A 11. VKF!-re azt terveztem, hogy kilépek a magától értetődő kávé-tea-csoki hármasból. Korábbi pályaművem a kiírásnak való sokszoros megfelelését meghaladni nem tudtam, de így is maradt három stimuláns: csoki, alkohol és gyömbér. Utóbbiról kiderült, hogy nem csak élénkít, hanem valóságos panácea: minden bajt és nyavalyát tutira enyhít.
Az ízétől nem kell megijedni, ha "fűszeres trüffelként" vezetjük elő, a gyömbért nem kedvelőknek is el tudjuk sütni, mert nem fogják tudni megmondani, mit is ettek. Viszont minél tovább áll, annál átütőbb gyömbérízre számítsunk.
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
- 6 dkg vaj
- 75 ml tejszín
- 1/2 tk friss, reszelt gyömbér (GBT 3.: 1/2 tk őrölt gyömbér)
- 20 dkg tejcsoki (Maracas a Penny Marketből, 32%)
- 4,5 dkg kandírozott gyömbér (METRO) (házi változat: Varga Gábor videokalauza, ill. Maci receptje)
- 1 tojás sárgája (GBT 3.: kihagyva, nem lett rosszabb)
- 1 tk Drambuie (whisky-mézlikőr, nálam házi vaníliakivonat)
- a hempergetéshez holland kakaó
A vajat a tejszínnel és reszelt gyömbérrel alacsony hőfokon forraljuk fel. Húzzuk le a tűzről, tördeljük bele a csokit. Ha megpuhult, fényesre keverni, bele az igen apróra vágott kandírozott gyömbért, a tojássárgáját, végül a piát. Kidermeszteni, formázni. A könyv szerint három hétig áll el.
Ez a trüffel eléggé lágy fajta, én a már ismertetett módon két Ferrero Rocher doboztetőbe terítve dermesztettem, aztán felkockáztam, hempergettem. Ami még lendíthet rajta, az a csokibevonat.
A trüffelek fotói mintha kicsit egyformák lennének ebben a könyvben. Én kérek elnézést :)
Lemaradt, hogy további tippek a trüffeliskolában (© Mamma :)
Diszkusszió