Sokak számára ismert az év végi országjárás problémaköre: ahogy bővül és osztódik a család, úgy szaporodnak a viták, hogy melyik napot kinél töltse a nép. Így történhetett meg, hogy idén nálunk a karácsony december 23-ára, illetve 27-ére esett. A helyi evészetre borkorcsolyának sütöttem Varga Gábor, a nők bálványa :) nehéz, sós teasüteményét. Gyorsan megvan, szilveszterre utolsó pillanatos rágcsának ideális.
A linken ott a részletes leírás, fázisfotókkal. A lényeg: 37,5 dkg lisztet, 20 dkg vajat, kevés sót, 1 dl tejszínt, 2 tojás sárgáját gyorsan összegyúrunk, egy nagy tepsi hátára nyújtjuk, kitesszük a teraszra, amíg átfagy. Tejföllel megkenjük, felcsíkozzuk, megszórjuk, amivel akarjuk (szerintem a sajtos lett a legjobb), 200 fokra előmelegített sütőben huszonpár perc alatt megsütjük.
1 tk só nekem kevés lett bele, de ez volt az egyetlen hibája. Puha, és masszív vajíze van, így epebajosoknak nem ajánlott, de pont emiatt jól csúszik rá a bor vagy éppen a sör. Ezt az alábbi definíciók alapján mindenki döntse el magának - mindenesetre a "zsíros" alapkritériumnak biztosan megfelel :)
Borkorcsolya (A Pallas nagy lexikona)
1. Eszköz, mely a boroshordónak a szekérről való v. a pincébe való óvatos leeresztésére szolgál; némely helyen (Szegzárd vidékén) kucsorjának nevezik.
2. Száraz többnyire zsiros, sós, tésztás étel, melyre jól csuszik, jól esik a bor.Sörkorcsolya
Zsíros, sós étel, amelyre jól csúszik a sör. Ilyen lehet a körözött, az ajókagyűrű, a különbözõ pogácsák, sóskifli stb. (A felszolgálás minilexikona)
Amellett, hogy a sörkorcsolya finom falat is, szerepe hármas. Először is csillapítja a sör keltette étvágyat, másodszor segít az alkohol hatását csökkenteni, harmadszor pedig kedvet teremt az újabb sörök fogyasztásához. (Eszemiszom)
Diszkusszió