A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Gyömbéres csokitrüffel (VKF! #11)

2007.12.16. 18:14   t3v, az okostojas

A 11. VKF!-re azt terveztem, hogy kilépek a magától értetődő kávé-tea-csoki hármasból. Korábbi pályaművem a kiírásnak való sokszoros megfelelését meghaladni nem tudtam, de így is maradt három stimuláns: csoki, alkohol és gyömbér. Utóbbiról kiderült, hogy nem csak élénkít, hanem valóságos panácea: minden bajt és nyavalyát tutira enyhít.

Az ízétől nem kell megijedni, ha "fűszeres trüffelként" vezetjük elő, a gyömbért nem kedvelőknek is el tudjuk sütni, mert nem fogják tudni megmondani, mit is ettek. Viszont minél tovább áll, annál átütőbb gyömbérízre számítsunk.

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

  • 6 dkg vaj
  • 75 ml tejszín
  • 1/2 tk friss, reszelt gyömbér (GBT 3.: 1/2 tk őrölt gyömbér)
  • 20 dkg tejcsoki (Maracas a Penny Marketből, 32%)
  • 4,5 dkg kandírozott gyömbér (METRO) (házi változat: Varga Gábor videokalauza, ill. Maci receptje)
  • 1 tojás sárgája (GBT 3.: kihagyva, nem lett rosszabb)
  • 1 tk Drambuie (whisky-mézlikőr, nálam házi vaníliakivonat)
  • a hempergetéshez holland kakaó

A vajat a tejszínnel és reszelt gyömbérrel alacsony hőfokon forraljuk fel. Húzzuk le a tűzről, tördeljük bele a csokit. Ha megpuhult, fényesre keverni, bele az igen apróra vágott kandírozott gyömbért, a tojássárgáját, végül a piát. Kidermeszteni, formázni. A könyv szerint három hétig áll el.

Ez a trüffel eléggé lágy fajta, én a már ismertetett módon két Ferrero Rocher doboztetőbe terítve dermesztettem, aztán felkockáztam, hempergettem. Ami még lendíthet rajta, az a csokibevonat.

A trüffelek fotói mintha kicsit egyformák lennének ebben a könyvben. Én kérek elnézést :)

Lemaradt, hogy további tippek a trüffeliskolában (© Mamma :)

Szólj hozzá!

Címkék: csoki tejszín gyömbér

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr94266000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása