A főzési moratórium felfüggesztésével egy időben megszületett háztartásunk első ehető tofus kajája, amely az egészséges életmód jegyében természetesen házastársi nyomásra készült. Az egyszerű rántott szójatúró annak idején echte cipőtalpat eredményezett, az előtt pedig években mérhető, mikor vettem ilyesmit utoljára, és csak annyi maradt meg, hogy íztelen gumidarabkákat rágcsáltunk, és a maradékot könnyű szívvel hajítottuk a kukába. De nem adtuk fel!
Az eredeti receptben a tofu grillezése á lá nátúr kissé meredeknek tűnt, inkább megfőztem a fűszeres lében.
Hozzávalók:
-
30 dkg tofu
-
1 nagy fej hagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
1 tk őrölt gyömbér
-
1,5 tk curry vagy garam masala
-
1 tk őrölt koriander
-
1 tk római kömény
-
1/2 tk kurkuma
-
3 közepes paradicsom
-
só
-
20 dkg (fél doboz mirelit) spenót
-
néhány ek natúr joghurt
Az apróra vágott hagymát két evőkanál olajon megdinszteljük, rádobjuk a zúzott fokhagymát és a fűszereket, kicsit átpirítjuk. Jön a minél kisebb kockákra vágott tofu és a felkockázott paradicsom, sózzuk, főzzük kb. 15 percet. Megy bele a spenót, aztán még 15 perc rotyogtatás következik. Aki úgy érzi, a tányéron egy-két kanál joghurttal szelídítheti az ízét.
A vegán hölgy köretként nánt vagy rizst javasol, én viszont szárazon megpirítottam az Ázsia boltban beszerzett tortillákat, azzal ettük. (Kísérletképpen előállítottam két sajttal töltött korongot is, de a sajt íze túl sok volt mellé, úgyhogy a quesadillákat magában faltuk fel - igen gyorsan.) Mára egyébként jobban összeállt az egész, addig inkább külön-külön léteztek a fűszerek ízei. Szerintem persze fele ennyi tofu is elég lett volna bele :) Lényegi köret nélkül négy fős egytálétel.
Fotó: 2008. 08.31. (félkész állapot)
Diszkusszió