A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Tojásos nokedli kezdőknek

2008.03.30. 15:27   t3v, az okostojas

Lemértem, mennyi víz kell a galuska tésztájához :) Hosszú évek nokedlikészítési undora után több tapasztalattal is gazdagodtam, amelyek tésztamánként rendkívüli örömmel töltöttek el:

  1. A nokedliszaggatóm a majdnem tökéletesből előlépett tökéletessé, ugyanis én, botor csak most jöttem rá, hogy a tészta hígságának szabályozásával megnövelhető a galuskák mérete. 
  2. Hígabb tésztánál nem kell megvárni, míg a massza rászárad a szaggatóra, forró folyó víz alatt, szivacs nélkül simán lemosható róla az egész kulimász.
  3. Fél kiló lisztből kevert nokedli kiszaggatása megfelelő állag esetén bizonyítottan 5, azaz öt perc!

A tésztához kell:

  • 50 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 2 ek olaj
  • 1,5 tk só
  • 1 dl tej
  • 4,1-4,2 dl hideg víz

Disclaimer: A recept a Hajdú Gabona Zrt. tiszamenti finomlisztjére (Penny Market) vonatkozik, más lisztek vízfelvevő képessége ettől eltérhet. 2008.04.20.: a Cerbona Alba finomliszt 4,4 dl vizet vesz fel, ismételt méréssel verifikálva.

A galuskára:

  • normál embernek 6 db, a mi fajtánknak 8 db tojás
  • 1 csapott tk só
  • 10 dkg vaj

Az ecetes salátaléhez:

  • 1 tk só
  • 1 púpos ek cukor
  • 2 ek 10%-os ételecet
  • 1 dl langyos víz
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma (opcionális)
  • 1 fej saláta (opcionális :)

Elkészítem a salátalevet, hogy legyen ideje kihűlni (a cukor a langyos vízben könnyebben oldódik). Egy nagy fazékba felteszek forrni sok vizet. Várok. Előveszem a kézi robotot, beleillesztem a habverőszárat. A lisztet keverőtálba öntöm, beleteszek mindent, de a víznek egyelőre csak kis részét. A robotot el-elindítva homogenizálom a hozzávalókat, aztán fokozatosan hozzáöntöm a maradék vizet, azt is gyorsan elkavarom.

4,1 dl vízzel sűrűbb tésztát kapunk, amelyet nagyobb erőbefektetéssel kell szaggatni, és alul kisebb nokedlik potyognak ki. Nekem a 4,2 dl volt az ideális, de lehet, hogy a következőt még hígabbra próbálom. A robotgépet nem kell rendesen beindítani, mert fröcsögni fog, és ne vigyük túlzásba a keverést, kb. két perc alatt összeáll, éppen, hogy homogén legyen, és készen van. Úgy időzítsünk, hogy a víz ekkorra forrjon fel.

Következik a szaggatás. Az én szaggatómra ennyi massza egy körben felfér. Mire a végére érek, az első galuskák már meg is főnek. Amikor mind a víz tetején úszik (kb. öt perc), bele a mosogatóba tett szűrőbe.

A fazék helyére felteszem a teflonos wokserpenyőt a vajjal. A tojásokat egy bögrében felverem a sóval. A forró vajon átforgatom az alaposan lecsepegtetett nokedlit, megy rá a tojás, jön a kevergetés. Úgy szeretem, ha már kicsit rásült, de még kocsonyás. És természetesen a képen láthatónál valamivel nagyobb adagban :)

Fakanál további tippjei kezdőknek

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr31403255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hallohallo · http://britesite.blogspot.com/ 2008.04.07. 12:21:56

nokedli-trükk, anyai ágon öröklődik kis családomban: a tésztába 1-2 evőkanál grízt (aka búzadara) kell keverni, még lágyabb lisztnél sem engedi szétfőni-szétfolyni a nokedlit, az ízén pedig nem befolyásol semmit.
és tényleg, elég sokba kerülsz te nekem, most mehetek tuti nokedliszaggatót venni :) (tojásos nokedli a kedvenc ételem, még a saláta sem kell mellé, eddig a szaggatás gyötrelmei miatt csináltam ritkán.)

