A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Grillage-szelet és folyományai

2008.05.18. 20:42   t3v, az okostojas

Az oldalbordám nagymamájától még régebben kaptam egy Édeskönyvet (összeállította és a süteményeket készítette: Mária Hajková. Práca-Roh Kiadóvállalat, Bratislava, 1964, 32 Ft). Nem tűnt annyira átütőnek, mégis úgy fest, nagy népszerűségnek örvend, mert nemrég egy könyvesboltban eléggé prominens helyen akadt meg a szemem a színes változatán, és a gugli is rögtön négy különböző fényképes borítóval köpi ki. Az enyém kívül egyszínű barna, belül fekete-fehér, és legfőbb jellegzetessége, hogy minden fotón van legalább egy kávés- vagy teáscsésze :)

Ebben fedeztem fel az előkelően hangzó grillage-szelet receptjét, amelyből aztán végül csak a grillázst tartottam meg. A végeredményt kizárólag a maradék két ostyalap felhasználása miatt vállalom fel publikusan, a krém készítése közben ugyanis - minő váratlan fordulat - elfogyott a vajam. A libazsírt nem gondoltam beleillőnek :), a krém viszont a többnapos, gondolatátvitellel történő bűvölés hatására sem szilárdult meg. Tisztára, mintha lógna a nyelve:

Az íze egyébként páratlan, sőt a kevesebb vaj és a tejszínmentesség miatt annyira nem is nehéz (aminek persze egyenes következménye, hogy két szeletkénél jóval többet lehet belőle egyszerre megenni). Az ostya egy része jól el is ázott, ami a normál, bevált krémnél nem fordulhatott volna elő. A kipróbált lúdláb torta receptünkhöz tartozó párizsi krémszerűséget vettem alapul, biztos, ami biztos, megduplázva (balra a jó recept, jobbra a 48 órán túl sem szilárduló változat).

Kell hozzá:

  • 2 dl tejszín / 4 dl tej
  • 20 dkg cukor / 30 dkg cukor (bőven elég)
  • 25 dkg vaj / 40 dkg vaj
  • 10 dkg kakaópor / 10 dkg holland kakaó
  • grillázs 10 dkg cukorból és 10 dkg darabolt dióból

A hozzávalókat - a grillázs kivételével - (gőz fölött) összeolvasztani, teljesen kihűteni (különben a grillázs elolvad), szükség esetén felhabosítani, az ostyák közé kenni (önteni...), a rétegeket megszórni zúzott grillázzsal.

A megmaradt 25 dkg krémbe 5 dkg nugátot kevertem. Így nem csak hogy megszilárdult, hanem sikeresen előállítottam egy jó adag házi Nutellát is (a mogyoróssága persze még több nugáttal fokozható). Ez csokis buktába ment - és máig azonosítatlan okokból ki is jött mind egy szálig:

Viszont ez nem ártott neki: ahol a krém karamellizálódott, még jobb lett. Szóval, folyomány, ééérteed? :)

2 komment

Címkék: csoki tejszín

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr31459186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chilii · http://chilii.blog.hu 2008.05.19. 15:38:26

Ezért a könyvért fizettem anno iskolás koromban a legtöbb késedelmi díjat a könyvtárban :D

Nyx 2008.05.23. 10:13:09

Az a könyv egy kincs! A mienknek zöld a borítója és egy emeletes, naranccsal kirakott torta van az elején!!!
süti beállítások módosítása