A zöldségek kevés kivételtől eltekintve nem a barátaim, az alap gyümölcssalátákhoz nem kell recept, így erre a körre nem maradt más választásom, mint egy tésztasaláta.
Frank Júliának ilyen névvel :) vajmi kevés köze lehet az olasz konyhához, ám többi rokon remeke alapján úgy gondoltam, ezzel sem fürödhetek be. Mint minden tésztasaláta, a rekkenő nyári hőségben különösen alkalmas könnyű vacsorának a dolgos hétköznapokra. A mű fotogenitása fordítottan arányos az ízével, de a hasonlatot fényképpel nem tudom illusztrálni.
Két főre, főételként kell hozzá:
- 15 dkg durum tészta (spagetti, penne, szarvacska)
- 25 dkg olajos tonhalkonzerv
- 2 db paradicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ág friss (1 tk szárított) kakukkfű
- néhány bazsalikomlevél (1 tk szárított bazsalikom)
- 10 db fekete olajbogyó
- pár spriccenet citromlé
- só, bors
A tésztát kifőzzük (a barázdás vagy lyukas fajtákra jobban tapad majd a szmötyi). A tésztasalátákhoz azért érdemes kifejezetten durum tésztát használni, mert ha túlfőzzük, akkor sem hullik atomjaira a későbbi keverés során, mint a tojásosak. Közben a halkonzerv olaját egy serpenyőbe öntjük, felforrósítjuk, megfuttatjuk rajta a zúzott fokhagymát, rádobjuk a halat, a felszabdalt olajbogyót és a kockázott paradicsomot, kettőt kavarunk rajta, majd mehetnek bele a fűszerek és a citromlé. A trutyit a tésztára borítjuk, sózzuk, borsot csavarintunk rá, aztán az egészet átforgatjuk, és behűtjük. Talán a citrom miatt, de tényleg csak hidegen finom.
Diszkusszió