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.04.09. 21:50:34

A másik trükk pedig vsz. a több tojás, de én le sem öblítem, szeretem ragacsosan :) Végre megint lehet kapni a Cerbona zöld lisztjét, ahhoz is kb. jók az arányok, a 4,2 dl-nél hígabb már a szétfövés határát súrolja. Legközelebb kipróbálom ezt a grízezést - most, hogy rájöttem erre, eddig minden héten csináltam :)

hallohallo · http://britesite.blogspot.com/ 2008.04.10. 10:55:26

liszt: ezt a cerbonásat nem ismerem, de karácsony előtt a tejben-vajban blogon olvastam, hogy a lidl saját lisztje (hehe, másfélét nem is tartanak) nagyon jó, magas sikértartalmú, stb.
kipróbáltam, azóta mást nem is használok, gyakorlatilag elronthatatlan, minden süteményem iszonyatosan finom és szép is lett (nagymamám a fánkra azt mondta, hogy ő már öreg, és sok fánkot evett, de ilyen jót még nem, párom ugyanezt mondta, az öreg kivételével).
ráadásul nem tudom, hogy csinálja, de több lesz a térfogata, mint más liszteknek, ha a recept 2 tepsi süteményre van, 4 lesz belőle, a töki pomposból is dupla adag lett.
viszont érdekes módon a palacsintát azonnal ki kell sütni belőle, ha áll egy darabig a tészta, szétesik-szeétszakad sütés közben, olyan lágy lesz. de nem gond, felkapartam a serpenyőből egy kupacba, és úgy hívtam, "mont de crépe" :)

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.04.10. 21:08:21

Mont de crepe :)) Lidl relatíve messze van sajna, meg erkölcsi aggályaim is vannak :)
hedonism.freeblog.hu/archives/2007/06/29/Rettegett_Lidli/

Ildi 2008.05.16. 13:57:43

Kicsit mosolyogva olvastam, mert en igy szoktam csinalni: megfogom a liszteszacskot, es a felet kiontom a talba, megsozom, hozzavagom a tojast, meg egy jo pohar vizet, osszekeverem, hozzaontok kb. meg egyszer annyi vizet, azt mar azert kicsit lassabban, nehogy sok legyen, a lukacsos nokedliszaggatoval meg a fakanallal kb. 3 perc alatt a forrasban levo, sos vizben van. Masik fakanallal megkeverem. Amig szivacs nelkul, kezzel elmosom a szaggatot meg az edenyt, fel is jott a galuska, leszurom es mindent elmosok. Szerintem mar az ukanyam is igy csinalta.

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.05.16. 21:54:16

Azért "kezdőknek" a neve :) én nem vagyok az :) de akit pl. az ükanyja nem tanít meg főzni, az valószínűleg hülyét kap az olyan leírásoktól, hogy "megfelelő mennyiségű vízzel készítsünk galuska sűrűségű tésztát".

Egyébként a statisztikákból ítélve meglepő módon sokan nem tudnak nokedlit csinálni, legalábbis ez a poszt megjelenése óta folyamatosan az első öt legolvasottabb bejegyzés között szerepel, még a robotgépemet is letaszította a trónról.

Zilaa 2010.10.25. 16:57:23

Szerintem aki tud főzni,akár egy kicsit is és még nem annyira kezdő,hogy életében semmit nem főzött az nem kap hülyét az ilyen leírásoktól.Lehet érezni és látni,hogy valami mennyi vizet vesz fel valami és milyen az állaga.Mellesleg statisztikákból ítélve nincs arra sok esély,hogy egy ükanya egy csecsemőt tanítson főzni:)
Szerintem az előző kommentelő azon mosolygott,hogy teljesen mindegy a sima serpenyő vagy a wokserpenyő vagy hogy egy receptben erőltetett fizikai kifejezéseket kell használni.Nagyon találó az okostojás név:)

hallohallo · http://britesite.blogspot.com/ 2010.11.22. 11:24:48

a kezdők tényleg hülyét kapnak, egyáltalán nem egyértelmű, hogy mennyi az a víz, amit felvesz a tészta, ha sose láttad anyádat nokedlitésztát keverni, fogalmad sincs, milyen állagúnak kell lennie. pláne hogy minden tészta más állagú, nem mindegy, hogy palacsintatészta, kenyértészta, nokedlitészta, és ugye mindegyikhez azt szokás írni, hogy amennyi vizet felvesz, hogy megfelelő állagú legyen. (még élénken emlékszem a legeslegelső főzésemre, spenótfőzelék lett volna, mirelitből, csak mivel nem írta a recept, hogy sózni is kéne, hát nem is sóztam. ennyire kezdő is lehet valaki.)
a sima serpenyőben meg nem fog elférni a nokedli a tojással, azért kell a wokserpenyő. :P
szerintem sokan hálásak ezért a receptért, és okostojás megközelítéséért, hogy mindig mindent elmagyaráz és kiszámol.

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2010.11.22. 17:26:13

*irul-pirul* Kösz a védelmet, utalom a jutalékot :) Amúgy nem bántódom meg, ha egyes olvasóknak nem megy át az üzenet, az övék is egy nézőpont.

hallohallo · http://britesite.blogspot.com/ 2010.11.23. 21:09:00

:)
gondoltam, hogy meg tudnád védeni magad, ha akarnád :)))
süti beállítások módosítása