A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Gesztenyefagyi

2007.07.24. 12:37   t3v, az okostojas

Csak csorog a nyálam a szebbnél szebb fagyiköltemények láttán, de eszem ágában sincs bekapcsolni a tűzhelyet, amikor nem muszáj, így a "főzzünk szirupot" vagy "a tojások sárgáját gőz fölött keverjük ki a cukorral" típusú megoldások szóba sem jöhetnek. A Nagy fagylaltoskönyvben szerencsére szép számmal akadnak primitív, "a hozzávalókat felhabosítani és a keveréket kifagyasztani" típusú receptek. Miután a tojásmentes citromfagyi remekül sikerült, kinéztem egy hasonlóan bonyolult receptet. Ez csak az Éléstár CD-n szerepel, a Gépek a konyhában c. részben. Az én változatom:

  • 25 dkg édes gesztenyemassza
  • 2 dl tejszín
  • 3,3 dl ALPA cukrozatlan sűrített tej (eredetileg 3 dl tej)
  • 5 dkg porcukor
  • 3 ek rum (eredetileg 1 ek)
  • csipet só

Robotolás után megint hagytam állni a hűtőben. Az egész nem is fért egyszerre a gépbe, de ez nem is volt baj: kiderült ugyanis, hogy másfél adagot - a kettővel ellentétben - simán ki tud keverni egymás után! A fagyasztóban éjszakázás után kb. 15 perc után engedett fel krémesre a pulton. Az íze olyan, mint ezé a gesztenyetortáé, ami egyébként a leggesztenyésebb sütemény, amit eddig készítettem. Nyári ízek? Bah! Csak jó hideg legyen és édes :)

3 komment

Címkék: gesztenye tejszín

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr81122773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mamma · http://dallacucina.freeblog.hu 2007.07.24. 14:42:24

Ha megnyugtat, én is a primitív bonyolultságfokú fagylaltok híve vagyok:-) Tojás csak végszükségben:-)
Ez a gesztenye jól hangzik, egyszerű alap, esetleg csokichipeket is tennék bele.
Szirupot amúgy előre is lehet főzni, hónapokig eláll a hűtőben és sokmindenre jó!

marmalade · http://marmalade.blog.nlcafe.hu 2007.07.24. 17:25:57

De jól hangzik! Ezt ki kell próbálnom!

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.07.24. 18:59:06

A rizsfagyinál leírt, rummal megbolondított csokiszósszal ettük. A csokilencse nagyon keményre fagy, a vaníliás jégkrémszendvicsbe tettem, és nehéz volt elharapni. A tortadarát viszont meggondolnám :)

Itt már a vihar szele fúj, félretettem a vizes pólót, jöhetnek a főzős fagyik :)
süti beállítások módosítása