A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Sült fokhagyma, avagy házi fokhagymakrém

2008.11.09. 18:43   t3v, az okostojas

A sült fokhagyma könnyen kenhető, természetes élelmiszer-adalékanyag. Nem alkalmas minden fokhagymás ételhez, de amihez igen (pl. pizza, sült hús), azért favorizáljuk, mert sülve jellegzetes aromája megmarad, ám a vad, kesernyés fokhagymásság eltűnik. Elsősorban a fokhagymaleves és a lángos miatt örökítem meg külön bejegyzésben, de vétek lenne kihagyni a linket Váncsa sült fokhagymás mártogatósának Zsu-féle interpretációjára.

Alapesetben Bombadil Toma módra készül, ehhez nem is tudok nagyon mit hozzáfűzni. Az olívaolajjal megcsepegtetett, enyhén megsózott, levágott végű fokhagymagerezdeket megszórhatjuk apróra vágott zöldfűszerekkel is, például, ha pizzához sütjük.

Mostanában viszont rendszeresen futok bele olyan fokhagymába, aminek a felületét gusztustalan barna foltok borítják. Ilyenkor a megpucolt és hibátlanított gerezdeket csomagolom alufóliába, így olajozom be, zárom le és sütöm meg nagy lángon kb. fél óra alatt. A végeredmény:

Egyszerre annyit érdemes készíteni, amennyit felhasználunk. Szükség esetén pár napig a hűtőben is eláll, ha a leturmixolt pépet alaposan megsózzuk, és vékony réteg olajjal légmentesítjük. Ez persze jobb családokban nem fordulhat elő. Végül íme, az örök kedvenc, a sült fokhagymás pirítós, amelyre egyszerűen két-három gerezd fokhagymát kentem:

3 komment

Címkék: fokhagyma

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr56759031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabojsza · http://gabojszakonyhaja.blogspot.com/ 2008.11.10. 10:22:05

Egy pirítósért ugrottam be egy aprósággal:
kérlek írd meg, Neked melyik az az 5 (vagy kevesebb, vagy több) kedvenc szakácskönyved, amelyet jószívvel ajánlanál bárkinek, illetve azt, melyik könyvekben csalódtál, melyiket nem ajánlod megvételre. Előzmények itt: csakapuffin.blogspot.com/2008/11/szakcsknyv-krds.html
Köszönöm!

Sophia Soldier · http://dietaesfitness.blog.hu 2008.11.11. 21:31:56

Legszívesebben hagymát ennék, hagymával. Ez tutira bejön!

Jutka · http://sussunk-fozzunk-valamit.blogspot.com 2008.11.13. 12:51:21

Szia:) játékra invitállak!A részleteket nálam megtalálod!
süti beállítások módosítása