A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Reszelt túrós sütemény (VKF! #18)

2008.08.24. 18:19   t3v, az okostojas

Mivel a blog több hónapos lemaradásban van a valósághoz képest, lassan elmondhatom, hogy a következő húsz vékáefre megvan a nevezésem, mindegy, mi lesz a téma. Ez a süti nem kifejezetten különleges, biztos sokan ismerik fehér vagy kakaós változatban, de most raktárról dolgoztam. Aki ennél több cukrot tesz bele, az vagy Martha Stewart, vagy Stahl epigon :)

A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 25 dkg fagyos vaj
  • 3 dkg (2 púpos ek) holland kakaó
  • 2 tk sütőpor
  • csipet só
  • (1 tojás)

A töltelékhez:

  • 50 dkg túró (ennél csak több lehet)
  • 8 dkg fruktóz (15 dkg porcukor)
  • 1 tojás
  • sok citromhéj

Linzertészta-szerűségről van szó, ezért csak el kell morzsolni az összetevőket, aztán gyorsan összegyúrni. Én mindent belehalmoztam a dagasztógép keverőtáljába (a vajat felkockáztam), aztán egyes fokozaton hagytam, hogy az egész tészta morzsalékossá váljon.

1) Ha nem raktuk bele a tojást, morzsát kapunk. 2) Ha beleraktuk, össze fog állni a tészta. Mindkét esetben a hűtőben éjszakáztassuk. Utóbbi módszer esetén a tésztát másnap le kell reszelni (négyoldalason a legnagyobb lyukú ajánlott). Ha kihagytuk a tojást, megspóroljuk a reszelést, de úgy crumble fizimiskája lesz.

A morzsa/reszelék kb. 55%-a megy egy közepes tepsi aljába (a tepsi mérete lényeges). Rá a túrótöltelék (külön fel szoktam verni a fehérjét), a tetejére a maradék tészta. 180 fokon kb. 25-30 percig sül. Frissen a legjobb, mert akkor a túrótól még nem nedvesedik át az omlós, roppanós linzertészta.

5 komment

Címkék: túró citrom/lime

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr46629419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orsi · http://horsi-orsi.blogspot.com/ 2008.08.24. 20:27:51

Hát ez vicces,ugyanazt csináltuk,de ahogy látom ,én egy kicsit elbonyolítottam a dolgot.:)

Millie · http://www.pakosztos.blogspot.com 2008.08.26. 21:16:20

Megcsináltam én is. Gyerekkorom nagy élménye volt anno :-D

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.09.08. 10:38:29

Orsi, ezt úgy hívják, hogy "változat", és ha Stahl lenne a neved, körtével, aztán barackkal is elkészítenéd, és a következő könyvedben más néven megjelentetnéd :)

gus · http://gus.hu 2008.11.01. 12:32:46

ez istenien néz ki. :-)

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.11.01. 15:41:03

És finom is! ... Hm, ha jobban belegondolok, a "reszelt kakaós" elnevezés jobban tükrözné a valóságot :)
süti beállítások módosítása