Mivel a blog több hónapos lemaradásban van a valósághoz képest, lassan elmondhatom, hogy a következő húsz vékáefre megvan a nevezésem, mindegy, mi lesz a téma. Ez a süti nem kifejezetten különleges, biztos sokan ismerik fehér vagy kakaós változatban, de most raktárról dolgoztam. Aki ennél több cukrot tesz bele, az vagy Martha Stewart, vagy Stahl epigon :)
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 15 dkg porcukor
- 25 dkg fagyos vaj
- 3 dkg (2 púpos ek) holland kakaó
- 2 tk sütőpor
- csipet só
- (1 tojás)
A töltelékhez:
- 50 dkg túró (ennél csak több lehet)
- 8 dkg fruktóz (15 dkg porcukor)
- 1 tojás
- sok citromhéj
Linzertészta-szerűségről van szó, ezért csak el kell morzsolni az összetevőket, aztán gyorsan összegyúrni. Én mindent belehalmoztam a dagasztógép keverőtáljába (a vajat felkockáztam), aztán egyes fokozaton hagytam, hogy az egész tészta morzsalékossá váljon.
1) Ha nem raktuk bele a tojást, morzsát kapunk. 2) Ha beleraktuk, össze fog állni a tészta. Mindkét esetben a hűtőben éjszakáztassuk. Utóbbi módszer esetén a tésztát másnap le kell reszelni (négyoldalason a legnagyobb lyukú ajánlott). Ha kihagytuk a tojást, megspóroljuk a reszelést, de úgy crumble fizimiskája lesz.
A morzsa/reszelék kb. 55%-a megy egy közepes tepsi aljába (a tepsi mérete lényeges). Rá a túrótöltelék (külön fel szoktam verni a fehérjét), a tetejére a maradék tészta. 180 fokon kb. 25-30 percig sül. Frissen a legjobb, mert akkor a túrótól még nem nedvesedik át az omlós, roppanós linzertészta.
Diszkusszió