Lemértem, mennyi víz kell a galuska tésztájához :) Hosszú évek nokedlikészítési undora után több tapasztalattal is gazdagodtam, amelyek tésztamánként rendkívüli örömmel töltöttek el:
- A nokedliszaggatóm a majdnem tökéletesből előlépett tökéletessé, ugyanis én, botor csak most jöttem rá, hogy a tészta hígságának szabályozásával megnövelhető a galuskák mérete.
- Hígabb tésztánál nem kell megvárni, míg a massza rászárad a szaggatóra, forró folyó víz alatt, szivacs nélkül simán lemosható róla az egész kulimász.
- Fél kiló lisztből kevert nokedli kiszaggatása megfelelő állag esetén bizonyítottan 5, azaz öt perc!
A tésztához kell:
- 50 dkg liszt
- 1 tojás
- 2 ek olaj
- 1,5 tk só
- 1 dl tej
- 4,1-4,2 dl hideg víz
Disclaimer: A recept a Hajdú Gabona Zrt. tiszamenti finomlisztjére (Penny Market) vonatkozik, más lisztek vízfelvevő képessége ettől eltérhet. 2008.04.20.: a Cerbona Alba finomliszt 4,4 dl vizet vesz fel, ismételt méréssel verifikálva.
A galuskára:
- normál embernek 6 db, a mi fajtánknak 8 db tojás
- 1 csapott tk só
- 10 dkg vaj
Az ecetes salátaléhez:
- 1 tk só
- 1 púpos ek cukor
- 2 ek 10%-os ételecet
- 1 dl langyos víz
- 1 gerezd zúzott fokhagyma (opcionális)
- 1 fej saláta (opcionális :)
Elkészítem a salátalevet, hogy legyen ideje kihűlni (a cukor a langyos vízben könnyebben oldódik). Egy nagy fazékba felteszek forrni sok vizet. Várok. Előveszem a kézi robotot, beleillesztem a habverőszárat. A lisztet keverőtálba öntöm, beleteszek mindent, de a víznek egyelőre csak kis részét. A robotot el-elindítva homogenizálom a hozzávalókat, aztán fokozatosan hozzáöntöm a maradék vizet, azt is gyorsan elkavarom.
4,1 dl vízzel sűrűbb tésztát kapunk, amelyet nagyobb erőbefektetéssel kell szaggatni, és alul kisebb nokedlik potyognak ki. Nekem a 4,2 dl volt az ideális, de lehet, hogy a következőt még hígabbra próbálom. A robotgépet nem kell rendesen beindítani, mert fröcsögni fog, és ne vigyük túlzásba a keverést, kb. két perc alatt összeáll, éppen, hogy homogén legyen, és készen van. Úgy időzítsünk, hogy a víz ekkorra forrjon fel.
Következik a szaggatás. Az én szaggatómra ennyi massza egy körben felfér. Mire a végére érek, az első galuskák már meg is főnek. Amikor mind a víz tetején úszik (kb. öt perc), bele a mosogatóba tett szűrőbe.
A fazék helyére felteszem a teflonos wokserpenyőt a vajjal. A tojásokat egy bögrében felverem a sóval. A forró vajon átforgatom az alaposan lecsepegtetett nokedlit, megy rá a tojás, jön a kevergetés. Úgy szeretem, ha már kicsit rásült, de még kocsonyás. És természetesen a képen láthatónál valamivel nagyobb adagban :)
Diszkusszió