstorta alapnak, még friss az élmény - hozzáteszem, hogy annak idején az első próbálkozást elb.tam :)
Szóval: 2 egész tojás, 2 ek cukor, só, citromlé, ezt magas fordulaton magas habbá verni (két tojás rövidebb idő alatt megvan, mint hogy bemelegedne a sütőm). A végén visszavenni a fordulatszámot (2-es vagy 3-as fokozat az addigi 4-es helyett), belecsorgatni a kanálnyi olvasztott, kihűtött vajat, és csak addig forgatni a géppel, amíg szépen elegyedik, kb. fél perc és kifényesedik, látszanak az apró zsírcseppecskék. A lisztet (+ sütőport, kakaót, ha kell) egy kanállal, manuálisan keverem bele a gép leállítása után.
Első alkalommal szétcsapattam az egészet (a vaj hozzáadása után ott hagytam, az meg keverte, keverte, keverte, míg pár perc alatt elfolyósodott az egész), úgyhogy ment bele sok liszt és joghurt, muffin lett belőle.
Vizes piskótát nem nagyon szoktam sütni, tejfölös utoljára akkor készült, amikor még nem volt meg a gép, erről tehát nincs tapasztalatom. Egy-két tojással próbálnám meg, annyit nem sajnálnék, és apránként tenném hozzá a vizet.

sz...marika 2014.07.08. 18:33:10

@t3v, az okostojas:

Valahogy én is így jártam, a vaj után lőttek a habomnak :-) azóta nem is próbáltam.

A vizesbe viszont csak belevágtam, az én fekeerdeimhez egy vizes piskóta jár, aztán a régi cukrászkönyvemben azt mondja a vizes piskótánál, hogy: az egész tojásokat a cukorral habosra, közben adjuk hozzá apránként a vizet...a végén én is kézzel kevertem bele a kakaós, sütőporos lisztet. És működött. ( Csak tudnám milyen megfontolásból kevertem évtizedeken keresztül külön a sárgáját, és a fehérjehabot? Nyilván a családi hagyomány szerint)
Ugyanez a könyv ( Sütemények tészták könyve III.) azt írja, hogy a a zsiradékot felolvasztva, langyosan, mindig a liszt után keverjük a masszába. Na,ezt kellene még kis adagban talán megpróbálnom.
De a Te módszeredet fogom előbb bevetni, az jobban hasonlít az eddig megszokotthoz ...

Nekem még nincs egy éves a masinám, de imádom, pedig azt hittem el vagyok én nélküle:-) Érdekes, hogy a "kényesebb" kenyér tésztától tartottam, és azzal végképp nem volt gondom, a piskótákkal akadtak problémáim.

Elnézést, hogy hosszúra sikerültem...
Köszönöm a konzultációs lehetőséget! :-)
További kellemes, sikeres okoskodást ! :-)
süti beállítások módosítása