A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Juharszirupfagyi (VKF! #36)

2010.08.01. 20:47   t3v, az okostojas

Ismét egy VKF! forduló, amire a raktárkészletből válogattam. A blogon alapból megtalálható mindenféle náció többé, de inkább kevésbé autentikusan feldolgozott receptje, így akad svéd, indonéz és görög, olasz, japán, kínai, indiai, francia, spanyol, német, amerikai és angol (sőt skót és ír), zsidó, sváb és stájer étel egyaránt. Kanadát mindössze egy csirke képviseli, elérkezett tehát az idő egy egy igazi kanadikum felvételére is, amiből a világon legtöbbet az Egyesült Államokban fogyasztják - ennek fényében nem csoda, hogy oda koncentrálódik a földi népesség BMI-jének nagy része.

A juharszirupról elég legyen annyi, hogy fél deciliternyi mennyiségben lévő kalóriát röpke fél órányi sétával égethetünk el, cserébe viszont - a finomított répacukorral ellentétben és a mézhez vagy a finomítatlan nádcukorhoz hasonlóan - az energiabevitel mellett némi ásványi anyaghoz és nyomelemhez is juttatjuk általa a szervezetünket.

Alább következzék három juharszirupos fagyirecept: a takarékos, a karamelles és a tökéletes.

Juharszirup ízű fagyi

Hozzávalók:

  • 25 dkg mascarpone
  • 1,2 dl tej
  • 1,4 dl tejszín
  • 7,5 dkg sötét nádcukor
  • 1 tk vaníliakivonat

Bal oldali kis kép. Véletlenül derült ki, hogy egészen juharszirupos íze van. A hozzávalókat összekeverni, amíg a cukor fel nem oldódik, aztán fagyasztani. Nem kell főzni, de mivel tojásmentes, nem kifejezetten krémes, inkább sörbet jellegű.

Juharszirup-karamell fagyi (helyesebben talán juharszirupkaramell-fagyi)

Hozzávalók:

  • 180 ml juharszirup
  • 150 ml tejszín
  • 210 ml cukrozatlan sűrített tej (SPAR kávétej)
  • csipet só
  • 4 tojás sárgája

Középső kis kép. Az enyhén megsózott juharszirupot 2/3-ára beforraljuk (hogy a végén fél liter fagylaltalapot kapjunk). Kis lángon 15 perc alatt sűrű, habos, lassan fortyogó kulimász lesz belőle. Aztán bele a tejszínt és tejet, amit aztán kis adagokban, ügyelve a hőkiegyenlítésre a sárgájákhoz adunk, és az egészet gőz felett besűrítjük. Ennek a változatnak túlságosan karamelles íze lett, és megmarad a tojásfehérje.

Juharszirupfagylalt, az igazi

  • 1 dl juharszirup (nagyon sötét fajta, Grade C vagy D)
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl cukrozatlan sűrített tej (SPAR kávétej)
  • csipet só
  • 2 kisebb egész tojás

Mindent összekézihabverőztem, aztán feltettem gőz fölé, és néhanapján megkeverve lassan besűrítettem. A színén kevésbé látszik, de ennek lett igazi juharszirup íze (a fenti fotótrió jobb szélső tagja "A" típusú juharsziruppal készült, ami nem adott elég intenzív aromát). Remekül illik hozzá a juharszirupban karamellizált dió, ami a fagyigépezés után, tálaláskor (vagy ha marad, dobozoláskor) kerül rá és bele. (A nagy fotón csaltam: a gombóckákon nem karamelles dió, hanem juharsziruppal leöntött, pörköletlen dió látható - a grillázs idő előtt elfogyott.)

Szólj hozzá!

Címkék: dió tejszín mascarpone méz/juharszirup

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr662191725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása