A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Kvázi-olasz tésztasaláta (VKF! #17)

2008.07.20. 18:18   t3v, az okostojas

A zöldségek kevés kivételtől eltekintve nem a barátaim, az alap gyümölcssalátákhoz nem kell recept, így erre a körre nem maradt más választásom, mint egy tésztasaláta.

Frank Júliának ilyen névvel :) vajmi kevés köze lehet az olasz konyhához, ám többi rokon remeke alapján úgy gondoltam, ezzel sem fürödhetek be. Mint minden tésztasaláta, a rekkenő nyári hőségben különösen alkalmas könnyű vacsorának a dolgos hétköznapokra. A mű fotogenitása fordítottan arányos az ízével, de a hasonlatot fényképpel nem tudom illusztrálni.

Két főre, főételként kell hozzá:

  • 15 dkg durum tészta (spagetti, penne, szarvacska)
  • 25 dkg olajos tonhalkonzerv
  • 2 db paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ág friss (1 tk szárított) kakukkfű
  • néhány bazsalikomlevél (1 tk szárított bazsalikom)
  • 10 db fekete olajbogyó
  • pár spriccenet citromlé
  • só, bors

A tésztát kifőzzük (a barázdás vagy lyukas fajtákra jobban tapad majd a szmötyi). A tésztasalátákhoz azért érdemes kifejezetten durum tésztát használni, mert ha túlfőzzük, akkor sem hullik atomjaira a későbbi keverés során, mint a tojásosak. Közben a halkonzerv olaját egy serpenyőbe öntjük, felforrósítjuk, megfuttatjuk rajta a zúzott fokhagymát, rádobjuk a halat, a felszabdalt olajbogyót és a kockázott paradicsomot, kettőt kavarunk rajta, majd mehetnek bele a fűszerek és a citromlé. A trutyit a tésztára borítjuk, sózzuk, borsot csavarintunk rá, aztán az egészet átforgatjuk, és behűtjük. Talán a citrom miatt, de tényleg csak hidegen finom.

10 komment

Címkék: hal fokhagyma tészta citrom/lime

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr2576795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arikel · http://hogyanfu.blog.hu/ 2008.07.22. 14:32:45

Milyen halat kell használni? Van egy "tonhal sós lében" konzervem, azon a cuccon kell megfuttatni a fokhagymát, vagy rossz helyen keresgélek és van kifejezetten olajos lé verzió is?

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.07.22. 19:10:50

Igazad van, van "tonhal növényi olajban" (mindjárt odaírom) és van a "tuna in brine" magyar megfelelője :), bár olyat én nem szoktam venni, mert feleslegesen sós. De az is használható: a konzervdoboz tetejét felnyitás után vissza kell rá nyomni, nagyjából kipréselni belőle a sós lét, aztán kevés olívaolajat forrósítani, innentől a procedúra ugyanaz.

A kaját amúgy citromlé nélkül, melegen fogyasztva tonhalas tésztaként aposztrofálnám, de az úgy nem elég trendi :)

Arikel · http://hogyanfu.blog.hu/ 2008.07.23. 12:36:48

Köszi, akkor veszek inkább olajosat :) Jövő héten tervezem egy halkonzerv függő rokonnak megcsinálni (ritkán találkozunk, de szerintem konkrétan soha nem eszik olyat, amiben nincs legalább egy kis konzerv hal) úgyhogy inkább nem kockáztatom meg, hogy elszúrjam.

hallohallo · http://britesite.blogspot.com/ 2008.07.24. 15:37:18

és a paradicsommal mit csinálunk? lehet hogy én vagyok vak, sűrűn előfordul, de nem látom, mikor kell beletenni a salátába, azt is melegítem, vagy a végén hidegen a tetejébe?

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.07.24. 19:42:01

hallohallo, nem te vagy vak, én vagyok béna :) Azt is meg kell melegíteni (vagy jöhet a hámozott konzerv pari), mindjárt átírom. De talán a fokhagyma kivételével mindegy: ha a tészta forró, úgyis átmelegszik az egész mártás.

phzs, hát ezt most nem tudom, nem pontosan követtem le a "játékszabályt". Ha szimpla szabad asszociáció, akkor nekem legelőször mindegyikről szép sorban a rádiós ábécé jut eszembe (alfa-zulu), ebből írjak egy teljes posztot?

hallohallo · http://britesite.blogspot.com/ 2008.07.25. 09:36:16

köszi :) éljenéljen, épp mindenem van itthon hozzá!

phzs 2008.07.26. 12:30:48

Azt csinálsz, amit akarsz. Úgy láttam egyesek komoly energiát öltek abba, hogy a leírt szavakból valami nagyon pozitív derüljön ki róluk, de az
úgyis átjön, ha valaki nagyon mutatni akar valamit. It's up to you.

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.07.27. 15:26:33

Akkor azt hiszem, ezt passzolnám, még ha a világ parasztjának is tűnök - most épp nincs érkezésem spiritualizálódni.

hallohallo · http://britesite.blogspot.com/ 2008.08.12. 13:52:14

hello, megcsináltam, most meleg verzióban, citromlé és olajbogyesz nélkül (abban túltengés volt a hétvégén), és ujjééééé. párom megkért, hogy nyomtassam ki a receptet, felveszi a repertoárjába.
süti beállítások módosítása