Mi jut eszedbe erről a képről? :)
Nem, ez nem a Rorschach-teszt, a megfejtés természetesen a címben olvasható. Társai például itt láthatóak. A hámántáska zsidó sütemény, hagyományosan purim ünnepén fogyasztják, ami ugyan most nincs, de a süti nem csak akkor finom. Nevének eredete nem feltétlenül ismert: lehet mákos táska, illetve Hámán füle vagy kalapja.
A konkrét recept megint csak a Príma Konyhából származik. Már másodszor sütöttem meg egy hónapon belül, annyira ízlett a tésztája (a tölteléke hagyományosan sütésálló lekvár vagy mák). Nem az eredeti leírást adom közre, mert t. szerzők egy egész bekezdést szenteltek annak, miként akadályozhatjuk meg, hogy a megtöltött tészta szétnyíljon, holott pont az a lényege.
A tésztához kell:
- 80 dkg finomliszt
- 50 dkg hideg vaj
- 10 dkg cukor
- 1,2 dl víz
- só
A máktöltelékhez (nem jó, l. lent):
- 16 dkg cukor
- 0,8 dl víz
- 20 dkg darált mák
A tésztához valókat gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk, összegyúrjuk, éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap kisujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk, gondolatban három részre osztjuk, a részeket egymásra hajtjuk. (A tökéletességre törekvés dicséretes dolog, de én már ezt a lépést is kihagytam...)
Újabb fél órára megy a hűtőbe, közben elkészítjük a tölteléket úgy, mint a bejglinél. A recept szerint a cukorból és vízből szirupot főzünk, bele a darált mák, kihűt. Nem tudom, ennyi mák elég-e bele, mert turmixgépes mákdarálási kudarcom után én is kaptam cukrozott, darált mákot (vajon kitől? :), és hasraütéses alapon csináltam. Szerintem a savanykás aszalt meggy tuti volt bele, de aki a mazsolát szereti, tegyen azt, úgy biztosan nem lesz száraz.
Aztán a tésztát vékonyra nyújtjuk (2-3 mm), minél nagyobb (12 cm átmérőt ír) kerek szaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. Rá a töltelék, aztán a széleket felhajtani (mások szerint középen összecsippenteni) - a cél a fotón látható alakzat. Én sosem kenek le semmit tojással, de akinek hiányzik, csak nyugodtan. 200 fokon (légkeveréssel 180 fok) kb. 20 percig sült. Én batyuszerű félholdakat (calzone, hihi) készítettem, nem nagyon nyíltak szét, amelyik mégis, a töltelék nem folyt ki. Ekkora mennyiségből négy nagy tepsi lesz, ne is kezdjetek kevesebbel.
Update (2008. március 31.): A PK máktölteléke baromság, Horváth Ilonának van igaza. 14 dkg cukor, 2 dl víz, 20 dkg darált mák a jó arány, citromhéjjal. Éppen elég, ha teáskanállal adagoljuk.
Diszkusszió