Ana örökre lekötelezett: a lagziból megmentettem néhány sütit, ő meg lefotózta nekem őket, csak győztem válogatni a szebbnél szebb edények :) között. Szerencse, hogy a sütemények bő két hónap alatt kőkeményre asztak, különben ki tudja, nem akadtak-e volna el valahol a postán :) Ez a sós rágcsa kifejezetten dekoratív - főleg, ha a mákot nem éri baleset, és bele is kerül, ill. ha a kakaós sütik morzsája nem borítja be tökig -, ráadásul sokáig eláll és finom is.
Hozzávalók:
- 20 dkg rétesliszt
- 20 dkg finomliszt
- 25 dkg puha vaj
- 7 dkg reszelt sajt
- 4 dkg darálatlan mák
- 1 dl tejföl
- 1,5-2 tk só
- 1 púpos tk sütőpor
- a szóráshoz szezámmag
A szezámmag kivételével összegyúrni, nyújtani, spriccelni/kenni, és szórni, tetszőleges formákra szaggatni, vagy derelyemetszővel rudakat vágni. A csodasajtoshoz hasonlóan rögtön a tepsire vagy sütőpapírra lehet nyújtani, nem dagad meg. 180 fok plusz légkeverésen 12 perc alatt sül meg, ebből a mennyiségből két nagy tepsivel lesz. A gyorsított munkavégzés hevében a pohárral kialakított félholdak közül kimaradó egységekből lettek a diós p?ncik. Kell-e magyaráznom? :)
Az egyetlen megmaradt füstölt sajtos virág nemisbéka receptje alapján készült, csak parmezán helyett füstölt sajttal, és háromszor annyi alapanyagból. Kár lett volna veszni hagyni a többi képet, de a főoldalon sokat kellene lapozni, úgyhogy hátrébb tettem őket.
Egy szép porcelántál csodás fényjátékkal:
És egy nagyon szép porcelántál csodás fényjátékkal:
Diszkusszió