A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Kávékrémes minifánk, avagy mit vittem volna a GBT-re

2009.05.17. 22:38   t3v, az okostojas

Ha már gombóc, legyen kicsi és édes :) Bár a fotó kísérteties hasonlóságot mutat a gesztenyekosárkáéval, az alábbi képen falatnyi képviselőfánkok láthatók az elmaradhatatlan csokikalappal:

Ez a cucc konkrétan a nem túl tolakodó, mégis aromás kávékrém miatt ütős (ez szerencsére este nyolckor derült ki :), és a hagyományostól eltérő töltési mód révén válik szállíthatóvá. Ebben a formában ideális piknikkaja, kevésbé édesszájúak sajt-, sonka- vagy tormakrémes változatban élvezhetik. Jómagam mérsékelten rajongok a képviselőfánkért, de most olyan elképesztően könnyű és ízletes tésztareceptet találtam, amely minden eddigit - beleértve az éclairt is - kenterbe ver: mire kihűlt, tizenvalahányat dobtam be csak úgy magában. Akinek egynél több tojás egyidejű felhasználása ellenkezik az erkölcsi meggyőződésével, ne olvasson tovább.

Kb. 70 db fánkocskához kell:

  • 2,5 dl víz
  • csipet só
  • 12 dkg vaj
  • 12 dkg liszt
  • 5 tojás

A krémhez:

  • 5 dl tej
  • 2 tojás
  • 4 ek cukor
  • csipet só
  • 2 (csapott) ek liszt
  • 2 (csapott) ek kukoricaliszt
  • 2 púpos tk instant kávé
  • 4 ek kávélikőr (eredetileg konyak vagy brandy)
  • (0,5 dl tejszín)

A tetejére:

  • 20 dkg étcsoki vagy 20 dkg cukorból karamell

Először a krémet érdemes legyártani. Úgy készül, mintha csak fagyit főznénk. A tejet felforraljuk, közben az egész tojásokat a cukorral, sóval, lisztekkel és kávéval alaposan összekézihabverőzzük. A forró tejet fokozatosan hozzáadjuk, (gőz felett) besűrítjük (gyorsan megvan). A tűzről lehúzva belekeverjük az alkoholt, teljesen kihűtjük.

A képen is látszik, hogy a krém valamivel hígabb az elvárhatónál - bár kétségtelen, hogy a roppanós csokiréteggel remek kontrasztot ad. A csapott kanál liszteket ennek tükrében púposra módosítanám, és a kihűlt krémet az eredeti receptben szereplő fél deci habbá vert tejszínnel lazítanám.

A tésztához a vizet a vajjal és sóval felforraljuk, majd egyszerre belezuttyantjuk az átszitált lisztet. Jól elkeverjük, amíg az egész el nem válik az edény falától. Én duplafalú edényt használtam, mert a legkisebb tűzhelylapom is nagyon erős. Lehúzzuk a tűzről, és egyesével hozzárobotoljuk a tojásokat. Minden tojást külön-külön, úgy istenigazából homogenizálunk a lisztes masszával.

Jöhet a konkrét fánkgyártási fázis. Előkészítünk két megvajazott-kilisztezett sütőlapot, amire majd a fánkokat sorakoztatjuk. Én kekszkinyomó gépezettel játszottam, de még egyszer az életben nem fogom kipiszkálni a réseiből azt a ragadós maszatot, szóval inkább egy lecsípett végű nylonzacskót javaslok erre a célra. Annál is inkább, mert a sima csőrű tölcsér szebb végeredményt adott, mint a csillagcsőrös.

Kinyomás közben nem kell köröket leírni, mert úgy egy sor erőteljesen madárf?sra hajazó púpot kapunk, ami a sütés alatt úgy is rögzül az örökkévalóságnak. Csak tegyük le a fecskendő csőrét/a zacskó végét, és hagyjuk, hogy egyenletesen feljöjjön körülötte a tészta, amíg kb. 2-3 cm átmérőjű, nagyjából sima felületű halmokat nem kapunk, és ügyesen emeljük ki a csövet. Én a kütyüt két kattintásra állítottam, úgy lett jó, de akár teáskanállal is pottyantgathatjuk a masszát.

220 fokon 12 percig, majd 180 fokon 10 percig sütjük (nálam 8 perc elég volt), amíg némi színt kap. A fánkocskákat egytől-egyig kilyukasztgatjuk, hogy gőz távozhasson belőlük, és a nyitott ajtajú sütőben hagyjuk kihűlni őket.

A krém bejuttatása a tetejükbe-oldalukba hústűvel ütött lyukon keresztül egy zacskóval/fecskendővel történik, amit aztán olvasztott csokival zárunk le (a megtöltött fánkot egyszerűen megmártjuk). Onnan lehet tudni, hogy megtelt, ha a fánkocska érezhetően nehezebb - meg persze egy idő után a krém kibuggyan :) A hagyományos skalpolás-kanalazás is járható út, de úgy jóval kevesebb krém fér bele (mondjuk, amiket üresen megettem, azokba nem is jutott volna...).

A csokiba mártáshoz az Aldi Choceur szériájából a venezuelai 55%-os étcsokoládét használtam, ami meglepő módon - ui. nem szeretem a gyümölcsös jellegű étcsokikat - ekkora mennyiségben ízlett, és jól is passzolt a kávékrémhez. A tetejét kakaóbabbal vagy hasonlóval lehet díszíteni, én most a puritán dizájn mellett voksoltam.

A süti egyetlen hátránya, hogy viszonylag hamar felpuhul*, tehát a megtöltés után célszerű mihamarabb elfogyasztani - egy éjszakát azért simán kibírt a hűtőben. A könyv (The Book of Chocolates and Petits Fours) szerint a fánk és a krém külön-külön lefagyasztható, és váratlan vendégeknek bármikor feltálalható.

* Ez így, ebben a formában végül nem teljesen lett igaz, a no frost hűtőnk ui. eléggé szárítja a fedetlenül tárolt ételeket. Talán ennek tudható be, hogy akit másnap meg az után kínáltam meg a fánkkal, csodálkozott, hogyhogy nem ázott el, hanem roppanós maradt.

1 komment

Címkék: kávé csoki kukoricaliszt

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr61127625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szöszkehölgy 2009.09.29. 13:53:34

Elemészt a vágy egy ilyen falatka után... komolyan kínzás ilyen éles képet feltenni egy csokival futtatott édességről. jaaaaaaj. :D
süti beállítások módosítása