Az oldalbordám nagymamájától még régebben kaptam egy Édeskönyvet (összeállította és a süteményeket készítette: Mária Hajková. Práca-Roh Kiadóvállalat, Bratislava, 1964, 32 Ft). Nem tűnt annyira átütőnek, mégis úgy fest, nagy népszerűségnek örvend, mert nemrég egy könyvesboltban eléggé prominens helyen akadt meg a szemem a színes változatán, és a gugli is rögtön négy különböző fényképes borítóval köpi ki. Az enyém kívül egyszínű barna, belül fekete-fehér, és legfőbb jellegzetessége, hogy minden fotón van legalább egy kávés- vagy teáscsésze :)
Ebben fedeztem fel az előkelően hangzó grillage-szelet receptjét, amelyből aztán végül csak a grillázst tartottam meg. A végeredményt kizárólag a maradék két ostyalap felhasználása miatt vállalom fel publikusan, a krém készítése közben ugyanis - minő váratlan fordulat - elfogyott a vajam. A libazsírt nem gondoltam beleillőnek :), a krém viszont a többnapos, gondolatátvitellel történő bűvölés hatására sem szilárdult meg. Tisztára, mintha lógna a nyelve:
Az íze egyébként páratlan, sőt a kevesebb vaj és a tejszínmentesség miatt annyira nem is nehéz (aminek persze egyenes következménye, hogy két szeletkénél jóval többet lehet belőle egyszerre megenni). Az ostya egy része jól el is ázott, ami a normál, bevált krémnél nem fordulhatott volna elő. A kipróbált lúdláb torta receptünkhöz tartozó párizsi krémszerűséget vettem alapul, biztos, ami biztos, megduplázva (balra a jó recept, jobbra a 48 órán túl sem szilárduló változat).
Kell hozzá:
-
2 dl tejszín / 4 dl tej
-
20 dkg cukor / 30 dkg cukor (bőven elég)
-
25 dkg vaj / 40 dkg vaj
-
10 dkg kakaópor / 10 dkg holland kakaó
-
grillázs 10 dkg cukorból és 10 dkg darabolt dióból
A hozzávalókat - a grillázs kivételével - (gőz fölött) összeolvasztani, teljesen kihűteni (különben a grillázs elolvad), szükség esetén felhabosítani, az ostyák közé kenni (önteni...), a rétegeket megszórni zúzott grillázzsal.
A megmaradt 25 dkg krémbe 5 dkg nugátot kevertem. Így nem csak hogy megszilárdult, hanem sikeresen előállítottam egy jó adag házi Nutellát is (a mogyoróssága persze még több nugáttal fokozható). Ez csokis buktába ment - és máig azonosítatlan okokból ki is jött mind egy szálig:
Viszont ez nem ártott neki: ahol a krém karamellizálódott, még jobb lett. Szóval, folyomány, ééérteed? :)
Diszkusszió