Csak csorog a nyálam a szebbnél szebb fagyiköltemények láttán, de eszem ágában sincs bekapcsolni a tűzhelyet, amikor nem muszáj, így a "főzzünk szirupot" vagy "a tojások sárgáját gőz fölött keverjük ki a cukorral" típusú megoldások szóba sem jöhetnek. A Nagy fagylaltoskönyvben szerencsére szép számmal akadnak primitív, "a hozzávalókat felhabosítani és a keveréket kifagyasztani" típusú receptek. Miután a tojásmentes citromfagyi remekül sikerült, kinéztem egy hasonlóan bonyolult receptet. Ez csak az Éléstár CD-n szerepel, a Gépek a konyhában c. részben. Az én változatom:
- 25 dkg édes gesztenyemassza
- 2 dl tejszín
- 3,3 dl ALPA cukrozatlan sűrített tej (eredetileg 3 dl tej)
- 5 dkg porcukor
- 3 ek rum (eredetileg 1 ek)
- csipet só
Robotolás után megint hagytam állni a hűtőben. Az egész nem is fért egyszerre a gépbe, de ez nem is volt baj: kiderült ugyanis, hogy másfél adagot - a kettővel ellentétben - simán ki tud keverni egymás után! A fagyasztóban éjszakázás után kb. 15 perc után engedett fel krémesre a pulton. Az íze olyan, mint ezé a gesztenyetortáé, ami egyébként a leggesztenyésebb sütemény, amit eddig készítettem. Nyári ízek? Bah! Csak jó hideg legyen és édes :)
Diszkusszió